Selvudvikling
14. september 2011

Sladder hænger fast – uanset om vi vil det eller ej

Det er tankevækkende, hvad sladder eller negativ omtale af andre mennesker egentlig har af virkning på os mennesker
Af: af Renée Toft Simonsen
https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/sex-og-psykologi/klummer/renee-toft-simonsen/1011-renee/1011-renee-3-kopi-2_7.jpg

Læste for nylig en artikel om, hvad sladder eller negativ omtale af andre mennesker egentlig har af virkning på os mennesker. Og i grunden var det tankevækkende. Kognitionsforskere, altså dem, som undersøger vores tanker, tankemønstre, og hvordan vi forarbejder information, har undersøgt, hvordan vores syn påvirkes af vores tanker om andre mennesker. Det har de gjort ved at lave et forsøg, som gik ud på, at en gruppe mennesker skulle kigge på portrætter, hvoraf nogle var forsynet med et negativt udsagn, andre med et positivt og andre igen med et neutralt udsagn under sig.

Vi mennesker har noget, som hedder binokulært syn. Binokulært syn vil sige, at vi ikke kan se to ting på én gang, men må undertrykke den ene til fordel for den anden. Derfor kunne man ved at vise to billeder ad gangen, et neutralt for det ene øje og et ikke-neutralt for det andet, sige noget om, hvor lang tid forsøgspersonerne brugte på at se på hvert billede. Og resultatet var, at selv om vi ikke bevidst erkender det, påvirkes vores tanker om andre mennesker kraftigt af, hvilke udsagn vi forbinder det menneske med, som vi kigger på, hvilket så igen påvirker vores umiddelbare synsindtryk. Det viste sig nemlig, at de portrætter, der havde været ledsaget af et negativt udsagn, også var de portrætter, forsøgspersonerne så på og oplevede i længst tid.

Andre undersøgelser har faktisk også vist, at negativ information er den type information, vi tilegner os hurtigst. Begge dele er en smule skræmmende, synes jeg - i hvert fald tankevækkende. For selv om sladder f.eks. kan ses som et stykke følelses-information, vi skal bruge til at skelne ven fra fjende, så påvirker det altså vores syn på de mennesker, vi "tror", vi ved noget om. Og det er jo interessant, idet man således kan udlede, at uanset om vi vil det eller ej, så påvirkes vi af, hvad der fremsættes af negative budskaber om andre mennesker i f.eks. det offentlige rum. Og selv om vi måske har den holdning, som hedder, at vi ikke selv vil løbe med sladder, kan vi altså ikke sige os helt fri fra at blive påvirket af sladder, i hvert fald ikke på det ubevidste niveau. Godt at vide, ikke sandt?

Kærlig hilsen
Renée

LÆS OGSÅ:

https://imgix.femina.dk/legacy/media/d07a1f4330a644e6b6af9b782410e35d.jpg
https://imgix.femina.dk/legacy/media/f22c71648e58431caaceb356c9c5376b.jpg

Læs mere om:

Læs også