https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/januar/barnloes-prim.jpg
Selvudvikling

Uønsket barnløshed? - din frugtbarhed kan forbedres!

13. januar 2014
af Kost- og ernæringsterapeut Tine Grandjean
foto: Privat og All Over
Det foregår på mikroplan, når det lille lykketræf opstår, at en sædcelle befrugter et æg. Har du problemer med frugtbarheden? Måske har du diagnosen PCOS? Det er den mest udbredte årsag til barnløshed hos kvinder.

PCOS ved man i dag, kan kureres gennem kostændringer. Årsagen til PCOS er insulinresistens. Insulinresistens resulterer i forhøjet insulin i blodet og nedsat sukker inde i cellen. Det viser sig som træthed, lækkersult, overvægt og en række hormonforstyrrelser.

OM TINE GRANDJEAN

Tine har arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse i 18 år.

Er uddannet Ernæringsterapeut, Professionsbachelor i ernæring, Kerneterapeut og løbende kurser ved DET, Skolen for psykosomatik og CET.

Har de seneste 9 år arbejdet som ernæringsterapeut med behandling af sygdomme og ubalancer.

Medlem af:
Danske Ernæringsterapeuter (DET), Dansk Selskab for spiseforstyrrelser (DSS),
Samt Registreret Alternativ Behandler (RAB)

Se mere om Tine på hendes hjemmeside Sundmedmad.dk

KØB TINE GRANDJEANS BOG: ELSK MADEN

Pris: 149,95

Se mere her

Insulin er et livsvigtigt hormon. Men for meget af det kan skabe dybe forstyrrelser i hormonerne, så der i sidste ende opstår barnløshed. Store mængder insulin kan give et forhøjet niveau af testosteron og samtidig sænke det transportprotein, som binder testosteron, hvilket er double trouble..
Insulin kan desuden hæmme FSH (follikel stimulernde hormon) og bevirke at LH (luteiniserende hormon) stiger. Alt sammen hormonpåvirkninger, som gør det vanskeligt at udvikle sunde æg, som kan befrugtes. Jeg kalder det "hormoncirkus." Kardinalpunktet er blodsukkerstabilisering.

Er du alligevel en af dem, der ikke er blevet gravid, selvom du lader slik, brød og pasta være, eller kun spiser det i små mænger? Der er flere aspekter end mængden af indtagede sukkerstoffer som har indflydelse.

Næringsstoffer er væsentlige
Er der tilstrækkelige ressourcer i kroppen til at danne insulinmolekylet helt korrekt, så det virker? Eller modtagestedet (insulinreceptor) - er der næringsstoffer til at bygge det helt korrekt? Forskningen peger netop på, at kvinder med PCOS har en nedsat koblingsevne i insulin-receptormekanismen.
Eller er cellemembranen sund, smidig og stærk? I cellemembranen sidder receptoren og det er gennem membranen, at transporten af sukker ind i cellen foregår. Sundheden i membranen har afgørende betydning for sukkeromsætningen.

Problematikker med insulin, receptor eller cellemembran, kan i første omgang have ledt til at insulinresistens opstår. Mangler kan selvfølgelig også opstå ud af den livsform som skaber insulinresistens. For meget sukker for lidt motion, det giver problemer med sukkeromsætningen, da den ikke foregår fuldt ud, når der er mere sukker til rådighed end cellerne forbruger. Men næringstilstanden og sundhed i mekanismerne er overset.

Det er altså slet ikke ualmindeligt, at der er næringsmangler, som fastholder insulinresistens og dermed PCOS og barnløshed. Både næringsrig kost og kosttilskud kan altså bidrage væsentligt til at den eksisterende ubalance kan bringes på plads.

Inflammation er en anden væsentlig faktor.
Inflammation er en "ikke-bakteriel" betændelsestilstand. Den kan opstå ved ubalancer i immunsystemet, som følge af skjulte infektioner og underliggende fødevareintolerancer. Eller en kost som fremmer inflammation. For eksempel kost som mangler de livsvigtige antioxidanter eller kost med for mange inflammationsfremmende fedtstoffer.
En antiinflammatorisk kost med øje for udrensning og opbygning på celleplan kan hjælpe her.

Stress har afgørende betydning ved PCOS.
Det skyldes blandt andet at vores stresshormon kortisol har den effekt, at det frigør sukker til blodbanen. Det gør det, fordi stress i menneskets historie har været forbundet med at skulle bruge sin muskelkraft. Når vi skulle kæmpe fysisk eller jage dyr til "middagsbordet". I dag opstår stress foran computerskærmen. Eller det opstår i vores hoved, når vi ikke kan forene alle idealerne om et godt liv med den måde, vi lever på.

Stress kan også opstå helt uden om vores hoved. Hvis vi har inflammation i kroppen, svamp eller andre kroniske infektioner. Stress udspringer meget ofte fra tarmen. Vi lever ikke af en kost og med en variation, som vi er skabt til. Det resulterer ofte i uhensigtsmæssige tilstande i tarmen. Hypothalamus (i hjernen) er den kirtel, som modtager alle indtryk, udefra og indefra. Den sætter et hormonrespons i gang, så kroppen bedst muligt kan "løfte opgaven" med de udfordringer ,der er. Kroppen er fleksibel, intelligent og meget dygtig til at prioritere og opretholde balance og sundhed, hvor det er væsentligst.

Men den generelle livsform hos det moderne menneske har ændret sig så markant, at kroppen ikke kan opretholde balance gennem alt, hvad vi byder den.

Makeover
Derfor kan du med god grund overveje en makeover, hvis du har problemer med frugtbarheden.

Du har sikkert brug for at genoprette en balance i tarmfloraen. Du har brug for at dæmpe inflammationstilstande i kroppen. Du har brug for maksimal indtag af næringsstoffer. Både sunde fedtsyrer, proteiner, vitaminer, mineraler, phytonutrienter og små mængder fornuftige kulhydrater. Du kan have brug for at skabe mere ro og glæde i din dagligdag. Eller for at sove 8 timers søvn hver nat.

Det kan lyde som mange ting på en gang. Men det er også en vifte at invitationer til at gribe fat om livet, som det former sig i dag. Vælge sine indsatsområder, sine glæder og prioriteringer.

I øvrigt er det ikke nødvendigt at sidde og dunke dig selv i hovedet om alle dine laster og forkerte beslutninger. Der er altid årsager til, at du har levet, som du har gjort. Samfundsmæssigt tilbydes der ikke meget støtte til en kropsvenlig livsform. Familiemønstre, følelser, arbejdsliv, parforhold, arbejdsmarked, penicillinkure og anden medicin, fødevareudbud og mange andre elementer kan spille ind.
Men når problemet er manifesteret (PCOS), så har du fået et kraftigt vink og der er mange muligheder for at skabe forandringer og opnå større balance og sundhed.

Fra barnløs til frugtbar

Pris: 200 kr.

Køb bogen her

LØB - en træningsbog for kvinder,
Kr. 199,-

En træningsbog for kvinder der ikke indeholder overambitiøse træningsprogrammer eller maddiæter, men derimod konkrete redskaber til, hvordan man kommer i gang med at løbe efter et program, der passer til den enkelte - og ikke mindst, hvordan man holder fast i en god rutine.

Køb den her

Læs også