Maggie Smith
Selvudvikling

SØNDAG møder Maggie Smith: ”Downton Abbey ændrede mit liv”

9. september 2019
af Tina Jøhnk Christensen, redigeret til web
Foto: Focus Features, Tina Jøhnk Christensen, MEGA agency
Den 84-årige Maggie Smith har en lang karriere bag sig, der blandt andet tæller to Oscarsejre. Men det var den verdenskendte tv-serie ”Downton Abbey”, der ændrede skuespillerindens liv – i en meget moden alder. SØNDAG har mødt kvinden bag Violet Crawley.

SØNDAG møder Maggie Smith

Maggie Smith er med i ”Downton Abbey”-filmen. Det var dog bestemt ikke oplagt, at den snart 85-årige skuespiller ville medvirke, for hun havde flere gange givet udtryk for, at det måske ville være at presse citronen lige rigeligt at lave en filmudgave af den populære tv-serie. Kunne man virkelig brygge videre på fortællingen om det smukke herresæde og den aristokratiske Crawley-familie, som er omdrejningspunktet for den historiske dramaserie? Det var hun ikke sikker på. Desuden ville hendes karakter, Violet Crawley, enkegrevinde af Grantham, snart være over 100 år, påpegede skuespillerinden med sin sædvanlige lettere snerpede facon.

Hendes tanke var derfor ligefrem, at hun kunne medvirke i en meget lille rolle i begyndelsen af filmen – i form af en begravelsesscene, hvor hun kunne foregive at være den adelige kvindes lig. Igen leverede hun forslaget i sit herligt ironiske tonefald.

Men hun er altså med, når filmen kommer i danske biografer her i september, og hun er i øvrigt ligefrem lykkelig for at være med, for når vi møder familien Crawley igen i filmen, skal de have besøg af Kong George 5.

Engelsk charme

Maggie har flere gange talt om glæden ved at bringe tv-forfatteren Julian Fellowes’ ord til live – og hun føler klart, at hun i rollen som Violet Crawley får de bedste replikker. Og så nyder hun at samarbejde med så dygtige, unge skuespillere som Michelle Dockery, Joanne Froggatt og Allen Leech, der spiller henholdsvis Lady Mary, tjenestepigen Anna og chaufføren, der bliver en del af familien, Tom Branson.

– Jeg tror, at det er på grund af Julian, siger Maggie om årsagen til seriens store succes.

– Serien er også meget populær i USA, og det er måske, fordi de har en ret så magisk idé om, hvordan England er. Men det pisseregner altid her og er generelt hundekoldt.

LÆS OGSÅ: Se traileren til den nye Downton Abbey-film

Ikke lutter nostalgi

Vejret er også blandet, da SØNDAG møder Maggie Smith til dette interview. I øjeblikket sidder hun til bords med forfatteren Julian Fellowes i et større telt i ly for det lunefulde regnvejr. Selv om man kan finde miljøet i ”Downton Abbey” romantisk og se med nostalgiske øjne på 1920’erne, så mener Maggie ikke, at det har været en dans på roser at leve dengang, ikke engang for aristokrater som Crawley-familien. Personligt ville hun savne både de moderne toiletter – og mobiltelefonen, som trods alt gør det nemmere at komme i kontakt med sine kære: Maggie har to sønner, Toby Stephens og Chris Larkin, og fem børnebørn.

– Hvis jeg skal være helt ærlig, så foretrækker jeg at arbejde i en tidsperiode, hvor der ikke er korsetter og parykker involveret, siger hun tørt.

Violet Crawley er på mange måder en af ”Downton Abbey”s mest interessante karakterer. Hun er en aristokratisk snob og en særdeles spydig dame med en tør form for humor og en stemme, der kan skære igennem enhver – og det passer godt til Maggie, der leverer sine replikker med samme intensitet hver eneste gang.

– Hun passer mig som hånd i handske. Jeg mener dog, at hun inderst inde er meget, meget rar – dér, hvor det virkelig gælder. Hun har et hjerte af vaniljecreme.

LÆS OGSÅ: Hvor meget ved du om Downton Abbey? Test dig selv her

Genkendt på gaden

Maggie Smith, der også kan kalde sig for Dame Maggie Smith – hun er adlet af dronning Elizabeth 2. – har en lang karriere bag sig, og hun er taknemmelig for, at hun i sine 80’ere stadig har mulighed for at have en god og solid karriere.

– Jeg anser mig selv for at være usædvanligt heldig, fordi jeg stadig er i stand til at arbejde, og at der stadig er roller til mig. Jeg kender kvinder, der har nået en vis alder, som siger, at der ikke er nok roller til kvinder i den alder, og det er nok sandt. Så jeg har været virkelig heldig, at jeg er i stand til at fortsætte mit arbejde.

Maggies karriere spænder over masser af forskellige projekter. Men på trods af alle de andre roller på teater og film, så har ”Downton Abbey” skilt sig ud fra mængden. Serien har gjort Maggie verdensberømt.

– Den har været med til at forandre mit liv i vid udstrækning. Jeg har først og fremmest lavet film og arbejdet på teatret, men jeg har ikke medvirket i mange tv-serier, og pludselig blev jeg set af flere millioner mennesker overalt i verden.

Det betød blandt andet, at hun skulle til at tage en masse selfies med nye fans.

– Jeg er altid overrasket over, at folk genkender mig på gaden, og det skyldes tv. Det er aldrig sket for mig tidligere. Det er på grund af ”Downton Abbey”.

Et særligt fag

Da Maggie Smith selv var barn, var det en engelsklærer, der opfordrede hende til at spille skuespil. Hendes to ældre brødre, tvillingerne Ian og Alistair, der var særdeles kreative og senere i livet blev succesrige arkitekter, inspirerede hende også til et kreativt liv. I dag aner hun ikke, hvad hun ville have gjort, hvis hun ikke havde fundet vejen til teaterscenen og var begyndt at spille teater hjemme i Oxford, hvor hun voksede op. Sin professionelle debut på Broadway i New York fik Maggie i 1956.

– Jeg har aldrig nogensinde tænkt på, at jeg skulle have lavet noget som helst andet. Det er rent alvor, når jeg siger, at jeg virkelig er glad for at spille skuespil. Jeg nyder selve processen, og det er vel derfor, at man gør det. Hvis man ikke nyder det, så er der ikke nogen grund til at gøre det, og det er en stor fornøjelse for mig. Desuden er jeg ikke i stand til meget andet.

https://imgix.femina.dk/maggie-smith-cast.jpg

Journalist Tina Jøhnk Christensen flankeret af castet fra tv-serien ”Downton Abbey”.

Humoristisk sans

Hun siger det sidste med en snert af humor i stemmen. Maggie er god til at udtrykke sig, så alting former sig som små komiske perler fra hendes mund. Hele hendes attitude er morsom. Det er i det hele taget svært at undgå at bryde ud i latter i Maggies selskab – selv om hun formår at holde masken. Noget, som blot gør hendes tørre kommentarer endnu morsommere.

– Jeg er ikke helt sikker på, hvor jeg har det fra, siger hun om sin humoristiske sans.

– Min mor var skotsk, og hun var meget direkte. Hun havde en ret stærk fremtræden, og jeg er ikke helt sikker på, hvor det stammer fra, men jeg kan godt lide, at man har lidt kant.

Hun er ikke nogen selvsikker skuespiller, siger hun selv – på trods af de mange priser hun har vundet. Her kan nævnes blandt andre to Oscars for filmene ”Miss Brodies bedste år” og ”California suite”. Det var i 1970’erne. Hun understreger, at enhver skuespiller vil kunne skrive under på, at man er usikker. Det betyder blandt andet, at hun ofte irriterer instruktører med at ville have endnu et "take".

– Man er glad, når man har et job. Men samtidig er man bekymret over, at man måske ikke har et job bagefter. Om der overhovedet er et "næste job", og sådan er en skuespillers tilværelse. Når man arbejder, er det fantastisk, men man ved aldrig, hvad der kommer til at ske bagefter. Vi lever i nuet. Jeg tror, at alle skuespillere har de samme følelser.

LÆS OGSÅ: Tag med til virkelighedens Downton Abbey

Taknemmelighed

Der er dog stadig bud efter Maggie Smith, der har været professionel skuespiller i over 60 år. Maggie påpeger, at hun har haft mulighed for at spille mange forskellige roller i sin karriere og ikke har intentioner om at blive typecastet, selv om hun er blevet en ældre dame.

– Hvis jeg skal være helt ærlig, så er man glad og taknemmelig for hvad som helst, der kommer ens vej. Hvis alle roller var som Lady Violet, så ville det nok være lidt kedeligt. Det er en af de store glæder ved skuespil – at alle roller er forskellige. Det er derfor, at jeg er så taknemmelig for, hvad jeg har.

Se billederne af Maggie Smiths liv herunder:

Mere om Maggie

Født Margaret Natalie Smith 28. december 1934 i Ilford, Essex. Da hun var fire, flyttede familien til Oxford, hvor hendes far, Nathanial, var underviser på Oxford University, og hendes mor, Margaret, arbejdede som sekretær. Hendes to ældre brødre, Ian og Alistair, blev begge arkitekter. Det stod klart for Maggie fra hendes gymnasietid, at hun ville være skuespiller, og hun begyndte i Oxford Playhouse Theatre School. Hun fik sin debut på Broadway i New York med revyen ”New Faces” i 1956 og blev ansat af Londons Royal National Theatre i 1963.

Hun er en af de få skuespillerinder, der har vundet både en Oscar, en Tony, en Golden Globe og en Emmy. Hun vandt en Oscar for ”The Prime Of Miss Jean Brodie” i 1970 og for ”California Suite” i 1979. Hun fik en Tony for ”Lettice and Lovage” og tre Emmyer og en Golden Globe for ”Downton Abbey” og ”My House in Umbria”. Hun er yderligere kendt for film som ”Et værelse med udsigt”, ”Gosford Park”, Harry Potter-filmene, hvor hun spiller Professor McGonagall, ”The Best Exotic Marigold Hotel” og ”Lady in the Van”.

Maggie Smith har været gift to gange. Fra 1967-1974 med skuespilleren Robert Stephens, som hun har den nu 50-årige søn Toby Stephens og den 52-årige Chris Larkin med. De er begge skuespillere. I 1975 blev hun gift med dramatikeren Beverley Cross, der døde af kræft i 1998. Hun har fem børnebørn.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også