Forfatter Mari Jungstedt
Selvudvikling

Succes-forfatter Mari Jungstedt: Nu er jeg kaptajn på min egen skude

8. august 2017
af Rikke Hast
foto: Heidi Maxmiling
Hun skriver af lyst, og fordi hun har så mange fortællinger indeni, som bare må ud. Bogaktuelle Mari Jungstedt er nået dertil i livet, hvor hun insisterer på at udleve sine drømme, så hun har anskaffet sig både hest, hund og båd eller skude, som hun kalder den.

Mari Jungstedt i den svenske skærgård

Den berømte svenske forfatter Mari Jungstedt bor midt i den svenske skærgård i behagelig køreafstand til Stockholm. Mari købte huset for et par år siden sammen med sin daværende kæreste den norske forfatter Ruben Eliassen. Parret flyttede hertil fra Gran Canaria, hvor de ellers boede, hovedsageligt fordi Mari gerne ville bo i nærheden af sine voksne børn, der er bosat i Sverige. Siden gik Ruben og Mari dog hvert til sit, og Mari overtog huset.

- Vi købte huset helt spontant. Det er mit største impulskøb - og mit bedste, siger Mari, 54, og inviterer indenfor i det hus, der vitterligt er en skærgårdsdrøm. Her er udsigt fra næsten alle rum, så vandet kan nydes fra næsten alle vinkler. Mari kan også se ned på sin båd, som er nyerhvervet, og som hun netop har lært at sejle.

– Her sejler man. Det er en del af den lokale kultur, og her er bådtrafik hele året. Jeg har længe drømt om at bo ved vandet og have båd, hund og hest. Så jeg har købt en islænder, som står opstaldet en halv times kørsel væk, og så har jeg fået Selma, siger Mari, og vi beundrer for en stund den bamsede berner sennen hvalp, som konstant prøver at snuppe Maris efterladte sko.

Stockholm - sprudlende kultur og grønne åndehuller

At vælge nye veje

-Efterhånden syntes jeg, at jeg var der i livet, hvor tiden var kommet til at realisere mine livsdrømme. Jeg tror, at mange kvinder i 50’erne er i en slags brydningstid, hvor mange vælger nye veje, måske fordi det er på det tidspunkt i livet, hvor man har tid til at standse op og tænke over, hvad man selv har lyst til at gøre, og ikke, hvad andre synes, man bør gøre.

- Selv bruger jeg det, jeg kalder trafiklys-metoden for at finde ud af, hvad der er rigtigt for mig. Når jeg f.eks. bliver spurgt om, hvorvidt jeg kan holde et foredrag eller vil skrive en novelle til et blad, så tager jeg mig tid til at mærke efter, før jeg svarer, hvor jeg før måske bare sagde ja med det samme uden så mange overvejelser.

- Nogle gange kan jeg straks mærke, at det vil jeg gerne, og så siger jeg jo stadig bare ja, andre gange skal jeg lige bruge på at overveje, mens jeg af og til umiddelbart føler, at det har jeg ikke lyst til. Og så har jeg altså omsider lært mig selv, at det er ok at sige nej uden at komme med alle mulige forklaringer på og undskyldninger for, hvorfor ikke, siger forfatteren, hvis roman ”Den du elsker”, netop er udkommet på dansk.

”Den du elsker” er den 11. af hendes Gotland-krimier. Gotland-serien har gjort Mari kendt som en af Skandinaviens bedste krimiforfattere, bøgerne er udgivet i flere end 20 lande og er filmatiserede.

Seks gode bøger til sommeren

Single med mænd

Selv var Mari Jungstedt på Gotland første gang, da hun var ni år, og da forelskede hun sig i øen.

-Jeg genforelskede mig små tyve år efter, da jeg mødte min eksmand, mine børns far. Vi mødtes på journalisthøjskolen, og han var fra Gotland, så måske var det meget naturligt, at jeg blev så fascineret af både kulturen og naturen der, siger Mari, der altid har elsket at læse og skrive historier, og som derfor uddannede sig til journalist og arbejdede med TV, inden hun blev fuldtidsforfatter. Mari og hendes eksmand var sammen i 23 år, og selvom de skiltes som gode venner, var bruddet vemodigt, erkender Mari.

-Han var min store kærlighed. Absolut. Men relationer kan forandre sig, og noget var gået i stå. Vi havde nogle vidunderlige år sammen, og vi skiltes som gode venner. Heldigvis. Han betyder stadig meget for mig, og vi ses ofte. Jeg tror, at vi begge er meget opmærksomme på at skønne på alt det gode, vi har haft sammen i stedet for at fokusere på det, der gik galt. Og det et jeg meget taknemmelig for, fortæller hun, hvilket leder mig til at spørge om, hvorvidt der er en ny mand i hendes liv.

-Jeg er single, men jeg er ikke uden mænd. Man kan vel sige, at jeg er single med mænd, siger hun kryptisk og slår en karakteristisk og meget smittende latter op, før hun samler sig og fastslår:

– Jeg har godt nok fået både hest og hund, men de er ikke erstatninger for en mand. Det er ikke slut med mænd for mig.

Læs også