https://imgix.femina.dk/media/article/mette_frederiksen_sofie_linde_1.png
Liv

Sofie Linde fik Mette Frederiksen til at tage et opgør med sexistisk kultur i sit parti: "Det er ikke rimeligt"

21. oktober 2020
af
Katrine Rosenbæk. Foto: Robin Skjoldborg, Ulrik Jantzen
Statsminister Mette Frederiksen mener ikke, at hun har gjort nok ved sexisme i Socialdemokratiet: ”Jeg har ikke løftet denne ledelsesopgave godt nok,” skriver hun på Facebook.

Krænkelser og sexisme handler ikke om flirt og seksuelle relationer – men om misbrug af magt.

Sådan indleder statsminister Mette Frederiksen et nyhedsbrev til Socialdemokratiets medlemmer, som også blev et nyhedsbrev til Danmarks befolkning, da statsministeren delte det på Facebook.

Det blev udsendt, dagen efter den socialdemokratiske Frank Jensen måtte gå af som overborgmester i Københavns Kommune og som næstformand for Socialdemokratiet.

Og nu, over en måned efter Sofie Linde stod på en scene og igangsatte det, der skulle blive en reel MeToo-bølge, tager Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i spidsen ”kulturændringen” på sig.

- Ofte taler vi om kulturen som noget, der er i armslængde til os. Som et eller andet stort ved siden af os selv. Men kulturen skabes af den måde, vi taler med hinanden på, samarbejder på og den måde vi handler på i forhold til hinanden. Kulturen er os. Og derfor er det kun os, der kan ændre den, skriver hun.

Helt konkret indfører Socialdemokratiet en advokatordning og forfatter blandt andet en samværspolitik, som skal være gældende – fremover.

- Under alle omstændigheder må vi allerede nu trække en streg i sandet. Og herfra – og dermed i al fremtid – er spillereglerne ændret. Ingen kan undskylde sig med kultur eller andet, skriver hun.

Det var ellers netop kulturen, som Frank Jensen forsøgte at undskylde sig med, da han kilede sig fast til sin borgmesterpost, som med negle der skar sig ned af en tavle. Den gik ikke – og den kommer altså heller ikke til at gå fremover.

LÆS OGSÅ: "Maria Gudme fældede Frank Jensen: "Det er ikke hånden på låret – det er magtdemonstrationen, der sætter sig i kroppen""

Men Mette Frederiksens budskab om, at der bliver trukket en streg i sandet nu, har fået flere til at undre sig over, hvad det betyder for fortidens ugerninger. Både dem, som offentligheden måske endnu ikke kender og særligt en sag, der i den grad har været oppe at vende i MeToo-debatten: Udenrigsminister Jeppe Kofod, som havde sex med en 15-årig ung kvinde fra ungdomspartiet i 2008.

Thomas Funding, som er politisk redaktør på avisen Danmark, forudser følgende i en analyse.

”Begynder hun i offentlighed at straffe alt og alle årtier tilbage i tiden, vil der være så mange sager i Socialdemokratiet, at det vil ende i et blodbad, der kan sende partiet ud i en regulær nedsmeltning.”

Komikeren Sanne Søndergaard har også udtrykt skepsis over for ”stregen i sandet” på Twitter:

”Mette Frederiksen slår en “streg i sandet”. Hun siger: “herfra - og dermed i al fremtid - er spillereglerne ændret. Ingen kan undskylde sig med kultur” Det er en MÅLSTREG Dem, der nåede over den, er helle: De KAN undskylde sig - spillereglerne var anderledes. Var de? Virkelig?”

Mette Frederiksen skriver, at de ikke kommer til at ”kunne rette op på alle forhold, der ligger bag os i tid.” Men også, at krænkende adfærd ikke toleres – uanset om der er tale om et enkelt tilfælde eller et adfærdsmønster.

Og så sender hun en cadeau til Sofie Linde, hvis opråb har ført til ”eftertanke og selvrefleksion” hos statsminsteren.

- Jeg har ikke løftet denne ledelsesopgave godt nok. For jeg har selv været med i Socialdemokratiet siden jeg var ung og kender til mange afkroge af vores parti. Det er ikke rimeligt, at det blev Sofie Linde, der satte denne proces i gang i Socialdemokratiet. Det burde jeg selv have gjort. Længere er den sådan set ikke.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også