Prinsesse Benedikte
Selvudvikling

SØNDAG møder Prinsesse Benedikte: "Jeg er ret nysgerrig"

29. oktober 2018
af Rikke Hast
Foto: Christina Hauschildt og Aller Media
Prinsesse Benedikte har fra barnsben vænnet sig til at føle sig hjemme flere steder. SØNDAG har mødt Prinsessen på Amalienborg – her fortæller hun om at ligne sin mor, Dronning Ingrid, om at have et positivt livssyn og om at være alene, efter hun mistede sin mand Prins Richard sidste år.

SØNDAG har eksklusivt mødt Prinsesse Benedikte

H.K.H. Prinsesse Benedikte er ofte i sin lejlighed i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg, men tilbringer også en stor del af året på slottet i Bad Berleburg, hvor hun boede sammen med sin mand, Prins Richard indtil hans død i marts 2017.

I sin barn- og ungdom boede Prinsesse Benedikte på Amalienborg i vintermånederne sammen med sin far, Kong Frederik 9., sin mor, Dronning Ingrid, og sine to søstre: H.M. Dronning Margrethe og H.M. Dronning Anne-Marie. Fra slutningen af april flyttede den kongelige familie til slottet i Fredensborg, indtil de i nogle uger var på togt med Kongeskibet Dannebrog. Resten af sommeren tilbragte de på Gråsten Slot, før de igen flyttede – først tilbage til Fredensborg og siden igen til Amalienborg.

– Sådan gik årets 12 måneder. Og her var især min mor meget bevidst om at gøre os opmærksomme på, at der, hvor vi boede, det var vores hjem. Det er så indgroet i mig, at den følelse har jeg fortsat. Også når det gælder min hytte i Schweiz. Der er jeg kun et par uger ad gangen, men jeg har den samme følelse af at være hjemme, når jeg er der. Og det, tror jeg, er mægtigt godt. Ellers føler man sig som gæst inden for sine egne fire vægge, og så falder man jo aldrig til, siger Prinsesse Benedikte

https://imgix.femina.dk/prinsesse-benedikte-soestre.jpg

Prinsesse Benedikte med sine to søstre, Dronning Margrethe og Dronning Anne-Marie, og deres mor Dronning Ingrid. – Min mor var perfektionist og havde sans for det kunstneriske, siger Prinsesse Benedikte.

Arven fra mor

Prinsesse Benedikte er venlig, imødekommende og nærværende. Hun er koncentreret og til stede i samtalen. Og så er hun særdeles stilfuld – klædt i en elegant grå kjole med et diskret mønster.

De er blevet beskrevet som den af Dem og Deres søstre, som ligner Deres mor mest – både af udseende og af sind. Hvordan ser De selv på det?

– Det er et stort kompliment, og det er ikke første gang, jeg har hørt det. Med alderen kommer man meget ofte til at ligne enten den ene eller den anden af sine forældre. Det kan være helt små ting. Vi taler for eksempel meget med hænderne. Jeg har bemærket, at også hos min ældste søster er hendes hænder og gestikulation meget som vores mors. Det er hyggeligt og sjovt, og man kan grine af det sammen, når man opdager disse træk.

De har også arvet Deres mors sans for indretning og stil?

– Det har vi vel alle på hver sin måde. Min mor var perfektionist og havde sans for det kunstneriske, som hun holdt meget af. Desuden var hun en fabelagtig organisator. Hun syntes, det var morsomt, og hun ville gerne sætte sine fingeraftryk. Der var også mange lejligheder, hvor hun kunne gøre det. Både officielle og mere private. Jeg plejer at sige, at hvis man er flere end seks personer, så må man organisere lidt. Det hele er meget nemmere, hvis man har gennemtænkt alting på forhånd. Så bliver stemningen mere afslappet. Så jo, hendes organisationstalent har jeg vistnok arvet.

LÆS OGSÅ: Prinsesse Benediktes søster Dronning Anne-Marie: Jeg føler mig ikke som en 70-årig

Savnet

Den 13. marts 2017 døde Prins Richard. Det skete ganske uventet, og Prinsesse Benedikte mistede dermed den mand, hun havde delt livet med, siden de i 1968 sagde ja til hinanden i Fredensborg Slotskirke. Dengang var Prinsesse Benedikte blot 23 år, mens hendes nye ægtemand var 10 år ældre.

– Selvfølgelig er der et savn. Min mand havde et godt liv og var i den lykkelige situation, at han lukkede sine øjne, og så var det slut. Uden forvarsel. Andre oplever en lang og pinefuld tid forinden, hvilket er meget smertefuldt for både den syge og de pårørende. Når det skulle være, er det at få lov til at lukke sine øjne, og så er det slut, jo en gave. Selv om jeg synes, at det var for tidligt.

– Men 82 år er jo også en alder. Vi gik ikke op og ned ad hinanden 24 timer i døgnet 365 dage om året. Så det at være alene har jeg været vant til. Det er ikke noget helt nyt for mig, som det er for mange andre. Og det må være forfærdeligt svært. Men jeg savner ham. Når der sker et eller andet i familien eller i vennekredsen – noget morsomt, måske – tænker jeg på, hvor ærgerligt det er, at han ikke er her til at opleve det sammen med os. For det ville have moret ham. Han havde en skøn humoristisk sans. Sådan har jeg det i øvrigt også med mine forældre. Både når der sker noget sjovt og også, når jeg kommer i tanke om noget, jeg gerne ville have talt med dem om eller spurgt dem om. Det tænkte man jo desværre ikke på dengang, og nu er det jo for sent.

Deres søster, H.M. Dronning Margrethe, har ligeledes for nylig mistet sin mand. Har I kunnet hjælpe hinanden med at håndtere sorg og savn?

– Jeg tror, at hun har det på samme måde som jeg. Hun har jo også i perioder været vant til at være alene og skulle udøve sit virke. Der er naturligvis tidspunkter, hvor det er svært. Men vi lærte hjemmefra, at man kan, hvad man vil og skal. Og så må man jo tage sig sammen. Og så er jeg taknemmelig over, at jeg har et job, at der er brug for mig, og for, at jeg måske her og der kan gøre en forskel.

De har mange opgaver og er meget handlekraftig, hvor henter De motivation og energi?

– Jeg tror, man skal være positiv og nysgerrig. Og jeg er nok ret nysgerrig. Det giver mig en masse energi at høre om, hvad der foregår rundtomkring. Og så at få en god latter. Det skulle også være godt for mavemusklerne. Et positivt livssyn er meget væsentligt. Og et godt helbred. Det tror jeg, at jeg har, siger Prinsessen og banker 7-9-13 under bordet og tilføjer med et finurligt smil:

– Jeg er jo slet ikke overtroisk, vel...

https://imgix.femina.dk/prinsesse-benedikte-med-mand.jpg

– Han havde en skøn humoristisk sans, siger ­prin­sessen om Prins Richard, som hun mistede i 2017.

Om H.K.H. Prinsesse Benedikte

  • Prinsesse Benedikte er født 29. april 1944.
  • Prinsesse Benediktes store­søster, H.M. Dronning Margrethe, er fire år ældre, mens hendes lillesøster, H.M. Dronning Anne-Marie, er to år yngre.
  • Prinsesse Benedikte blev i 1968 gift med Prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Parret bosatte sig i Bad Berleburg i Nordvesttyskland.
  • Prins Richard døde 13. marts 2017.
  • Sammen har Prinsesse Benedikte og Prins Richard tre voksne børn, Gustav, Alexandra og Nathalie, og i alt fire børnebørn.
  • Prinsesse Benedikte har en lang række protektioner.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også