https://imgix.femina.dk/media/article/primaer_final_qdk_leder.jpg
Selvudvikling

At være tyk er ikke forkert

3. maj 2019
af Dorthe Kandi
foto: Privat
... nej, selvfølgelig ikke, tænker du nok. Men det er der desværre stadig mange, der ikke tænker. Læs her, hvad Dorthe Kandi har at sige om det...

Overskriften er taget fra interviewet i Q3 med standupkomiker og forfatter Sofie 
Hagen. Og nej, selvfølgelig – kunne vi med rette sige.

Selvfølgelig er man ikke forkert, fordi man er tyk. Men ikke desto mindre er der desværre utrolig mange mennesker, der føler netop det: At de er forkerte, fordi de ikke er tynde nok. Eller høje nok. Ikke har tynde lår eller flad mave eller … fortsæt selv listen. Sofie Hagen har for længe siden besluttet sig for, at hun ikke er forkert, og desuden gjort en beundringsværdig indsats for at sætte fokus på den kropsskam, tykke udsættes for. Sofie mener også, at begrebet kropspositivitet lægger ansvaret for at have det godt med éns egen krop over på den enkelte.

Sådan ser jeg det ikke. For mig handler begrebet om at omfavne éns krop og udseende med gode tanker. Men jeg er enig med hende i, at vi skal gøre op med kravet om, at vores krop hele tiden skal ”forbedres”, for jeg tror, at en stor del af kropshadet (om ikke det hele) kommer af, at vi hele tiden får at vide, at det er forkert at være tyk. At vi tykke er forkerte. Og dér har vi et fælles ansvar som samfund. F.eks. med ordene ”overvægtig” og ”normalvægtig”, der jo tydeligt fortæller os, at vi ikke er normale, hvis vi vejer så og så mange kilo.

”Jeg bruger simpelthen ikke de ord, for de signalerer, at vi har en gruppe mennesker, der er ”de normale”, over for dem, der er ”for meget” (…). Vi lever i et samfund, der er gennemsyret af en fobi for tykke mennesker, og hvor tykke mennesker bliver marginaliseret og gjort forkerte”, siger Sofie også.

Den følelse af at være forkert kan man også nemt få, når man skal have nyt tøj. For mange butikker og mærker fås slet ikke over str. 42/44 – så står man dér og ville ellers gerne have den kjole med de søde blomster ... men nej, man er for tyk.

Heldigvis findes der i dag mange skønne plussize-modebrands – og dem er jeg vild med. Men jeg ville i den grad også være vild med, at jeg kunne vælge at shoppe efter min stil uden først at tænke på min størrelse.

Kærlig hilsen

Dorthe Kandi, chefredaktør

https://imgix.femina.dk/call_to_action/curvy_kandi_cta2.png

Læs også