https://imgix.femina.dk/media/article/1419_skaldet_er_smukt.jpg
Selvudvikling

Til kamp mod brystkræft: Skaldet er smukt

7. maj 2014
af Rikke Lund
Foto: Les Kaner
I januar fik hun konstateret kræft i brystet og lymfesystemet. Kræften blev fjernet, hun kom i kemoterapi, tabte sit lange lyse hår og valgte parykken fra. Mød Kirsten Hansen der i søndags indtog catwalken til indsamlingsshowet ”Skaldet er smukt”

Det var en stærk oplevelse, da 16 kemokvinder gik ned ad catwalken i store designerkjoler søndag eftermiddag ved fonden A Race Against Breast Cancer’s indsamlingsshow. Formålet var at indsamle penge til forskning i brystkræft, som de skaldede modeller selv har haft inde på livet. De har været ramt af brystkræft eller kæmper stadig med sygdommen. Kirsten Hansen er en af de kvinder. Hun fik fjernet sit bryst og lymfeknuderne i januar og er nu i gang med kemobehandlingen. Da hun tabte håret, valgte hun parykken fra.

- Jeg håber, jeg kan bane vejen for andre skaldede kvinder og inspirere dem til at smide parykken og turde være sig selv. Vi skal bære parykken for vores egen skyld og ikke for andres skyld. Jeg har valgt, at det ikke er mig at skjule mig under en paryk. Det er kun paryksælgeren, der har insisteret på, at jeg skulle bære paryk. Min datter synes, jeg er grim med paryk, og jeg kalder det kohår. Jeg håber også, at det vil skabe en større åbenhed omkring det at være ramt af brystkræft.

SE OGSÅ: 10 kendte kvinder, der har kæmpet mod brystkræft

Hendes egne børn har reageret meget forskelligt på, at Kirsten fik kræft, og det er en af grundene til, at Kirsten har valgt at bryde tabuet om skaldethed.

- Det kan være, at der er nogle af børnene i min datters skole, der har en mor, der får brystkræft, og så ved de, at jeg har gået rundt og har set okay ud, og har fået hår igen.

En pause fra sygdommen

En anden grund til hun har meldt sig til catwalken er for at få en pause fra sygdommen.

- Det er jo kun os, der har været igennem det her lort, der får lov til at være med. Så jeg håber, at jeg får en dejlig oplevelse med andre i samme situation, uden vi taler om sygdom og behandlinger. Og vi ligesom kan vise os frem og vise, at vi stadigvæk er skønne. At vi sagtens kan gå rundt, som vi er.

Og fokus er et andet end sygdom og dårlige dage. Dagen er gået med at vælge favoritten mellem de smukke designerkjoler, få lagt makeup og øve sig i at forcere trappen til catwalken i de høje stiletter.

- Vi taler om, hvor smukke vi er og føler os, siger Kirsten Hansen, mens fødderne får en velfortjent pause fra stiletterne, inden det går løs.

Masser af personlighed og besværlige stiletter

Dramatisk musik begynder at spille. Projektørerne cirkler omkring og venter på, at den første kvinde indtager catwalken. Forventningen i salen er tydelig, det er lige før, at folk holder vejret, og så kommer hun. I et hverdagssæt fra Day by Birger. Storsmilende og selvsikkert kommer hun ned ad trappen og går hen ad catwalken. Publikum begynder at klappe. I nogenlunde takt til musikken. For enden stopper hun, poserer og blinker en gang til fotograferne. På vejen tilbage går det ikke helt så let på de tynde stilethæle, og halvvejs henne ad catwalken giver hun op og smider skoene. Publikum jubler.

Dernæst kommer kvinderne ind i en lind strøm og ikke to er ens. Slæb, blonder, pailletter, perler og sågar brudekjoler kommer ned ad catwalken. Nogle blinker, sender luftkys og hjerter afsted til publikum, andre smådanser hele vejen ned ad catwalken, mens de mere nervøse sender et lille smil til fotograferne. Fælles for dem alle er, at de ser skønne ud i de store haute couture kjoler.

LÆS OGSÅ: 3 vigtige du skal vide om brystkræft

Til sidst kommer alle kvinderne ud. Til stående bifald.

- Det var fantastisk at gå på catwalken med alles blikke rettet mod en og mærke den store opbakning omkring arrangementet. Jeg følte mig som en stjerne, siger Kirsten Hansen.

Kjoler, smykker, sko og lignende, der er brugt i catwalken, kan købes på auktioner på Lauritz.com. Hvilke designere der har stået bag de forskellige kjoler, kan ses på Facebook.

Læs også