https://imgix.femina.dk/media/d7fe36fa20494fcf9366fd4a30d2bab6.jpg
Selvudvikling

Selvudvikling kan ødelægge dit parforhold

16. maj 2011
af Christina Alfthan
Illustration: Kirsten Gjerding
Selvudvikling er godt! Men for meget selvudvikling kan have den modsatte effekt – det kan faktisk være med til at ødelægge dit parforhold, siger erfarne parterapeuter. Situationen opstår især, når kvinden går i selvudvikling og straks vil forandre partneren. Få eksperternes råd til, hvad du skal undgå, og hvad du kan gøre.

Selvudvikling er godt! Men for meget selvudvikling kan have den modsatte effekt - det kan faktisk være med til at ødelægge dit parforhold, siger erfarne parterapeuter. Situationen opstår især, når kvinden går i selvudvikling og straks vil forandre partneren. Få eksperternes råd til, hvad du skal undgå, og hvad du kan gøre.

- Vi udvikler os alle sammen. Det sker rykvis igennem hele livet, og i parforholdet skal man være åben over for hinandens udvikling og acceptere, at partneren udvikler sig på sin måde. Men det kan skabe en usikkerhed mellem partnerne, når den ene pludselige udvikler sig hurtigt, som det ofte sker, når man har været på et selvudviklingskursus.

- Det kan blive ødelæggende for parforholdet, fordi det i høj grad er en kvindeting. Manden risikerer at føle sig forkert, og det er synd. Han bliver bange og føler kvinden kan det hele og han føler sig dum, forklarer Emilie Melchior, der især mener, det er kvinder, der skal være lidt mere betænksomme over for manden, når de går i selvudvikling.

Parterapeuten Martin Østergaard er enig. Ifølge ham går det endda ofte galt allerede før, kvinden går i terapi, fordi kvinder synes, de ved mere end manden.

- Mænd kan generelt ikke holde det ud. Når kvinden så går i gang med selvudvikling, så kan det blive som en pistol, der er blevet til et maskingevær. Før gik hun og hakkede på ham, nu kan hun skyde ham ned.

- Man skal gøre sig klart, inden man går i selvudvikling, at man i en periode er lidt vanskelig at omgås for ens nærmeste. Når man er i en intens selvudvikling, så er det en slags psykose. Tag det lige roligt og fald ned, siger han og anbefaler, at man ikke tager nogle drastiske beslutninger, det første år man er i selvudvikling.

7 GODE RÅD TIL SELVUDVIKLING (DER IKKE SKRÆMMER DIN PARTNER VÆK)

1. Du går i selvudvikling for at udvikle dig selv, ikke din partner. Du kan ikke forvente, at han skal forstå, hvad der sker. Så brug din indsigt som en gave til dig selv og ikke som et våben mod din partner.

2. Mænd kan generelt ikke lide at blive udspurgt med terapeutiske vendinger som 'hvad mærker du' og 'hvad føler du' og 'hvordan oplever du'. Hold igen med det.

3. Man bliver nemt lidt høj, når man er i selvudvikling, så vent til du er tilbage i virkeligheden, før du bruger din nye indsigt over for din partner. Så er du mere realistisk i dine forventninger.

4. Når du vil forandre noget, så bliv ved dig selv og sig hvad du ønsker. Du kan ikke forlange, at han også har tænkt over det.

5. 2:1-reglen. Mænd tager generelt et ønske om forandringer som kritik, og de tænder af på kritik. Så ros ham før du kommer med det, du vil forandre. To gange ros til en gang forandring.

6. Accepter at mænd og kvinder er grundlæggende forskellige, og kvinder er ikke mere rigtige end mænd.

7. Vis dine svage sider. Når du tør vise dine svage sider, tør din partner måske også vise sig helt frem.

Læs også