https://imgix.femina.dk/media/4903f8593346443fabeb358d2acfeed0.jpg
Selvudvikling

Spring ud som selvstændig med en plan

9. marts 2011
af Jette Lüthcke
Følg FEMINAs trin for trin-guide til, hvordan du springer ud som selvstændig. Vi tør selvfølgelig ikke garantere dig uanet succes i dit nye liv som iværksætter, men du får her en masse gode råd

Faktaboks:

Undersøgelser viser, at kvindelige iværksættere låner færre penge end mændene. Imidlertid kan denne tilbageholdenhed være dyr på længere sigt, da det kan betyde mindre og langsommere vækst i virksomheden. Det er også en ulempe at være for forsigtig, for bankerne fokuserer på at få lånet hjem igen og ser derfor på det langsigtede økonomiske perspektiv i en nystartet virksomhed.
Kilde: ErhvervsfremmeStyrelsen

FEMINAs iværksætterguide handler om, hvordan du kommer godt fra start. Det gør du bl.a. ved at udarbejde en forretningsplan. På dette tidspunkt har du en klar fornemmelse af, hvad du vil lave i din virksomhed. Altså hvilken form for ydelse eller vare du vil tilbyde, om du sælger din viden eller et fysisk produkt - enten i en butik eller på nettet - eller en serviceydelse.

Forretningsplan
Lige meget, hvordan du vender og drejer det, undgår du ikke at lave en forretningsplan. Når du laver en forretningsplan, bliver du tvunget til at forholde dig til relevante spørgsmål for en iværksætter, ligesom du også får et overblik over din idé og dens bæredygtighed og ikke mindst, om du kan tjene penge på din idé. På Startvaekst.dk finder du flere skabeloner til en forretningsplan, som kan hjælpe dig godt på vej.

Dine kunder og markedet
Tænk over, hvem du forventer, at dine kunder er. Hvordan er konkurrencesituationen, og hvorfor tror du, at kunderne vil købe hos dig frem for hos dine konkurrenter, der er på markedet i forvejen? Er der overhovedet brug for det, du vil tilbyde? Hvordan vil du adskille dig fra de andre, og hvad skal din virksomhed kunne, som de andre ikke kan?

Her kan du få hjælp
Alle kommuner tilbyder gratis og uvildig hjælp til iværksættere. Det foregår som regel på de kommunale erhvervscentre, hvor du også kan deltage i et iværksætterkursus. Du finder dit lokale erhvervscenter på kommunens hjemmeside.

Revisor
Revisoren er den vigtigste person i dit liv, ud over din eventuelle kæreste. Den største faldgrube for en iværksætter er økonomien og problemet med at have likviditet nok. Derfor er budgettet en meget vigtig del af forretningsplanen - og uden et realistisk budget kan det være svært at få succes. På Startvaekst.dk finder du forskellige modeller på budgetter.

Mødet med banken
Hvis din virksomhed er af en type, hvor du skal låne penge i banken, bliver din bank automatisk en meget vigtig samarbejdspartner, og derfor skal du vælge bank med omhu. Det er vigtigt, at du møder velforberedt og kan argumentere for din idé, din forretningsplan og ikke mindst budgettet.

CVR-nummer
Din virksomhed skal have et ottecifret nummer, et såkaldt cvr-nummer (momsnummer). Du kan registrere din virksomhed på Erhvervs og Selskabsstyrelsens hjemmeside Virk eller ringe til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen og få tilsendt en blanket. Det er gratis og en ren teknisk foranstaltning.

RELEVANTE LINKS

mænd
kvinde
https://imgix.femina.dk/legacy/media/websites/femina-dot-dk/website/dig-og-dit-liv/karriere/1051-ivaerksaetterguide/1051-ivaerksaetter-kopi-3.jpg

Læs også