https://imgix.femina.dk/media/89bd63a95dc64a75b092baaa6d28bdc4.jpg
Selvudvikling

Soya og brystkræft

11. september 2009
af Søs Wollesen
Foto: Colourbox
Man fraråder kvinder med brystkræft at bruge kosttilskud med soja og at spise for mange andre sojaprodukter

Jeg har et spørgsmål omkring kosttilskud med indhold af soja. Jeg har tidligere fået konstateret brystkræft og er i behandling med tamoxifen. Min læge siger, at jeg ikke må anvende det, og slet ikke indtage noget med soja. Er det rigtigt? Det er lidt forvirrende, når man spørger eller søger på nettet. Tak for dine altid grundige svar.
Lene

Jeg kan godt forstå, du er forvirret. Endnu har man nemlig ikke helt entydigt fundet svaret på, hvilken effekt soja har. Der er lavet anbefalinger til specifikke patientgrupper med hensyn til at bruge kosttilskud med soja, deriblandt til personer med nuværende eller tidligere brystkræftdiagnose, og det er sket på baggrund af forskellige undersøgelser. Det gælder især kvinder, der har eller har haft østrogenfølsom brystkræft, dvs. den slags brystkræft, der vokser ved påvirkning med østrogen.
Soja indeholder et planteøstrogen - genistein. Genistein er det østrogen, der ligner det kvindelige mest, og anvendes bl.a. mod symptomer i overgangsalderen. Hvor potent det er i forhold til kvindens eget østrogen, er fortsat lidt uklart, og derfor fraråder man kvinder med brystkræft at bruge kosttilskud med soja og at spise for mange andre sojaprodukter. Man har påvist, at genistein (planteøstrogen) kan ophæve effekten af tamoxifen.
Får man ikke antiøstrogen (tamoxifen), kan man godt spise produkter med soja som en del af kosten, men måske undlade de kosttilskud, det findes i lidt mere koncentreret form i.
I et senere nummer af FEMINA vil jeg lidt mere uddybende gennemgå soja og den viden, der er i dag på området. For du er ikke alene om at være forvirret om brugen af soja.
Søs

https://imgix.femina.dk/legacy/media/aa93dc5c998540d499589dcbc1e44c30.jpg

Spørg om krop
Søs Wollesen er læge, zoneterapeut og akupunktør. Har du et spørgsmål til Søs, kan du skrive til hende på sos@femina.dk, så kommer dit brev måske i FEMINA og på femina.dk. Du er også velkommen til at skrive en kommentar i feltet herunder, dog besvares spørgsmål ikke her.

Læs også