https://imgix.femina.dk/media/94d57a16317642d1a16fb148746180a5.jpg
Selvudvikling

Vær med i en undersøgelse om stemmer

14. november 2011
af PR
Er du hurtig til at dømme andre menneskers stemmer? Vær med i en videnskabelig undersøgelse, som undersøger emnet.

Vil du være med i et videnskabeligt forsøg om stemmer? Så har du muligheden lige her!

Klik her: http://ekstern.videnskab.dk/psykologitest/

I denne online test undersøges det, hvad det er for nogle indtryk, vi får fra forskellige stemmer, og hvad disse indtryk har af betydning for, hvordan vi forholder os til personerne i hypotetiske interaktioner. Testen er en del af et igangværende forskningsprojekt i sprogpsykologi og er udarbejdet af professor Henrik Høegh-Olesen og ph.d. studerende Niels Holm Jensen fra Psykologisk Institut, Aarhus Universitet samt Michael Ejstrup, sprogforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Lige fra barndommen bliver vi belært af omverdenen om, at man ikke skal skue hunden på hårene, og at hastværk er lastværk. Ordsprog som disse fortæller os to ting; dels at vi har en udbredt tendens til helt automatisk at danne overfladiske førstehåndsindtryk af andre, og dels at disse spontane indtryk er fejlagtige.

Psykologisk forskning bakker i høj grad den første antagelse op - vi danner rask væk spontane førstehåndsindtryk af andre personer ud fra f.eks. deres ansigtstræk, deres påklædning og deres kropssprog. Men forskning indikerer dog også, at vores førstehåndsindtryk måske ikke er så fejlagtige, som ordsprogene indikerer. Nogle personer er i hvert fald begunstiget med en ganske forbløffende intuition.

Nyere psykologisk forskning peger på, at vores førstehåndsindtryk af andre personer især er påvirket af deres stemmer. Tænk blot på Lotte Heise, Jørgen Leth og Ole Thestrup - disse personer er svære at forestille sig uden at høre deres karakteristiske stemmer for sit indre øre. Stemmeegenskaber som tonefald, rytme, hastighed, og tryk ser ganske enkelt ud til at påvirke vores evalueringer af og interaktioner med andre personer ganske kraftigt.

Deltag i testen ved at klikke på dette link: http://ekstern.videnskab.dk/psykologitest/

Læs også