https://imgix.femina.dk/media/article/tine-bendixen.jpg
Selvudvikling

Tager du p.. på mig?

24. maj 2012
af Tine Bendixen
Det er besynderligt, at SÅ mange sære ”behandlingsformer” skal behandle noget meget diffust. For der er ikke rigtig noget galt, vel? Så kan man bekvemt nok heller ikke afgøre, om behandlingen virker. Det handler i virkeligheden om religion. Om at tro på, at livet angiveligt bliver LANGT bedre og længere, hvis man spiser moderkagepiller, tarmskyller, drikker morgenurin og inviterer snegle til at fedte rynkerne ind

Forarget? Hvem mig? Muligvis. Eller også bare dybt forundret over, hvad i alverden mennesker finder på for at slippe for at blive gamle, syge, dø eller måske bare falde i med tapetet ...
Jeg er vild med "Mad Men". Og i særdeleshed vild med January Jones, der spiller Don Drapers ikon-skønne kone Betty Draper. Men jeg tager mig altså til hovedet, når jeg læser, at den 34-årige skuespiller, siden hun fødte sin søn, har indtaget sin egen moderkage i kapselform to gange om dagen og til People Magazine forklarer: "Der er ikke noget hekseri over det. Jeg vil anbefale det til alle mødre. Moderkagen bliver tørret og lavet til piller. Jeg var først meget betænkelig ved det, men vi er det eneste pattedyr, der ikke spiser vores egen moderkage."

But why? Mennesket har som nogenlunde opretstående homo sapiens vandret rundt på to ben i flere hundredtusind år. Helt uden indtagelse af moderkager. Og vi er bare blevet sundere og smartere hele vejen. Hvorfor så nu? Hvem har fundet på det? Der følger desværre ingen forklaring fra January Jones. Forebygger pillerne måske ammehjerne, søvnunderskud eller at gå en irriterende skostørrelse op efter graviditeten? Gør det nogen frygtelig forskel, hvis man ved en fejl kommer til at spise en andens moderkagepiller? Formentlig har January Jones en kostvejleder, der tager sig pænt betalt for at give hende råd, der er så langt ude i skoven, at hun risikerer at fare vild ...

Mennesker gør mærkelige ting ved sig selv og andre. I samme afdeling som moderkagepillerne findes det kuriøse ritual at drikke sin egen morgenurin. Jo, du læste rigtigt. Mahatma Gandhi skulle efter sigende have gjort det for helbredets skyld (ritualet har ufatteligt nok også tilhængere herhjemme, og jeg har endda hørt om voksne, der forlanger, at deres børn følger urin-genbrugs-eksemplet, og så er der da virkelig nogle, der har problemer med helbredet - det mentale!). Og husker du tarmskylning? Det var voldsomt smart for nogle år siden. Man kunne tjekke ind på en nydelig neutralduftende klinik og lade sig - undskyld udtrykket - rektal-slamsuge. Det skulle være så sundt. Siden opstod en noget billigere gør det selv-tarmskylningsmodel fra apoteket til hjemmebrug. Måske det var derfor, glansen gik lidt af oplevelsen? Folk har vel også opdaget, at det er et sisyfosarbejde. Tarmene bliver ligesom naturligt fyldt igen, ikke?

Lonnie Kjer: Kvinder er halvdelen af verden

Men her i navlepilleriets storhedstid må vi konstant finde på noget nyt at beskæftige os selv og vores kroppe med. Det nyeste inden for skønhedsbehandling er: Snegle-slim i ansigtet. Hos Alyona Zlotnikova i byen Krasnojarsk lægger russiske foryngelsessyge kvinder ansigt til nogle store fede afrikanske snegle, der med hus og vibrerende følehorn glider rundt på huden og efterlader slimede spor, der skulle udradere rynker, ar og solskoldninger. Det skal naturligvis være de særlige afrikanske snegle. Dræbersnegle er der ALT for mange af til at skabe det rette eksklusive touch. Næ, skal det være snegleslim, skal det være en SÆRLIG snegleslim.

Kejserens nye klæder? You bet! Det besynderlige er jo, at mange af de sære "behandlingsformer" skal behandle noget meget diffust. For der er ikke rigtig noget galt, vel? Så kan man bekvemt nok heller ikke afgøre, om behandlingen virker. Det handler i virkeligheden om religion. Om at tro på, at livet angiveligt bliver LANGT bedre og længere, hvis man spiser moderkagepiller, tarmskyller, drikker morgenurin og inviterer snegle til at fedte rynkerne ind. Tro flytter bjerge. Og penge.

Så det gælder måske i virkeligheden bare om at få den bedste dårlige idé og invitere mulige proselytter (helst kendte) indenfor i varmen, så er éns økonomiske lykke gjort, indtil interessen klinger af, og man må opfinde en ny indtægtskilde. (Vi iler her med et par forslag. Er der f.eks. nogen, der har undersøgt "sundheds"-potentialet i ørevoks? Afklippede negle? Bussemænd? Kremeringsaske fra én, man har elsket - indtaget i pilleform, så man så at sige får sjælen med?).

Om nogle år er der garanteret ingen, der husker de frysetørrede moderkagepiller. January Jones vil nok også lykkeligt have glemt alt om dem eller måske få en lidt flov smag i munden ved tanken om dem. Men hun er garanteret i gang med et nyt sundhedseksperiment. Fordi: Millioner af mennesker i den vestlige verden leder stædigt efter den ultimative livsreparationsløsning, der kan få selve tilværelsen til at gå op. (Bonusinfo: Den findes ikke!)..

Julia Lahme: Milde spejl på væggen der

https://imgix.femina.dk/legacy/media/3dc705a115d54fc2855931cc34eb8495.jpg
Journalist Tine Bendixen, 50 år.
Dårligste vane: At glemme at skrive ting ind i kalenderen. Sådan får man TRE middagsaftaler samme aften …
Største fejltagelse: At jeg ikke blev født for 100 år siden - ville gerne have kæmpet for kvinders valgret!
Motto: "More is more." For lidt er simpelthen ikke nok! (Gælder både mad, vin, sko, kys og kærlighed!).

Læs også