https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/sex-og-psykologi/klummer/renee-toft-simonsen/renee-3-kopi-2_4.jpg
Selvudvikling

Smil, og lev længere

18. november 2009
af Renée Toft Simonsen
kvinder med optimistisk livssyn har nemmere ved at overkomme modgang og er også bedre til at tage sig af sig selv, når de bliver syge

Læste for nylig en artikel i BBC News på nettet om, at kvinder, der ser optimistisk på tilværelsen, faktisk lever længere. Der har deltaget over 100.000 kvinder i den undersøgelse, der refereres til i artiklen, og man har fundet, at ni procent af kvinderne, alle med optimistisk livssyn, havde lavere risiko for at få hjerte-kar-sygdomme, og 14 procent havde lavere risiko for at dø af andre årsager, efter mere end otte års followup.

Til sammenligning så havde kvinder med pessimistisk livssyn, som samtidig havde fjendtlige tanker om andre, og som generelt var mindre tillidsfulde over for andre, 16 procent større risiko for at dø i den samme otteårige periode. I undersøgelsen viste det sig også, at kvinder med optimistisk livssyn havde nemmere ved at overkomme modgang og også var bedre til at tage sig af sig selv, når de blev syge, samtidig med at, viste det sig, kvinder med optimistisk livssyn også motionerede mere end kvinder med pessimistisk livssyn.

Man ved, at fjendtlige følelser kan udløse bestemte kemiske stoffer i kroppen, som måske øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme, og det kan være dér, forklaringen skal søges, selv om man endnu ikke helt forstår den nøjagtige sammenhæng. Ikke desto mindre konkluderede undersøgelsen, at det at have et pessimistisk livssyn er farligt for éns sundhed, og det er da i grunden værd at tænke lidt over. Spørgsmålet, man kan stille sig selv i den forbindelse, er selvfølgelig, om man selv generelt er positiv og optimistisk, eller om man har tendens til tænke negativt? Og helt vigtigt er vel så også, hvorvidt og i hvor høj grad man selv faktisk kan styre sine tanker og den måde, man er i verden på? Personligt ved jeg, at der kan være dage, hvor det er fuldstændig ligegyldigt, hvad man gør ... det er bare en dårlig dag.
Kærlig hilsen
Renée

Læs også