https://imgix.femina.dk/media/b091f2088eff43668756ef97765e5212.jpg
Selvudvikling

Svømmehal støvsuges for mænd

15. juni 2011
af Julia schmiegelow, alive.dk
foto: all over press
For at imødekomme ønsker fra kvinder er svømmehal mandefri zone en gang om ugen

Livredderen må ikke være mand, den mandlige pedel holdes fra døren og kantinen lukkes for mandlige gæster, når der svømning for kvinder i Humlehøj-Hallen i Sønderborg.

Svømmehallen har i mange år haft et tidsrum én gang om ugen, hvor der kun var adgang for kvindelige svømmegæster, men som noget nyt er svømmehallen i dette tidsrum støvsuget for mænd. Et skridt der er taget for at imødekomme henvendelser fra en række borgere.

- Vi har fået henvendelser fra kvinder med anden etnisk baggrund end dansk, der ikke kunne gå i svømmehallen, hvis der var mænd, der kunne observere dem. Men også etnisk danske kvinder har ikke haft lyst til at komme, hvis mænd var til stede. Måske synes de ikke de har en idealkrop, b.la. hvis de har fået lavet en brystoperation, siger projektkonsulent Anja Glock fra Sønderborg Kommune til alive.dk.

Imødekommer behov
Svømmehaller som Humlehøj-Hallen der har helt mandefri zone, er ikke noget forsker i køn og etnicitet og lektor på DPU Århus Universitet Ulla Højmark Jensen tidligere er stødt på. Det er dog, ifølge hende, udbredt, at svømmehaller har et ugentligt tidsrum, hvor der kun er adgang for kvindelige gæster.

- Man har en stor tradition for kønsopdeling inden for idrætsgrene for at opnå ligestilling i forhold til konkurrencer. At lave kønsopdeling i forhold til fritidssvømning er der dog ingen fysiologisk grund til. Men det er noget, man ser i større grad, som et resultat af et øget behov hos borgere, siger Ulla Højmark.

Fremmer sundhed og trivsel
Hun har for nogle år tilbage lavet en undersøgelse for Anvendt Kommunalforskning (AKF) af borgere i Frederiksberg Kommune om deres behov og ønsker til fritidssvømning.

- Jeg synes ikke, der er noget problem i det, så længe der er et behov. Der er mange etniske kvinder, der godt kan lide at svømme og gerne sammen med hinanden. For disse kvinder, er der i forvejen begrænsede muligheder for at lave fælles danske aktiviteter. Ved at give denne gruppe kvinder mulighed for at svømme fremmes sundhed og trivsel blandt flere borgere, siger hun.

Kvindesvømning i Humlehøj-Hallen i Sønderborg er et forsøg den næste måneds tid. I denne periode vil man afvente og se, hvor populært initiativet er. Der har foreløbig været åbent én gang og her mødte en del både kvinder med anden etnisk bagrund og etnisk danske kvinder op.

Test hvilken motionstype du er på Oestrogen.dk.

Eller test om du er overvægtig på Oestrogen.dk.

Læs også