Susse Wold
Selvudvikling

Susse Wold: Det kræver mod at være til stede i livet

20. marts 2017
af Sofie Nymand Nielsen
Glem ikke nærværet og vær til stede i dit nu, siger Susse Wold, der i øjeblikket er aktuel i teaterstykket Kærestebreve.

Da Susse Wold var syv år kom hun på kostskole i Hillerød, her tog frøken Katrup imod hende og spurgte, om hun ville kaldes Susse eller dåbsnavnet Lise. Susse svarede Lise.

– Jeg så op i nogen isblå og kolde øjne, og så tænkte jeg: Hun skal ikke kalde mig Susse, fortæller hun.

– ’Susse’ var min identitet – mit intime navn. Det ville jeg ikke have hun kaldte mig, og derfor svarede jeg Lise. Det var først, da jeg sad og skrev min selvbiografi, at det gik op for mig, at det gjorde jeg, fordi så var jeg Susse der jo ikke. Jeg drømte om at være et andet sted, gloede ud ad vinduet og var helt ukoncentreret . Det er meget usundt og ensomt. Hvis du ikke er i dit nu, så eksisterer du jo slet ikke.

Bornholms borgmester: der er et nærvær i udkantsdanmark, som ikke er i byerne.

Bekymret for nærværet

I tiden efter har Susse øvet sig i at være nærværende. Og i dag ser hun det at kunne eksistere i nuet som det vigtigste i livet. Men desværre ser hun også en større tendens til, at man i sociale sammenhænge flygter ind i mobilerne og glemmer hinanden.

– Jeg kan godt være bekymret for nærværet mellem mennesker, når jeg sidder til en middag, og folk på skift tager deres mobiltelefoner frem. Hvis du derimod er til stede, er der en masse ting, der kan ske i mødet med andre, fortæller hun og påpeger, at det kræver mod at være til stede.

To konkrete øvelser, som vil bringe dig og din partner tættere sammen

Parforholdet er som et drivhus

Navnlig går det udover parforholdet, hvis man selv ikke er nærværende Susse, der er gift med skuespiller Bent Mejding, er opmærksom på, at man ikke skal glemme hinanden.

– Man skal huske, at ægteskabet og parforholdet er som et drivhus, hvor man planter små planter, som skal vandes. Man skal give sin partner opmærksomhed, men også plads til at vokse og udvikle sig, så man ikke bliver hinandens ejendom.

Læs også