https://imgix.femina.dk/media/e112bb8c1aa74915874958db34a3c91a.jpg
Selvudvikling

Slip af med vinterblues

19. oktober 2011
af Birgit Brunsted
Når efterårets mørke breder sig, begynder mange af os at føle os trætte og triste. Men du kan undgå en vinterdepression på flere måder. Læs med her

Hvis du bliver ramt af en vinterdepression, er der mange ting, du selv kan gøre for at få det bedre. Søvn, mad og motion er alle faktorer, der er vigtige for dit psykiske helbred. Men derudover findes der også andre, mere alternative behandlinger, der kan hjælpe. Læs her, hvad lysbehandling og kostttilskud kan gøre for dig.

Lysbehandling
Man regner med, at 10 pct. af alle danskere lider af vintertræthed, men ingen ved, hvor mange der lider af vinterdepression. Men flere undersøgelser viser, at lysbehandling kan hjælpe. Du kan finde et udvalg af lamper til lysbehandling på nettet, og priserne går fra ca. 2.000 kr. og opefter. Du kan dog være heldig at finde billigere tilbud.
Psykiatrisk Forskningsenhed, Hillerød Psykiatriske Sygehus, har udgivet en grundig og letforståelig vejledning til lysbehandling. Den finder du her

Smarte kosttilskud
Måske burde du overveje at tage et ekstra tilskud af vitaminer, som kan være med til at løfte humøret. Tag i hvert fald en multivitamintablet hver dag, og sørg for, at den også indeholder krom, kobber, folinsyre, jod, manganese, molybdæn og niacin.

B-vitamin kompleks indeholder alle B-vitaminerne, som også kaldes energivitaminerm fordi de producerer og udnytter energi. B-vitaminerne hjælper også hjernen med at producere signalstoffer såsom serotonin.

Omega-3-fedtsyrerne - fiskeolie - har i nogle undersøgelser vist at kunne forebygge og lette depression og vintertræthed. Tag 1.000 mg om dagen eller 1 tsk. hørfrøolie. Du kan også spise fede fisk, men der er problemer med det høje kviksølvindhold.

Læs også:

Læs også