https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/august/tinaprim.jpg
Selvudvikling

Tina Dickow: Jeg gør alting hundrede procent

26. august 2014
af Lonnie Kjer
Foto: Mahtilde Schmidt
Tjekket, gennemført, velforberedt – og nærmest perfekt. Dét billede males ofte af albumaktuelle Tina Dickow, og et stykke henad vejen giver det god mening. Stortalentet gør nemlig ingenting halvt. Q fik en snak med hende. Mød Tina Dickow her.

Tina Dickow er landet! Et hav af albums, hundredevis af koncerter, et par flytninger, en lykkelig kærlighedshistorie og to børn rigere er sangerinden på dansk besøg for at fortælle om sit spritnye album 'Whispers', der ramte butikkerne i går. En helstøbt størrelse, der allerede har lagt anmelderne ned. Også selv om - eller måske netop fordi? - der på 'Whispers' bliver lukket lidt op for en lidt mere dyster Dickow ... og lidt ned for den pænhed, hun - uretfærdigt nok - af og til må finde sig at blive kritiseret for.

Dét bliver hun ikke denne gang. Men uanset hvad Dickow kaster sig over af projekter, og uanset hvordan de falder ud, ligger én ting fast: Hun gør sig umage. Også selv om hun oplever, at jo mindre umage, hun faktisk gør sig - jo bedre tager anmelderne imod hendes musik.

"Men jeg hører nok til dem, der kun synes, det er sjovt at gøre noget hundrede procent," fortæller Dickow til Q.dk.

Fuldt fokus …

Og sådan har det faktisk været hele vejen gennem karrieren. Også før, der var andre end vennerne i Åbyhøj, der vidste noget som helst om hendes uomtvistelige talent, som - heller ikke dengang - var til at tage fejl af. Dét var retningen heller ikke.

"Det er rigtigt, at jeg har været ekstremt målrettet lige fra starten. Jeg var on a mission og kiggede hverken bagud eller til siderne, da jeg først var kommet i gang med at lave musik. For mig er det afgørende at gøre tingene ordentligt - og i øvrigt være god til dét, jeg gør. Hvis jeg ikke var lykkedes med musikken, og hvis det ikke havde været muligt for mig at leve af den, er det ikke usandsynligt, at jeg havde kastet mig over noget helt andet.

Musik med mening

For tingene skal gi' mening. Dét gør de for Dickow, når hendes publikum er med og engagerer sig i musikken.

"Jeg bruger musikken til at række ud efter folk og forsøge at opbygge en form for fællesskab med mit publikum. Jeg skriver ikke bare musik for at sætte ord på min tanker, og jeg skriver ikke for at komme af med noget. Jeg skriver for at blive hørt og for at dele min musik med andre."

Whispers …

Dét gør hun så. Også på 'Whispers', der i virkeligheden er en stribe sange, skrevet til den mandlige hovedperson i filmen 'En Du Elsker'. Det har åbnet op for en ind-til-benet-proces, hvor sangskriveren har fået lov til at skrue lidt op for ærligheden, køligheden og bitterheden … og lidt ned for selv-censuren.

"Det har været en kæmpe befrielse at synge om de følelser, jeg så udmærket kender fra mit eget liv, uden at skulle udstille mig selv eller mine egne kærlighedsrelationer for meget. Man vinder en frihed ved at sætte sig selv til side og skrive til en anden."

Resultatet og 'Whispers' kan du godt glæde dig til. Og så kan vi jo glæde os over, at hverken religionsstudierne eller andet slog benene væk under en af vores allermest spillede kunstnere. Alternativet til musikken havde hun nu nok fundet.

"Jeg havde nok startet mit eget, uanset hvad. Noget af det, jeg holder meget af ved mit arbejde, er at få ideer og føre dem ud i livet, som jeg jo kan gøre, fordi jeg driver mit eget pladeselskab og altid har kunnet træffe beslutningerne i min karriere. Jeg er på en måde bidt af en gal iværksætter."

SE TINA DICKOWS NYE VIDEO HER:

Læs også