Selvudvikling
12. april 2017Tine Bendixen: Er der virkelig kirkemangel?
Hvornår har du sidst været i kirke? Personligt er det ikke et sted, jeg frekventerer særlig ofte. I gennemsnit en gang om året vil jeg tro. Men jeg er medlem af folkekirken, for det er man jo … eller er man?
Af: af Tine Bendixen
I Københavns Sydhavn bygger menighedsrådet i Sydhavn sogn en spritny stor og supermoderne kirke. Den skal stå færdig i 2019, og hvis budgettet holder, koster den sådan cirka 140 mio. kr. Det er immervæk en slat. Betalt af de danske skatteydere og medlemmer af folkekirken via kirkeskatten. Argumentet for den nye kirke er krampagtigt: Bydelen er i udvikling, den kirke MANGLER, der er simpelthen BRUG for den til alle tilflytterne, der står dér i deres nye dejlige omgivelser og sukker over, at der ikke lige er en kirke i nærheden ... Ret skal være ret: Der ER en kirke et andet sted i sognet, Frederiksholm Kirke, der kirkeligt set temmelig alternativt byder på ”klatrevæg og klatreinstruktøruddannelse” (man KAN selvfølgelig også argumentere med, at man kommer nærmere Gud, når man kravler opad …) – men den kirke er åbenbart ikke nok. Der er for LANGT til den for alle horderne af potentielle kunder i butikken.
Hvis jeg nu skal være en lille smule tarvelig – og det skal jeg – så står der rundtom i Danmark næsten 2.400 kirker, som man ikke ligefrem behøver at bestille billet til i forvejen for at få en plads til en søndagsprædiken. Så HVIS man skulle stå et eller andet vilkårligt sted i Danmark en søndag morgen og akut mangle at høre Guds ord, skulle der nok være rigelige muligheder i både cykel- og busradius. De danske kirker er med andre ord ikke ligefrem udsat for voldsom slitage fra ekstreme mængder af besøgende. LÆS OGSÅ: Emilia van Hauen: Dubai, damer og demokrati Mon medlemmerne af menighedsrådet i Sydhavn sogn lider af ønsketænkning? Drømmesyn? Når kirken endelig står der, går virkeligheden nok op for dem: Danskerne går ikke mere i kirke af at få en ny som nærmeste nabo. Det er en misforståelse, en slags sidste krampetrækning, som virker absurd i en tid, hvor et stigende antal danskere melder sig ud af folkekirken. Ateistisk forenings Udmeldelse.dk har ligefrem gjort det nemt. Groft sagt er folkekirken i sin traditionelle form i afvikling og har været det i årtier, Titanic synker, men fortalere for, at kirke og stat ikke skal adskilles, opfører sig som luksusliner-bandet, der ufortrødent spillede ”Nærmere Gud til dig” til det sidste … Over 8 mia. kroner koster folkekirken årligt ifølge Kirkeministeriet – over halvdelen er løn til de ansatte. Et gudsforhold er vel personligt og ikke noget, man skal blande staten ind i, så hvorfor ikke adskille kirke og stat og gøre indmeldelsen i folkekirken til et aktivt tilvalg i stedet for, at man automatisk bliver medlem af en klub, man ikke selv har valgt at være medlem af – og oven i købet bliver afkrævet livslangt kontingent? Ifølge Ateistisk Selskab betaler en dansker gennemsnitligt 133.000 kr. i kirkeskat i løbet af livet. Det er alligevel noget. Og ja, jeg har selv brugt kirken. Jeg er blevet gift i en. Min datter er også blevet døbt i en. Men da vi kom til hendes konfirmation, begyndte jeg at spørge mig selv, hvad det egentlig var, vi havde gang i. Et af argumenterne for status quo er, at kirkerne repræsenterer dansk kultur, som vi skal bevare, og det er jeg enig i – mange af de danske kirker er virkelig smukke kulturarvsbygninger. Men når vi nu ikke kommer i dem, som vi gjorde engang, giver det jo ikke mening af fortsætte, som om intet var hændt, og med fuld bemanding. Hvilket flyselskab med respekt for sig selv og sin egen økonomi ville på samme vis insistere på at flyve på en rute stort set uden passagerer – medmindre pengene altså bekvemt og automatisk kom ind på kontoen, så man ikke behøvede at bekymre sig over at flyve med tomme sæder …