https://imgix.femina.dk/media/d0dd5245183b4303ac6be6f8ba21a989.jpg
Selvudvikling

Taler du kropssprog?

26. juni 2009
af Britta Bjerre
Foto: Marianne Leth
Kronprinssesse Mary gør det. Bruger sit kropssprog. Hun formår altid at være åben, når hun færdes. Du kan også bruge dit kropssprog bevidst.

Når Mary ser så majestætisk og værdig ud, når hun passer sit arbejde som kronprinsesse, så handler det ikke alene om personlighed og tøjstil, men også om kropssprog.

Det fortæller kropssprogsekspert Dorte Sachmann Møller, som i SØNDAG (nr. 27 den 29. juni 2009) roser Mary for at have en kropsholdning - et højt løftet hoved og en blottet hals - der signalerer værdighed og mod.

Dorte Sachmann Møller er uddannet skuespiller og har undervist i og holdt foredrag om kropssprog og kommunikation i ti år.

Her er en række små fif til, hvordan du selv hurtigt kan blive bedre til at tale kropssprog:

Bliv bedre til kropssprog

  • Kropssprog handler i første omgang om god øjenkontakt. I det øjeblik vi har øjenkontakt og holder en øjenkontakt med andre mennesker, så ER vi der, så er vi tilstede.

  • Når vi har god øjenkontakt, er der pludselig mange ting, der glider nemmere. Vi bliver modigere og tryggere, når vi siger med vores øjne: Jeg er her, og jeg bliver her, og jeg har tænkt mig at bevare denne her kontakt.

  • Der er rigtigt mange situationer, hvor vi ikke får set hinanden ordentligt. Både i privatlivet og på arbejdspladser. Vi bør gøre os selv den tjeneste i dagligdagen lige at give hinanden den ekstra opmærksomhed, det sekund eller to, det koster at se hinanden ordentligt.

  • Husk: Vi bliver dejligere mennesker af at se og blive set.

  • Hvis du vil have en god kontakt med andre, så sørg også for ikke at dække dig for meget til. Helt fysisk: Lad vær med at dække din mave, dit bryst eller din hals med for eksempel hænder eller arme.

  • Hele kropsfladen fra hals, bryst, mave er dér, hvor alle følelserne sidder, så det er umiddelbart dér, vi dækker os til, når vi bliver usikre.

  • Ved at bevare en åbenhed i kroppen gør vi os bedre i stand til at give noget - og dermed også at få noget igen.

Her er et par eksempler på, hvad du kan signalere med dit kropssprog.

Tydelig lukkethed. Endnu mere lukket. Når vi tildækkerhals og bryst, signalerer vi i højgrad usikkerhed. Ved åbenhed er vi i stand til at givenoget - og derved også at få nogetigen.

Læs også