Selvudvikling

Trine Jepsen sang sig til tops i Popstars: Her er hun i dag

af Tonie Ørvad Andersen 20. januar 2021
Foto: Henrik Bjerg
Trine Jepsen har taget rejsen fra popsanger over undervisningsjobs til ledelsesposter, og nu har hun sat sig i direktørstolen på Schackenborg Slot. Men hvordan hænger den karriere overhovedet sammen?

Efter en lang køretur gennem det flade, men fascinerende sønderjyske grænseland rejser Schackenborg Slot sig pludselig for vores øjne, lige før vi kører ind i historiske Møgeltønder.

Bag slottets elegante smedejernsport strækker sig en lang allé, kantet af stramt klippede hække og bløde staudebede, og alt fremstår på denne årstid i dæmpede, unisone naturfarver.

Men for enden af alléen anes pludselig et svalt lavendelrosa glimt. Det viser sig at være en elegant uldfrakke, som omfavner Schackenborg Fondens nye administrerende direktør, Trine Jepsen.   Hun går os i møde, og hendes smil åbner sig for os på lang afstand, længe før portene gør det.  
  Det smil kender vi, for Trine Jepsen, 43, har været et offentligt ansigt, siden hun vandt ”Dansk Melodi Grand Prix” i 1999, og med popgruppen EyeQ blev den første vinder af talentshowet ”Popstars” i 2001.   Siden har hun haft en – for mange at se – lidt usædvanlig karriererejse gennem musik, musicals, skolelederjob og to administrerende direktørstillinger, den sidste her på stedet.   Trine Jepsen er stort set selvlært på de fagområder, hun har betrådt, men en naturlig autoritet, tæft og idérigdom gør, at både arbejdsgivere, samarbejdspartnere og medarbejdere har tillid til hendes kunnen.  
 

Den nye stemme på slottet

De fleste danskere kender Schackenborg som det tidligere hjem for prins Joachim og prinsesse Marie.

I dag ejes det af Schackenborg Fonden, med prinseparret som protektorer, og Trine Jepsen er ansat til at stå i spidsen for at skabe en såkaldt ”signaturattraktion”.

Fremover skal man foruden guidede rundvisninger kunne opleve events af forskellig karakter: Koncerter, foredrag, udstillinger, balletforestillinger med mere.

LÆS OGSÅ: Poul Thomsens ekskone og søn begik selvmord: "Smerten vil altid sidde i mig"

Inden længe åbner også en café i den nyrenoverede Herskabsstald, og Schackenborg Fonden har nu også overtaget driften af Schackenborg Slotskro på byens totalfredede hovedgade, der er på Unescos Verdensarvsliste.

Fonden håber, at kroen fremover vil blive et sted, hvor folk booker ophold og fejrer livets store begivenheder.

– Vi skal lave sorte tal på bundlinjen og have en sund økonomi, for det skal vi bruge til fortsat at passe godt på slottet. Det en stor mundfuld, for p.t. er vi en lille organisation, så der er mange bolde i luften samtidig. Men det trives jeg fint i, jeg er alligevel ikke god til at sidde stille, siger Trine.

Hendes karrierevej har ikke været klassisk, men selv ser hun en ret tydelig, rød tråd i sine valg:

– Jeg har hele mit liv levet af at formidle oplevelser, først som sanger og scenekunstner, senere som afdelingschef (på Dansk Talentakademis Musical & Teaterlinje i Holstebro, red.), og jeg ser mine direktørstillinger som en forlængelse af det univers.

- Jeg har lige stor respekt for det nye, jeg skal levere, hver gang jeg skifter, men jeg er aldrig  nervøs i forhold til, hvilken retning jeg skal gå, og når man først har den sikkerhed i rygsækken og et godt team med sig, så kan man løfte meget, siger hun.

 

Trine Jepsen

Født 29. september 1977 i Holsted.

Autodidakt sanger og skuespiller, diplomuddannelse i ledelse inden for kunst og kultur.

Vandt i 1999 sammen med Michael Teschl dansk ”Melodi Grand Prix”, vandt i 2001 talentkonkurrencen ”Popstars” med gruppen EyeQ og havde i mange år en karriere inden for sang og musicals.

I 2011 leder af Dansk Talentakademis Musical & Teaterlinje i Holstebro.

I 2015 adm. direktør for Fonden Nørre Vosborg ved Vemb og siden 2019 adm. direktør for Schackenborg Fonden.

Modet til de mange forskellige, udfordrende skift og den flid, det kræver at bestride større og større stillinger – hvor kommer det fra?

– Det har jeg helt klart med hjemmefra. Mine forældre var selvstændige erhvervsdrivende med en radio- og tv-forretning i Holsted (i Midtjylland, red.) og arbejdede langt over 50 timer om ugen.

- Vi boede over butikken, og efter aftensmaden gik min far på værkstedet, mens min søster og jeg hjalp min mor, siger Trine Jepsen.

– Jeg var ikke ret gammel, før jeg vidste, at sangen var min fremtid, og da mine forældre virkelig indså, at jeg brændte for faget, og at andre omkring mig også troede på det, så lod de mig prøve.   - Gennem hele livet har jeg gerne kastet mig ud fra 10-metervippen uden at vide, om der var vand i bassinet, for jeg har altid regnet med, at hvis der ikke er noget vand, så udvikler jeg en faldskærm undervejs, siger Trine med et af sine sjove og præcise sproglige billeder.   Man kan på en måde sige, at hun er slået ind på en slags ”livets uddannelsesvej” i stedet for at gasse op på den traditionelle, snorlige uddannelsesmotorvej.  
  Men selv med en stor selvtillid i kufferten har det mon så alligevel indimellem givet en følelse af ikke at være helt rigtigt ”klædt på” i andres øjne?   – Bestemt. Og jeg har også haft behov for at styrke min værktøjskasse undervejs. Men jeg har udviklet meget erfaring og skabt netværk og taget begge dele med mig fra job til job, og så er min styrke en evne til at tænke kreativt, sadle om og vende ting på hovedet, når der er brug for det.   – Jeg oplever da somme tider, at nogen har travlt med at sætte folk i kasser og definere dem ud fra det, blandt andet mig. Set i det lys kan man godt kalde mig en ”kassebryder”, men ellers synes jeg faktisk ikke, jeg egner mig til at blive puttet i en kasse. Hvis andre mennesker har behov for det, siger det mere om dem end om mig.   - Jeg har aldrig ladet mig begrænse af at skulle holde mig til det, jeg kendte i forvejen, for jeg er nysgerrig, og det er naturligt for mig hele tiden at flytte mig, siger hun.   Føler hun mon så i dag, at hun er i mål med at få den fortjente respekt for sin kunnen?

– At være ”i mål” og føle sig god nok handler om én selv og skal holdes på egen banehalvdel. Men jeg oplever helt sikkert respekt om min rejse, på trods af at jeg ikke har taget den lige vej, fastslår hun.

Rekordsalg i baren

Kassetænkning eller ej, så var der helt klart nogen, der fik kaffen galt i halsen, da de hørte, at Trine Jepsen blev den nye direktør på Nørre Vosborg i 2015, og skeptikerne fik yderligere nervøse trækninger, da hun lancerede sine idéer om at gå fra rent finkulturelle arrangementer som klassisk musik og nicheprægede foredrag til også at satse på populærkoncerter med bl.a. rockmusikeren Johnny Madsen.

LÆS OGSÅ: Ida Rud: "Jeg har været på slankekur, siden jeg var fem år"   – De syntes ikke, det passede til det fine, gamle sted, men min pointe var, at man sagtens kunne begge dele, udfordre rammerne og lave noget for gæster, som aldrig havde gæstet herregården før. Det blev da også en kæmpe succes. Barsalget slog f.eks. alle rekorder under Johnnys koncerter, griner hun.   Men hvordan var det at fornemme folks tvivl om, hvorvidt hun var den rette til jobbet?   – Når det sker, bliver jeg simpelt hen til en Rasmus Modsat og får endnu mere brug for at vise dem, at jeg har, hvad der skal til, siger hun.   Så hun gjorde, hvad hun altid gør: Kørte på, gjorde en forskel og skabte succes, blandt andet blev en udstilling af DR Julekalenderens historie og en med kostumer fra tv-serien ”Downton Abbey” kæmpe publikumhits.   Det bidrog til, at røde tal blev til sorte på bundlinjen, og alle var glade.   – Hvad angår de skeptiske skriverier om mig, så går jeg stort set aldrig ind i den slags diskussioner, jeg går hellere ud og beviser mig selv og holder snuden i sporet. Resten børster jeg af, siger hun.  
 

En teflondragt for livet

Den modstandsdygtighed blev grundlagt i hendes tid som popidol. Livet i rampelyset lærte hende nemlig, hvad det vil sige pludselig at være kendt af alle og konstant optræde på ugebladsforsider på godt og ondt.

– Den tid gav mig en ”teflondragt” for livet! Jeg har virkelig lært at lade ting prelle af, siger Trine.   Men når noget en sjælden gang rent faktisk trænger igennem teflonlaget, har hun en klar strategi til at klare det:   – Selvfølgelig er der også svære ting i min tilværelse, og jeg kan sagtens være en tudemarie, men når det sker, bruger jeg alt mit krudt på at få det sat på plads i mig selv. Og så skal det også blive der og ikke frem igen i tide og utide bagefter.   – Jeg er blevet skilt og har to piger på syv og 10 år, og man forestiller sig jo aldrig, at ens børn skal være skilsmissebørn. Men min eksmand og jeg har et fantastisk forhold, og vores store, fælles fokus er, at vores piger skal have det godt.   - De bor hos hver af os syv dage ad gangen, og det er jo en stor sorg ikke at se sine børn hver dag, men den sorg er ikke deres problem. Når jeg er ked af det, må jeg hjælpe mig selv, siger hun.  

Nye idéer på digerne

En af de ventiler, der hjælper, når livet kradser, er kilometerlange gåture i Tøndermarskens unikke natur.

LÆS OGSÅ: Hun samler det liv op, der blev slået i stykker en aften for fire år siden   – Jeg er faktisk blevet lidt afhængig af de ture. Ikke kun for at sætte ting på plads indeni, men også for at få inspiration til nye idéer. Det gør jeg helt klart bedst, når jeg er i bevægelse, så jeg skal helst ud på digerne og have blæst hovedet igennem hver dag.  

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

  Hver anden uge, når pigerne er hos deres far i Herning, bor Trine alene på Schackenborg, og hun nyder i de uger kontrasten mellem virkelig at kunne arbejde igennem dag og nat, hvis det falder for, og så at kunne koble helt af og nyde roen og stilheden på stedet.   Hun har uomtvisteligt haft mange succeser i sit arbejdsliv, men hvad er hun egentlig selv mest stolt af?   – Hvis jeg skal være helt ærlig, så er det selve rejsen. Jeg har vist, at det er muligt at gå fra grandprix og talentshows til undervisning og afdelingslederjob for derefter at tage springet og sætte sig i direktørstole og gøre fantastiske historiske rammer tilgængelige for et langt større publikum end før. Mens der samtidig blev leveret gode økonomiske resultater. Den bedrift er jeg stolt af!