https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/november/pernillemelsted-prim.jpg
Selvudvikling

Skyggearbejde handler OGSÅ om alt det smukke!

10. december 2013
af Forfatter, foredragsholder og shadow coach Pernille Melsted
Foto: Robin Skjoldborg
At arbejde med sine skygger kan være hårdt arbejde. Men ikke KUN hårdt. For det handler også om at dyrke og styrke de sider eller dele af dig selv, som er underudviklede, glemt eller gemt i skyggen, fortæller Pernille Melsted.

Nogle gange lyder jeg som en sadistisk gammel dame, der svælger i alt det mørke, grimme og grumme. En Cruella Deville, der kun får et kick ud af at tale om skyld og skam. Sorg og smerte. Og alt det, der er lidt ondt.

Jeg kan godt selv høre det.

Men faktisk handler skyggearbejde i mindst lige så høj grad om at kigge på:

Alt det smukke, vi har gemt væk. Alle ressourcerne, vi har glemt. Al den power, vi har lukket ned for. Alle de misundelsesværdige egenskaber, vi har udliciteret til vores søster, bedste ven, chef eller [fill in the blank]. Alle de inspirerende og helt igennem AWESOME karaktertræk, vi kun ser i vores idoler, helte og forbilleder.

Jamen, jeg er jo slet ikke ... modig, viljefast, fandenivoldsk, karismatisk, kompromisløs, businessagtig ...

Næ.

Det er du måske ikke ... endnu.

Det er du måske ikke ... med mindre ...

Det er du måske ikke ... hele tiden.

Men en del af dig er. Og den del er måske lige nu låst inde i et mørkt kælderrum.

Du kan lære at dyrke og styrke de sider eller dele af dig selv, som er underudviklede, glemt eller gemt i skyggen. Også de egenskaber, der er så smukke og storslåede at de [med Debbie Fords ord] 'får dig til at rødme'.

Du kan - og du burde - hive de karaktertræk, du beundrer i andre og som du er misundelig på i andre - hjem til dig selv.

Hvem har du udliciteret dig selv til?

Jeg har for nylig holdt skyggekursus i Aarhus og København.

Der lavede jeg en guidet visualisering, hvor jeg førte deltagerne tilbage til deres barndomshjem - for at fornemme stemningen, dynamikken i familien og for at mærke hvilke værdier og egenskaber, der var blevet belønnet med kærlighed og anerkendelse og hvilke, der var sat i den kollektive familiære skammekrog.

Interessant øvelse.

Et af spørgsmålene i visualiseringen var:

Hvilken rolle havde du i din familie som barn? Og hvilken havde dine (eventuelle) søskende?

OM PERNILLE MELSTED

Pernille Melsted er forfatter og coach og foredragsholder med speciale i skyggearbejde. Hun er uddannet af, har undervist hos og haft et tæt, personligt samarbejde med Debbie Ford i mange år.

Pernille skriver i øjeblikket på en bog om skyggearbejde, som udkommer i starten af det nye år og afholder Debbie Fords anerkendte workshop The Shadow Process på dansk i København den 17.-19. Januar, 2014.

Få Pernilles 16 siders gratis guide til skyggearbejde på www.pernillemelsted.com.

Foruroligende mange af os har - ganske ubevidst, naturligvis - foræret 'dele af os selv' til vores søster eller bror. Vores forældre har måske fremhævet den ene af os som 'den sjove' og den anden som 'den stille'. Eller den ene som 'den kloge' og den anden som 'den kreative'.

Harmløst, måske. Men at dømme ud fra de reaktioner, jeg altid får på øvelsen, også hæmmende, begrænsende og "skideuretfærdigt" [for at citere en kvindelig deltager], når først vi bliver bevidst om det.

Nogle har brugt 10, 20, 30, måske 40 år på IKKE at være *sjove*, *vilde*, *ambitiøse*, *følsomme*, *fandenivoldske*, *modige*, *omsorgsfulde* eller *kreative* ... fordi ... det er deres bror eller søster jo.

Den plads er ligesom taget. Den stol er optaget. Det løb er kørt. Bare ærgerligt. Du må finde på noget andet.

Og det gør vi jo.

Men en dag vågner vi typisk op og savner de fine egenskaber, vi har givet væk. Vi mangler dem helt enkelt. Vi erkender hvor amputerede vi er uden dem. Hvor meget vi har brug for dem, for at kunne udleve vores drømme, skabe det kærlighedsliv, vi fantaserer om eller den arbejdssucces, vi ved, vi har talenterne til.

Og hvad gør vi så?

Græder? Forbander vores forældre? Kaster spaghetti bolognese ind ad brevsprækken hos vores søster/bror? Beslutter os for at udfordre fortællingen om hvem vi er?

Jeg stemmer på det sidste.

For mange er det helt ekstremt frisættende er opdage, at disse egenskaber (også populært kaldet 'lyse skygger') kan hentes hjem igen. For det kan de. Promise.

Og jeg siger det lige igen:

Skyggearbejde handler OGSÅ om at kigge på:

Alt det smukke, du har gemt væk. Alle ressourcerne, du har glemt. Al den power, du har lukket ned for. Alle de misundelsesværdige egenskaber, du har udliciteret til din søster, bedste ven, chef eller andre. Alle de inspirerende og helt igennem AWESOME karaktertræk, du kun ser i dine idoler, helte og forbilleder.

Du kan hente dem tilbage.

Og nej, det betyder ikke nødvendigvis, at du pludselig bliver udstyret med en ligeså vidunderlig sangstemme som din søster. Men du kan udtrykke dig *kreativt* på andre måder. Og nej, det betyder ikke nødvendigvis, at du opnår samme økonomiske succes som din bror, men du kan være *ambitiøs* på mange måder. På dine egne projekter. På din egen måde.

Det vigtigste er, at du ikke fastholder historien om dig selv som et offer for dine søskendes succes/talent.

Du kan selv.

Og du har lov til at være præcis det samme som dem. Hvis du har lyst.

Læs også