https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/september/gryprim.jpg
Selvudvikling

Slip drømmene løs i Malaysia

10. september 2013
af Alba Gry Nybo
Foto: Alba Gry Nybo
Blandt bølgebrus og snehvidt koralsand. Mellem verdenskulturarv og historiske vingesus. Og midt i tropeparadis og tempelmystik. Farvel, travle hverdag – goddag mageløse Malaysia. Oestrogen.dk tager dig med …

Vi kan mærke det med det samme. Bruset fra havet. Duften af saltvand og bølger byder os velkommen allerede inden, vi kan se oceanet. En elegant herre med
hvide handsker viser vej ind i den store hall på The Danna Hotel, hvor søljerne stræber mod himlen, og de smukke kakler på gulvene danner slyngede mønstre ud til den frodige atriumgård. Hotellets grønne hjerte, hvor palmerne og de tropiske blomster vejer for vinden.

Snehvidt koralsand mellem tæerne
Mens baggagen bliver båret op på værelset, skynder vi os ned til stranden. Som et blåt silketæppe vugger havet roligt frem og tilbage, og lader solen spejle sine stråler i den blanke overflade. Vi tager skoene af. Mærker det snehvide koralsand mellem tæerne. To ubeboede øer ligger cirka hundrede meter fra kysten. Hotellet arrangerer privat sejlads, hvis man har lyst til at have en hel ø for sig selv.


Discovery Travel i Hellerup arrangerer rejser til Malaysias vestkyst og har en fordelagtig aftale med The Danna Hotel og E&O Hotel.

Der flyves direkte mellem København - Istanbul og Istanbul - Kuala Lumpur med Turkish Airlines, som netop er blevet kåret til Europas bedste flyselskab.

www.discoverytravel.dk
www.thedanna.com
www.eohotel.com

Steinway og solnedgang
I restauranten vælger vi et bord på terrassen. En pianist akkompagnerer bruset fra bølgerne med blide melodier på det store Steinwayflygel. Solen går ned og svøber himlen i røde og gyldne nuancer, mens vi nyder et glas perlende champagne.

Drømmende Chesterfield-aftenstund
Køkkenet på The Danna er kendetegnet ved en sand mangfoldighed i lækkerier fra mange verdensdele. Det bedste fra det asiatiske, indiske, mellemøstlige og vestlige køkken skaber tilsammen et menukort, som imødekommer både kulinarisk eventyrlyst og hang til mere velkendte smagsindtryk.

Efter middagen glider vi ned i de store Chesterfield lænestole i cocktailloungen. Stolenes dybe runde kurver omslutter os med samme ro som havets bølger, og den nat drømmer vi om lange skibsrejser og fjerne horisonter.

Velkommen til verdenskulturarv
Morgenlyset bryder gennem gardinerne med drilsk veloplagthed. Og der er ingen tid at spilde, vi skal nå en færge sydpå til Penang. Efter en solid morgenmad pakker vi sammen, og ankommer tids nok til at få to vinduespladser på båden.
På havnen i Penang bliver vi hentet af en limousine, som kører os gennem byen Georgetown, der er blevet optaget på Unescos liste over verdenskulturarv. Af indlysende årsager. De prægtige hvide huse fra kolonitiden med deres kunstfærdige balkoner og balustrader flankerer stolt havneesplanaden.

Penangs prægtige perle
Det mest imponerende byggeri på esplanaden er The Pearl of Penang alias Eastern & Oriental Hotel, eller blot E&O, hvor vi skal overnatte. Det er også optaget på Unescos liste for verdenskulturarv. Det blev opført af de armenske Sarkies-brødre, som også grundlagde det legendariske Raffles Hotel i Singapore og The Strand i Yangon (tidl. Rangoon) i Myanmar.

Kanon med sølvpenge
Hvis væggene kunne tale på E&O, kunne de berette om den dramatiske historie, der ligger til grund for byen Georgetown. Den blev grundlagt i 1786, da det lykkedes den britiske kaptajn Francis Light at forhandle Penang over på det engelske imperiums hænder fra Sultan Abdullah af Kedah. Han blev til gengæld lovet militær beskyttelse mod aggressive angreb fra det daværende Siam i nord.

Krudt og kanoner
Det løfte valgte de nye britiske koloniherrer imidlertid at se bort fra, så snart jorden var i deres besiddelse. Alle kræfter blev i stedet sat ind på at etablere en ny havneby og handelscentrum for Det Britisk Ostindiske Kompagni. Historien fortæller, at kaptajn Light affyrede en kanon ladet med sølvpenge ind i den tæt bevoksede jungle, og drevet af begær efter rigdom gav folk sig automatisk til at rydde skoven.

Det er nemt at begå sig sprogligt i Malaysia, da de fleste taler et fremragende engelsk. Lokalbefolkningen er høflige og imødekommende, og serviceniveauet er i top.

Det er ukompliceret og trygt at færdes med bus, tog og færger over længere distancer. I byerne kan det betale sig at køre med taxa, som er væsentligt billigere end i Danmark.

Malaysia er et tropisk land, og på vestkysten falder den største regnmængde mellem maj og september.
Læs mere om Malaysia på: www.tourism.gov.my

Rige kinesere
Det er ikke kun briterne, som har sat deres tydelige præg på Georgetowns stemningsfulde gader. Kinesere fra det sydlige Kina strømmede tidligt til byen og inden længe bestyrede de mange af butikkerne, organiseret i store familiære netværk.

Fem minutters gang fra E&O ligger Det Blå Palæ, som blev opført af Thio Thiaw Siat, der var overhoved i en af byens førende familier og handelsdynastier. Det er bygget i den stilfulde kinesiske byggestil guandong, og har lagt rum til adskillige filmoptagelser, blandt andet de indendørs scener i spillefilmen Indokina med Catherine Deneuve.

Svøm, før du kan gå
En mere beskeden byggestil, men den samme pionerånd og ihærdige arbejdsomhed, finder vi i de små trange passager i pælelandsbyerne ved havnen i Georgetown. Fiskere med barkede næver, stilfærdigt smilende bedstemødre og unge mødre med børn på armen piler rundt på vind- og vejrbidte planker, som forbinder de lave træhuse, der svæver over vandet. Børnene lærer at svømme, allerede inden de kan balancere på egne ben, for der er ingen afskærmning mellem husene.

Himmerigsmundfuld!
Selv de mest dedikerede explorere kan ikke blive mætte af oplevelser alene. Og der er heldigvis god mulighed for at forkæle smagsløgene i Georgetown. CNN-Go udråbte i 2012 Georgetown til at være en af verdens bedste byer, når det kommer til gadekøkkener.

Dufte fra tusindvis af dampende wokgryder får os til at ønske, at vi kunne spise alt, hvad øjnene falder på. Vi beslutter os for byens hofret Penang Laksa tilberedt på friskfanget makrel, lemongræs, chili, tamarind og spæde mynteblade. En himmerigsmundfuld, som giver ny energi til krop og sind.

Religioner i harmonisk sameksistens
På vej tilbage til E & O drejer vi ned af Harmony Street. Her ligger den anglikanske kirke ved siden af en moske, som ligger ved siden af et buddhistisk tempel, som ligger ved siden af en hinduistisk helligdom.

Det var oprindeligt briterne, som tog konsekvensen af Georgetowns multikulturelle islæt og samlede de forskellige trosretninger og deres helligdomme på en og samme gade. Den dag i dag bliver der knælet, brændt olie, foldet hænder, strøet blomster og rullet bedetæpper ud i fredelig sameksistens på Harmoni-gaden.

Hinduistisk grottemystik
Multireligiøs smeltedigel er også kendetegnende for vores sidste destination på Malaysias vestkyst, hovedstaden Kuala Lumpur. Lyset vælder ned fra et hul i den naturlige grotte, som danner stemningsfuld ramme om den hinduistiske helligdom Batu Cave. Turen derop er lidt af en prøvelse, da man ikke kun skal bestige 272 smalle trin op ad klippesiden, men også forcere små frække aber, der sidder med hovedet på skrå og venter på nappe tasker og kameraer, hvis man er uopmærksom et øjeblik.

Velsignet med aske og orange blomst
En af templets præster gør en blid håndbevægelse, som indikerer, at vi skal følge med. Han fører os ind i bjerget, hvor der brænder tusindvis af lys. Han laver en serie cirkelformede bevægelser, mens han fremsiger nogle ord, vi ikke forstår. Så dypper han tommefingeren i lys aske og trykker den let mod vores pander. Han smiler og giver os hver en orange blomst.

Late night shopping
Således velsignede på hindumanér nyder vi en kop eftermiddagste, inden vi gør som de lokale i Kuala Lumpur, tager på late night shopping. Malaysierne er vilde med at shoppe, særligt om aftenen, så alle butikker og markeder har åbent til kl. 22. I de eksklusive varehuse kan man købe alle store internationale brands til fordelagtige priser, og troværdige kopier af selvsamme dyre mærkevarer finder man på markederne.

So long, Malaysia!
Vores kufferter er derfor godt pakkede, ikke kun med gaver til dem derhjemme, men også med enestående oplevelser, da vi tager afsked med Malaysia næste morgen. Varmen, lyset, havet, gæstfriheden, kulturel mangfoldighed og det historiske vingesus, som vi har oplevet på turen, hjælper ubemærket med at løfte flyveren over jorden og videre op i de højere luftlag på hele vores rejse hjem til Danmark

Skribenten var inviteret til Malaysia af Discovery Travels og Turkish Airlines

NYD ALLE DE SMUKKE BILLEDER I GALLERIET!

Læs også