https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/juli/machoprim.jpg
Selvudvikling

Velkommen til macholand

15. juli 2013
af Miriam Risager
Foto: Privat
Man kalder dem Machista. Dominerende mænd, der ved, der ikke ligefrem hylder den moderne, selvstændige kvinde. Tag med Oestrogen.dk på eventyr i Mellemamerika og mød et kvindesyn, som på mange måder minder om dét i stærkt muslimske lande.

Nicaragua. Det er kvælende varmt, og kun et par hestevogne trasker dovent forbi i de smalle kolonigader. På vej ned mod markedspladsen gennembrydes varmemuren pludselig af en taxa, der i hvinende fart bremser op ved kantstenen foran mig. Den tonede rude ruller ned, og handyret bag rettet blotter sin behårede overkrop, mens han i slow motion lader sin hånd glide igennem slikhåret og retter ømt på solbrillerne.
"Hop ind," beordrer han lidt for Karl Smart-agtigt. I baggrunden buldrer musikken og overdøver kun næsten en flok mandspersoner for enden af gaden, der råber slibrige ord og begramser en forbigående kvinde.

FAKTA:

Machista, (afledt af macho, mandig, maskulin), aggressivt mandlighedsideal i Latinamerika, der understreger attributter såsom fysisk mod, virilitet, styrke og dominans over kvinder (Den Store Danske).

For kun 60 år siden havde kvinder ingen stemmeret i Costa Rica (FN).

I Honduras bliver én kvinde dræbt hver 18. time, og mere end 3.000 mødre, døtre og søstre er blevet voldeligt myrdet i det sidste årti (FN).

I 2008 blev der registreret 722 drab på kvinder i Guatemala (ud af en befolkning på 13 mio.), og tallet er stigende. Til sammenligning blev der i 2007 registreret 17 drab på kvinder i Danmark (Lokalavisen El Periodico og Politi.dk).

Me Tarzan - you Jane
"Sådan er mænd i Mellemamerika. Vi kalder dem machista," får jeg senere at vide. Jeg er taget videre til et hot surfersted i det nordlige Costa Rica, hvor snakken går med Carlos; en 38-ish, høj, veltrænet latino med mørke krøller. Modsat sine ældre mandlige landsfæller er machista i hans øjne et skældsord.
"Jeg er selv vokset op med en mandschauvinistisk far. Han så ned på mig, da jeg ville læse på universitetet og lære at lave mad. Faktisk gjorde alle hans venner nar af ham på grund af mig, og han var da lige ved at slå hånden af mig."

Dominerende mænd - med charme og dobbeltmoral
Der bliver stille, inden Carlos skynder sig videre i samtalen.
"Machista-mænd er ret dominerende og voldelige. Man hører desværre tit om, at de slår deres koner ihjel på grund af jalousi. Ironisk nok har mange af dem selv en elskerinde, eller en anden familie ved siden af. Konen ved det som regel godt, men hun accepterer det bare, fordi det er normalt. Samtidig kan mændene jo også være ret charmerende og virke beskyttende. Det er vel derfor, at så mange kvinder falder for dem, siger Carlos.

Seksualundervisning er forbudt for piger
Som i mange muslimske lande hænger kvindesynet i det katolske Mellemamerika tæt sammen med ærbarhed, tjenerskab og underkastelse. Nicaragua har verdens strammeste abortlov, og i alle landene er moderne seksualundervisning forbudt. I Guatemala lærer piger, at mødommen er hellig, men alligevel bliver mange af dem gravide som unge, fordi de intet ved om sammenhængen mellem sex og graviditet. Imens tager fædrene deres 13-årige sønner med på bordel for at lære dem om sex og kvinder.

Mens kvindeundertrykkelsen tit foregår indenfor hjemmets fire vægge, er den flere steder meget åbenlys. Som ugift kvinde i Guatemala må man ikke have med mænd at gøre, foruden dem i familien. Man har ikke ret til at tale i forsamlinger. Man må ikke eje forretninger, og hvis man har haft sex (hvilket de fleste har), får mange syet mødommen sammen inden ægteskabet.

Kæmper for kvinderettigheder
Af de seks mellemamerikanske lande er Costa Rica det land, der er nået længst i forhold til kvinders muligheder for uddannelse, økonomisk uafhængighed og politisk deltagelse. Ifølge en undersøgelse fra FN's udviklingsprogram er 35 procent af parlamentsmedlemmerne i Costa Rica nemlig kvinder, hvilket er næsten lige så godt som i Danmark. En af de kvinder er Epsy Campell; kvindelig politiker og leder af det næststørste parti i landet, og hun har stået i spidsen for flere kampagner mod diskrimination af kvinder.

Miriam Risager er uddannet cand.mag. i religionsvidenskab og dansk med speciale i spiritualitet og Østens religioner.

Gift med Thomas, bor i Aarhus.

Arbejder som freelance journalist og redaktør og elsker sushi, yoga, thaiboksning og backpacking.

"Machista-mænd har det svært med kvinder som Epsy Campell," indskyder Carlos.
"Hun er indbegrebet af det, de afskyr: en selvstændig kvinde, der kæmper for det, hun tror på og som kan klare sig selv. De vil hellere have en kvinde, der passer familien derhjemme og varter manden op.

En moderne mand
Kort tid efter gør Carlos sig klar til at tage hjem. Han skal en tur i supermarkedet, for i aften skal han afprøve en ny Gordon Ramsey-ret til middagen med sin kone.
"Jeg tror, at vi moderne mænd nok skal vinde i det lange løb. Vi ved, hvor vigtigt det er at lære vores sønner at respektere deres mødre og søstre. Måske kommer det til at tage tid, men heldigvis er udviklingen allerede godt i gang - i hvert fald her i landet," siger han.

Læs også