https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/dig-og-dit-liv/klummer/2011/1138-renee/1138-renee-4-copy-2_15.jpg
Selvudvikling

Vi skal passe bedre på nyfødte børn og deres mødre

3. januar 2013
af Renée Toft Simonsen
Nedskæringer på landets hospitaler kan få konsekvenser for relationen mellem mor og barn - en af dem kan være spiseforstyrrelser hos helt små børn

Mor og barn har brug for mere omsorg, skriver de - det lyder som en rigtig god idé. Jeg har selv været gravid nogle gange efterhånden, og i den forbindelse kan jeg fortælle, at bare i den tid jeg har født børn, er omsorgen for den nybagte mor og det nyfødte barn forringet markant. Da jeg fik mit første barn for 19 år siden, lå jeg og hyggede mig på Gentofte Hospital i fem dage. Dagene flød sammen, babyen skulle lære at sutte, og folk kom forbi i en lind strøm for at byde den lille velkommen til verden. Jeg følte mig passet på og stod ikke med konstant servering og kaffebrygning, samtidig med at jeg skulle lære det nye væsen at kende.

Da jeg fik nummer tre seks år efter, var der til gengæld ingen kære mor. Jeg blev skippet over på et patienthotel et par timer efter den natlige fødsel, og næste dag var det hjem. Der hersker åbenbart en idé om, at barn nummer to, tre og fire ikke er nogen stor begivenhed, og det, at man har nogle små derhjemme, vejer heller ingenting.

Renées klumme i sidste uge: Mål dig selv-bevæglesen

I dag må man som førstegangsfødende blive på hospitalet i 48 timer, hvilket vil sige en ganske betragtelig nedskæring på tre dage på 19 år. Og den nedskæring får åbenbart også konsekvenser for relationen mellem mor og barn: Jeg læste for nylig, at flere af landets børnelæger er bekymrede over at møde helt små børn med spiseforstyrrelser. I nogle af tilfældene skyldes forstyrrelserne, at barnet er født med fysiske eller psykiske handicap, men i de fleste tilfælde skyldes de, at forholdet mellem mor og barn har udviklet sig problematisk bl.a. på grund af stress, dårligt selvværd, usikkerhed og manglende koncentration om barnet.

Det er primært hos sårbare mødre og børn, forholdet udvikler sig problematisk, og den sårbarhed kan personalet på landets hospitaler ikke nå at få øje på, hvis mødre og børn sendes væk, straks fødslen er overstået. Oven i købet er mange nybagte mødre faktisk sårbare, bare i kraft af at de lige har født en baby, som de nu skal lære at kende og passe på. Man skal amme døgnet rundt, og søvn er pludselig en by i Rusland.

Så, helt ærligt ... var det ikke bare en idé at give mor og barn den ro og den omsorg, de har brug for, så de små nye borgere kan få så god en start på livet som muligt? Og nu vi er i gang, så synes jeg, mor og barn skal have lov til at blive på hospitalet og blive taget vare på en ekstra dag pr. barn, der er i familien, og ikke omvendt sendes hurtigt hjem. For hvordan er det nu, ordsproget lyder ... "godt begyndt er ..."?

Kærlig hilsen
Renée

Læs også