Undskyld
Selvudvikling

Siger du også undskyld hele tiden?

14. juni 2017
(udgivet første gang november 2013). Af Terje Nordberg, redigeret til web.
Det behøver du faktisk ikke! Her får du 5 gode råd om undskyldninger.

Siger du ofte undskyld?

Psykoterapeut Terje Nordberg synes, at vi undskylder alt for meget. Mange undskylder hellere én gang for meget end en gang for lidt og bruger blandt andet undskyldningerne til at slippe for konflikter.

- Men ofte mangler der en dybere erkendelse af det personlige ansvar og en oprigtig vilje til at tage en konsekvens. Det er menneskeligt, for de fleste af os er udstyret med et effektivt psykologisk forsvar imod at påtage os skyld og ansvar, siger Terje Norberg

Men det er værd lige stoppe op i situationen og tænke dig om en ekstra gang, inden du med det samme finder u-ordet frem. Her kommer 5 gode råd til undskyldninger:

Sig tak
Hvis din kæreste har taget en ekstra tørn derhjemme, så behøver du ikke undskylde, at du ikke fik hjulpet til denne gang. Sig bare tak i stedet.

Vælg situationen med omhu
Hvis du underskylder for meget, mister ordet sin kraft. Gem den ægte, dybfølte undskyldning til en gang, den virkelig er påkrævet.

LÆS OGSÅ: Psykolog: Gør op med den pæne pige

Tag dig sammen

Det er lettere sagt end gjort, men hvis du ved, at du er glemsom og rent faktisk har nogle velkendte, svage punkter, så gør hvad du kan for at undgå dem. Det er langt bedre end selv den bedste undskyldning – som kan blive en sovepude.

Sæt grænser
Det er ikke sikkert, du behøver at undskylde for hele det beklagelige forløb. Hvis du er af den type, som gør hvad som helst for at slippe for konflikt, så falder du måske for fristelsen til at påtage dig mere, end rimeligt er. Men i det lange løb bliver du træt og irriteret over at bære byrder, som rettelig tilhører andre.

Tillad dig selv at tage fejl

Du behøver ikke komme med lange forklaringer om, hvorfor du kommer fem minutter for sent, eller hvorfor du glemte venindens fødselsdag. Det er menneskeligt at tage fejl og have mangler.
Hvis du alligevel ikke kan lade være med konstant at påtage dig skyld og ansvar, selv om du overhovedet ikke kan lastes for det, så kan det være nødvendigt at søge professionel hjælp.

LÆS OGSÅ: Sig farvel til den pæne pige

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også