https://imgix.femina.dk/media/a76dce6ff187468dbbac6f910b618beb_16.jpg
Selvudvikling

Tvang er mangel på tillid og lig med umyndiggørelse

27. juni 2012
af Renée Toft Simonsen
Jeg har funderet over, hvilken magt der kan bruges for eksempel over for psykisk syge, og det lader til, at økonomisk magt er et af de foretrukne midler. På mig virker den metode næsten som regulær pengeafpresning, hvilket jeg tænker må få det til at risle koldt ned ad ryggen på ethvert frihedselskende menneske

De sidste par uger har jeg læst en del artikler om tvangsbehandling af psykiatriske patienter, og jeg må bare indrømme, at det gør noget ved mig at læse om den slags. Jeg har mærket efter, når jeg har læst, og mærket, at der var noget, der gjorde ondt dybt inde i min sjæl, og lige så stille begynder det at gå op for mig, at det er den holdning, der ligger bag, jeg næsten ikke kan fordøje.

For hvad ligger der i at ville tvangsbehandle mennesker. Hmm, først og fremmest må vi antage, at der helt sikkert ligger et hav af gode intentioner, for er det ikke bare hjælp, man ønsker at give til mennesker, man véd har brug for den? Men samtidig ligger der jo rigtig meget andet - for eksempel mangel på tillid, samt umyndiggørelse og ikke mindst magt. Det, at man ved hjælp af magt vil få nogen til at gøre noget, de ikke ønsker. Og når man kan bruge magt, er det jo, fordi man har en magt.

Her har jeg funderet over, hvilken magt der kan bruges for eksempel over for psykisk syge, og det lader til, at økonomisk magt er et af de foretrukne midler. Bliver der for eksempel sagt nej tak til en tilbudt behandling, det kunne være psykofarmaka eller elektrochok, ja så lukkes kassen i, og mennesket bag det lille bestemte nej må derefter klare sig selv. På mig virker den metode næsten som regulær pengeafpresning, hvilket jeg tænker må få det til at risle koldt ned ad ryggen på ethvert frihedselskende menneske? Samtidig kan jeg jo ikke lade være med at tænke på, at der nok ikke er nogen, der har lyst til at gøre den slags, altså tvinge nogen til noget, og så er det, jeg ikke kan lade være med at fundere over, hvordan det nogensinde kom så vidt i et moderne samfund som vores?

Jeg skal ikke gøre mig klog på det her emne, som sædvanlig er jeg jo ikke ekspert - men kunne det ikke tænkes, at det dér med tvang strider mod de europæiske menneskerettighedskonventioner? Og kunne det ikke tænkes, at der med al den innovation og nytænkning i omløb i disse år kunne findes andre måder at gøre sine gode gerninger på?

Kærlig hilsen
Renée

FLERE KLUMMER

Lonnie Kjer: Farvel fobi

Julia Lahme: Sig nu fra, og sig til i stedet

Tine Bedixen: Tager du p.. på mig?

Dorthe Kandi: Er det samfundets skyld?


Læs også