Stærke film-kvinder bliver gjort svage
Foto: All Over Press
I løbet af de seneste år har vi set en del film og tv-serier med stærke kvinder i hovedrollerne. I Borgen følger vi statsministeren Birgitte, i Forbrydelsen er vicepolitikommissær Sarah Lund heltinden, i filmen Coco før Chanel fra 2009 er det designeren og forbilledet Coco Chanel, der bliver portrætteret, og i dag har endnu en film om en stærk kvinde premiere.
Filmen hedder Jernladyen og handler om den tidligere britiske premierminister Margaret Thatcher spillet af Meryl Streep. Og selvom den viser regeringslederens stærke sider, fokuserer den i ligeså høj grad på hendes demens. Birgitte i Borgen og Sarah Lund i Forbrydelsen bliver også skildret med de problemer, de har med familien pga. deres krævende job.
Men kan kvinder i stærke positioner ikke portrætteres uden de svage sider?
- Det er jo meget komplekst. Lige nu ser vi det modsatte af hele den chick-flick-bølge, vi har set tidligere med Nynne og Bridget Jones-film. Det er almindelige kvinder i deres forvirrede liv. Nu ser vi en tendens, hvor det handler om kvinder, der har en stærk karriere. Men man kan stille spørgsmålstegn ved, hvorfor de skal have de her svaghedstegn. De mandlige superhelte har jo ikke mange svage sider - men det handler nok om at lave en god dramaturgi. Det underminerer bare kvinderne lidt, forklarer Vibeke Pedersen, der er professor og medieforsker ved Københavns Universitet, til Alive.dk.
Hun har dog endnu ikke se Thatcher-filmen.
Angrebet på kvindeligheden
I stedet for at Borgen handler mere om Birgitte som statsminister og politiker, er der i serien meget fokus på hendes kaotiske privatliv.
- I Borgen fylder privatlivet enormt meget. Man ser, hvordan hendes familie går helt i stykker, og man drømmer om at få at vide, at parret finder sammen igen. Det er en ulykkelig kærlighedshistorie - men den historie ville man nok ikke have set, hvis statsministeren var en mand, siger Vibeke Pedersen, der tidligere har analyseret og skrevet artikler om netop Borgen.
Hun sammenligner serien med situationen for Danmarks nuværende statsminister Helle Thorning-Schmidt, som også bliver angrebet på det personlige og kvindelige plan.
- Kvinder bliver ofte kritiseret på deres køn. Helle Thorning-Schmidt bliver eksempelvis kritiseret for sine dyre tasker - men det var sikkert også blevet kritiseret, hvis hun kom med en Fjällräven-taske. Kvinder i topjob bliver meget angrebet på deres kvindelighed, og det er ikke rart, siger Vibeke Pedersen.
Kan virke afskrækkende for andre kvinder
Hun forklarer dog, at det helt sikkert har en betydning, at samfundet ser kvinder i de positioner.
- Helt banalt kan man sige, at det har en betydning. Det er opløftende og mere interessant at se på end de midaldrende mænd, og det virker engagerende. På den anden side kan det også virke lidt afskrækkende for andre kvinder, fordi de er meget udsatte i de høje stillinger. De bliver ofte kritiseret for deres køn, moderlighed, seksualitet og kvindelighed. Man piller dem lidt ned, og de bliver mere sårbare som kvinder, siger Vibeke Pedersen.
Også ved årets Golden Globes høstede Meryl Streep en pris for hovedrollen i Jernladyen