https://imgix.femina.dk/media/klovnprim.jpg
Selvudvikling

Til klovnefest i kemoland!

29. august 2012
af Lonnie Kjer
foto: Ulla Burgaard
Røde næser, skumkaniner, sæbebobler og store smil. Lige midt i alvor og kemoland. For kræftsyge børn er hospitalsklovnene broen til en verden, hvor der – igen - er noget at grine af. Men nu vil man spare dem væk …

Et lille skaldet barn i en sygeseng. Alvorlige læger, bekymrede forældre, dårlige diagnoser og konstant angst.
Men så går døren op, og ind kommer en lalleglad, storsmilende klovn, der lægger en dyne over dystre miner og sygdom. Nu er det balloner og den gode stemning, der gælder. Og en pause fra en alt for alvorlig verden, der ikke levner meget plads til barnlige lege og høje grin. Et tiltrængt frikvarter for både børn og forældre, hvor overskriften er livsglæde. Og den slags smitter. Alligevel ser man sig nu nødsaget til at skrue ned for de glade overskuds-klovnerier, fordi økonomien ikke er til det. Sørgeligt. For når man spørger til brugerne, er der ingen tvivl: Vi kan ikke undvære klovnene. Eller rettere: DE kan ikke undvære dem. Dem, det hele drejer sig om. Børnene.

Medicin med røde næser
Ulla Burgaard er mor til kræftramte Liva og lykkelig for de særlige stunder, hendes syge barn har fået i selskab med de rødnæsede. Ofte midt i de mørkeste stunder.
"De er den medicin, intet andet kan konkurrere med, når klovnene først ruller sig ud. Børnene lyser op på et splitsekund, når der endelig kommer nogen og laver børneting på dén måde. Og så giver det også vi forældre en lille pause, hvor nogle andre tager over, bare et overblik. Det er simpelthen guld værd at se sit barn grine og være let om hjertet."
For Ulla Burgaard er klovnene repræsentanter fra den verden, der bliver nødt til at komme til det syge barn, fordi barnet ikke længere kan komme til dén.

Fætter Pablo og klovnen Stella
Og der er ikke meget at grine af på en afdeling, hvor små børn er alvorligt syge. Og dog. For når klovnen Stella eller fætter Pablo kigger fordi, er Liva lykkelig. Klovnene er hendes venner. Og Pablo har for længst stjålet familiens hjerter. Han har nemlig fået smilet frem hos Liva både i Odense, hvor hun først var indlagt, og senere på Rigshospitalet.
"Da Pablo hørte, at Liva var blevet indlagt i København, sendte han en hilsen gennem en anden klovn, der fortalte, at hun havde hørt om denne fantastiske lille pige, der kom til København, så hun kom forbi og skulle hilse fra fætter Pablo. Det var så livsbekræftende," fortæller Ulla Burgaard.

Kan man spare på en klovn?
Derfor kan hun nærmest heller ikke bære, at der er tale om at skære ned på klovnenes aktiviteter.
"Vi byder de børn så meget, og de har brug for de gode grin sammen med klovnene. "
Oestrogen er helt enig. Og spørgsmålet er, om vi overhovedet kan tillade os at være med til at spare på klovnene? Heldigvis kan du gøre en forskel og hjælpe med at sørge for, at der bliver ved med at være røde næser og store smil på de danske hospitaler. Du er kun et klik derfra. Og børnene har brug for det!

Send en SMS med teksten klovn150 til 1919, og støt med 150 kr!

Gi' et bidrag til Danske Hospitalsklovne på kontonr: Reg.nr 3201, kontonummer 3402274786

Bliv medlem af Danske Hospitalsklovne her! Det koster kun 250 kr om året!

… eller tjek deres webshop, køb en gave - og støt klovnene her!

Læs om verdens sejeste Liva her!

Læs også