Selvudvikling
16. juni 2009

Slut med offermentalitet

Sociolog, forfatter og trendrådgiver Emilia van Hauen mener, at de nye hjemmesider og netværk, hvor man kan søge efter de relationer, man mangler i sit liv, er et opgør med offerrollen.
Af: af Gitte Jørgensen
https://imgix.femina.dk/media/c20d1604dd344d1d809c18d4143e6a63.jpg

Foto: Miklas Szabo, Brian Rasmussen og Sif Meincke

Mange mennesker opdager i denne tid, at de eneste, der kan gøre dem lykkelige, er dem selv. Og i den erkendelse ligger også, at så kan man ikke bare sidde og vente på, at tingene sker. Så må man selv tage fat og gøre noget. Hvis man f.eks. ikke har de sociale relationer i sit liv, som man længes efter, må man gå ud i livet som krigeren, der tager på sin egen helterejse og skaffer sig det, man mangler, siger sociolog Emilia Van Hauen.

Prinsessesyndromet er ikke længere udtalt
Ifølge Emilia van Hauen har mange kvinder igennem tiderne været ramt af, hvad hun kalder for prinsessesyndromet. De skulle være yndige og smukke, for så ville de nok på et tidspunkt i deres liv blive opdaget af en prins, der kunne give dem hjem, børn og status. Men prinsessesyndromet er heldigvis ikke længere helt så udtalt hos nutidens kvinder. - Nu sørger flere og flere kvinder for at give sig selv, hvad de vil have og ønsker. Tidligere var det taberne, der satte billetmærke i avisen. Nu får dem, der søger på nettet, heltindestatus.

Sociale strukturer i opbrud
De nye netværk og hjemmesider, hvor man kan søge efter ekstra familie, er et udtryk for, at det er første gang i historien, "familiemæssige relationer ikke er knyttet til tilfælde, slægt og blod", som hun udtrykker det.
- Der er mange tegn på, at de sociale strukturer er i opbrud. Vi har i dag flere og
flere mennesker, der lever som singler, og vi har flere og flere i sammenbragte familier. Og vi har flere og flere, der går på nettet og leder efter det, de længes efter - en kæreste på datingsiderne eller en storesøster eller en far på hjemmesider for den slags.

Vælg familiemedlemmer på nettet
Det er helt nyt, at man nu kan gå ud og vælge sig nogle familiemedlemmer og skabe en slags ny familie med dem. Ensomheden er et af vor tids største tabuer. Vi har alle sammen brug for at have en familie, for det er dér, vi ikke skal præstere for at blive accepteret og anerkendt. Dér kan vi - som regel - være dem, vi er. Det er da fantastisk, hvis man ad kunstig vej kan etablere sådanne fortrolige og tillidsfulde forhold til hinanden. Men jeg tror, det er vigtigt at huske på, at gode relationer jo kun opstår, når vi selv gør en indsats. Det er jo ikke nok at skrive et par linjer på nettet. For at det skal lykkes, må du være en sand heltinde, der dropper din offermentalitet og gør en indsats for fællesskabet.

SÅDAN KAN DU DANNE EKSTRA FAMILIE

Socialt netværk for singleforældre:
singleplus.dk
singlemom.dk
Socialt netværk for singleseniorer:
singlesenior.dk
Hvis du vil tilbyde dig som voksenven til et barn:
voksenven-kbh.dk
Hvis I vil tilbyde jer som kernefamilie til en singleforældrefamilie:
redbarnet.dk/venskabsfamilie

HUSK PÅ, AT ...

• Hvis du er den, der overvejer at tilbyde dit venskab, så får du faktisk mere overskud af at give til andre.
• Hvis du er nervøs for at søge efter en ekstra familie, så vid, at det ofte er inde i dig selv, barrieren er. Stil dig selv spørgsmålet: "Helt ærligt, hvad er det værste, der kan ske?" - og spring så ud i det!
• Du kan prøve at arbejde med at ændre din attitude til andre mennesker. I stedet for at tænke: "Hvad får jeg ud af det?", når du overvejer andre menneskers selskab, så tænk: "Hvad kan jeg gå ind og bidrage med?"

Læs også: Sådan får du en ekstra familie

Læs mere om:

Læs også