https://imgix.femina.dk/media/251274cacd154117a3f0536593620f51.jpg
Selvudvikling

Syng sjælen fri

6. maj 2010
af Lene Rode
Foto: Colourbox
Kom i gang med at synge og slip dine hæmninger

Sangen er en direkte åre ned i vores dybeste indre, mener sangerinden Maibritte Ulrikkesholm. Hun holder kurser i at fjerne blokeringer og hæmninger, så man kan finde sin stemme.
- Mange mennesker har fået at vide, at de ikke kan synge, eller at de synger falsk. Men når folk kommer til mig, handler det ikke om, at jeg skal lære dem at synge. Jeg skal hjælpe dem med at fjerne blokeringerne. Ofte begynder Majbritte med at bede eleverne om at synge bare en tone, ligegyldigt hvilken.
- Og det sjove er jo, at der ikke findes toner, som er falske i sig selv. De bliver det først i forhold til noget andet.

At synge med hjertet
Når vi får et lille barn i armene, begynder stort set alle mennesker at synge, eller i hvert fald nynne. Som af et nedarvet biologisk instinkt. Resonansen fra brystet og den velkendte stemme er den ultimative kilde til tryghed for et lille, nyt menneske.
- Vi synger altid smukkere, når vi tænker på en, vi elsker. Og det gør man jo, når man synger for sit barn. Så synger man med hjertet, siger Majbritte Ulrikkeholm.

Lyt til andre
Sangen bringer os i kontakt med sjælen og de dybere lag i det hele taget, og jeg tror, den er det redskab, vi har fået med for at huske, hvad vi er kommet af og skal tilbage til - altså ånd. Men hvorfor er der nogen mennesker, der har svært ved at ramme tonerne ren?
- Det er ofte fordi, de ikke lytter til andre eller til musikken i det hele taget. Man kan ikke være musikalsk, hvis man ikke kan lytte. Men hvis man giver slip og lytter - så bliver det til musik. En anden hemmelighed bag en god sangstemme er at trække vejret ordentligt - helt ned i maven.

Kritikmonsteret
Majbritte mener, at mange af os - også store operasangere - har et »kritikmonster«. En indre stemme, som fortæller os, at vi ikke kan eller ikke er gode nok.
- Det lyder måske skørt, men det hjælper at materialisere sit monster. Gå ud og find et legetøjsmonster, eller lav et i ler. For nogle er det et uhyre, og for andre en striks general. Sig til det, at du ved, det er der - og sæt det så udenfor eller ind i et skab, når du skal synge. Det hjælper virkelig!

KOM SELV I GANG MED AT SYNGE
• Læg dig på gulvet med fødderne i gulvet og knæene som et omvendt V. Læg en tung bog på maven og træk vejret dybt og langsomt ind og ud, så bogen bevæger sig op, når du ånder ind, og ned, når du ånder ud. Sådan skal du trække vejret, når du synger.

• Sæt dig på yderkanten af en stol med rank ryg. Læg så en hånd tre centimeter under navlen og syng »aaaaaa« ud fra det punkt. Mærk, at lyden kommer ud, samtidig med at maven går ind. Sådan skal det føles, når du synger.

• Bliv siddende i samme position, og syng nu en lille sang (det kan bare være Lille Peter Edderkop) ud fra hjertet, mens du tænker på en, du elsker. Træn følelsen af at synge fra hjertet. Intet er rigtigt eller forkert. Prøv bare at give lyd uden at dømme dig selv. Mærk virkelig, at lyden er noget, du giver.

• Find eller lav dit kritikmonster. Se det i øjnene, anerkend det - og stil det så væk.

Læs flere artikler om hvordan du kan bruge sang i din selvudvikling her

Relevante links

https://imgix.femina.dk/legacy/media/7d7393bce1ef478780871403da2eb5ad.jpg
Forstå dig selv og din partner
https://imgix.femina.dk/legacy/media/5e1c28857e4b4691ba69ea291c5122b2.jpg

Læs også