"Tyk" betyder altså bare tyk (og ikke dum, grim eller doven)
”Tyk” er et adjektiv ligesom glad, rød og gammel.
Tyk er noget, man kan være, hvis man har mere fedt på kroppen end personer, der lever op til kropsnormerne.
Sådan definerer aktivist og komiker Sofie Hagen og aktivist og sygeplejerske Andrea Storgaard Brok ordet på hjemmesiden tilhørende deres nystiftede bevægelse FedFront.
Læs også: Sofie Hagen: "Hvorfor er det mere acceptabelt at være en dum skid end at være tyk?"
Der er ingen forkerte kroppe
Og ja, det handler om fedt og om kroppe, der har mere af det.
Budskabet er helt enkelt: Der er ingen forkert måde at se ud på – og alle, også tykke mennesker, har ret til at bestemme over deres egen krop.
Andenrangspersoner
Og hvorfor er der så brug for en sådan bevægelse?
Det er der, fordi en gruppe mennesker, ifølge de to stiftere, behandles som andenrangsmennesker i et samfund, hvor tyk for mange er ensbetydende med doven, grim og dum.
”Tilråb og overfald på gaden, mangel på kvalificeret sundhedsfaglig hjælp, mobning i skolen, på arbejdspladsen og i hjemmet. Det er bare få eksempler på de ting, man oplever, når man er tyk i Danmark,” skriver de to i et debatindlæg i Politiken.
Overvægtige diskrimineres
Problemet med diskrimination har tidligere været påvist af adskillige danske og internationale undersøgelser.
Ifølge en af de danske af slagsen, vil 49 procent af de danske ledere enten slet ikke ansætte eller undgår i nogen grad at ansætte markant overvægtige personer.
Læs også: 6 sunde ting du kan gøre for dig selv, ifølge Sofie Hagen
Det handler mere om at se ud end at gøre og være
For Sofie Hagen og Andrea Storgaard Brok er det et udtryk for, at vi lever i et samfund, hvor vi har mere travlt med at se ud, end vi har med at gøre og være, som de selv skriver i samme debatindlæg:
"Der er ekstremt mange penge i at bevare de normer, der dikterer et uopnåeligt ideal. Skønheds- og sundhedsindustrierne beskæftiger sig med at opretholde og genopfinde idealer for kroppe, og disse idealer pumpes ud til befolkningen på mange forskellige platforme. Resultatet er, at skønhed og sundhed ophøjes til essentielle menneskelige værdier."
Fat-shaming og fortællinger
På FedFronts hjemmeside kan man bl.a. læse vidnesbyrd fra folk, der på egen krop har oplevet at blive udsat for had og diskrimination på grund af deres krop - og har man lyst, kan man bidrage helt anonymt.
Derudover vil de to siftere løbende opdatere med nye aktiviteter og nyheder.
Du kan læse meget mere om Fedfront.dk her.