https://imgix.femina.dk/media/42713e93cdf6487f84d5f1df56192211.jpg
Selvudvikling

Voldtægt kan give kompliceret fødsel

1. april 2011
af Lisbeth Madsen
Foto: All Over Press
For kvinder, der tidligere er blevet voldtaget, kan en fødsel virke som endnu et overgreb.

For kvinder der tidligere har oplevet at blive voldtaget, er der en stor risiko for, at fødslen vækker traumet og komplicerer fødslen.

En ny norsk undersøgelse fra Universitetet i Tromsø viser, at kvinder, der i deres voksenalder (fra 16 år), har været udsat for en voldtægt også har stor risiko for, at en senere fødsel ender med et operativt indgreb. Faktisk resulterer det for otte ud af ti af kvinderne med enten kejsersnit eller sugekop ved forløsningen. Undersøgelsen er blevet foretaget af jordemødrene Lotta Halvorsen og Hilde Nerum.

Problemerne opstår ifølge undersøgelsen især, fordi fødslen stopper op. Dvs. at veerne svækkes, og her hjælper ve-stimulerende drop ikke.

Overrasker ikke dansk forsker
Jordemoder og Ph.d.-studerende inden for vold, fødselsangst og graviditet, Anne-Mette Schroll, har selv forsket i, hvordan kvinder, der har været udsat for seksuelt overgreb, håndterer en fødsel. Og de norske fund overrasker hende ikke, siger hun til Alive.dk

- Vi ved det kan have en indflydelse. Vi ved endnu ikke fra danske kvinder, hvordan tallene ville se ud, hvis man kiggede på kvinder, der generelt har været udsat for seksuelle overgreb. Men udenlandske undersøgelser tyder på den samme tendens. Det er det, jeg beskæftiger mig med. Dvs. ikke kun voldtægter, siger Anne-Mette Schroll.

Fødslen vækker angsten
Anne-Mette Schroll siger, at undersøgelser tyder på, at fødslen kommer til at virke som endnu et overgreb på kvinderne. Og selvom de ikke går angste ind til fødslen, så vækker den alligevel det gamle traume hos dem.

- I en undersøgelse, som vi har lavet for nylig, har vi kigget på, om kvinder, der har været udsat for seksuelle overgreb, også er mere angste over for den forestående fødsel. Det viste sig, at det var de ikke. Men efter fødslen fortæller 50 procent flere af de kvinder, der havde været udsat for seksuelle overgreb, at de faktisk oplevede at være angstfyldte under fødslen, sammenlignet med de kvinder, der aldrig havde været udsat for overgreb.

Sundhedspersonalet kan hjælpe
For at forbedre situationen under fødslen for kvinderne, så kræver det, at sundhedspersonalet er klar over tidligere overgreb. Ellers kan de være med til at forværre kvindernes tilstand, mener jordemoderen.

- Hvis jordemødrene og andet personale kender til overgrebet, så har de bedre muligheder for at støtte kvinden. Derfor er spørgsmålet, om vi skal til at screene alle gravide kvinder og spørge ind til det ved jordemoderbesøg. Det er vi ved at finde ud af nu. For vi ved, at mange flere, end vi havde forestillet os, har været udsat for seksuelle overgreb, siger hun.

I undersøgelsen deltog 50 kvinder, der tidligere havde været udsat for en voldtægt, og som var førstegangsfødende.

Følg din graviditet uge for uge

Læs også