Selvudvikling
10. oktober 2013

Sclerose: Danmark med i front i kampen mod sygdommen

Multipel sclerose rammer ca. 700 danskere hvert år, fortrinsvis kvinder. Tusinder af verdens førende lægevidenskabelige forskere mødtes i sidste uge i Bella Centeret, hvor de delte den sidste nye viden i kampen mod den invaliderende sygdom, sclerose.
Af: af Lonnie Kjer
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/oktober/skleroseprim.jpg

Foto: Privat

Den 29. Europæiske Kongres for Forskning og Behandling i Multipel Sclerose (ECTRIMS) blev afholdt i Bella Centeret i København. Her blev de nyeste og bedste videnskabelige resultater og forskningsmæssige landvindinger inden for sclerose diskuteret af 7-8.000 af verdens førende scleroseforskere fra mere end 90 lande.

Om dansk forskning i Multipel Sclerose

Forskning i MS (Miltipel sclerose) har en langvarig tradition i Danmark.
Det Danske Scleroseregister blev grundlagt i 1948 af Kai Hyllested, og professor Torben Fog var en pioner inden for MS patologi, klinisk forløb og terapi.
De sidste årtier er forskningsaktiviteten øget betydeligt, især Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet har en del genetiske, immunologiske og epidemiologiske forskningsprojekter i gang samt en række kliniske forsøg.

Sclerose og marathonløb

Konferencen var det foreløbige klimaks på mange års kamp mod multiple sclerose, og Danmark har været med i front fra start i kampen mod den invaliderende sygdom.

Det er en kamp, hvor lægerne og patienterne har alt at vinde, og hvor de foreløbige lægevidenskabelige fremskridt har betydet muligheden for et næsten normalt liv, eller i hvert fald en tålelig tilværelse for patienter med sclerose.
Faktisk kan de mest velbehandlede patienter med sclerose i dag løbe maraton - og gør det - hvilket ville være utænkeligt for en generation siden.

Store fremskridt

Læge og kommende ansvarlig for Det Danske Scleroseregister, Melinda Magyari, fra Rigshospitalet, som er en af Danmarks førende forskere inden for sclerose, har fulgt udviklingen i mange år. Hun bekræfter, at lægevidenskaben på netop dette område har gjort store fremskridt, og at det i høj grad kan tilskrives netop delingen af den nye viden om sclerose, der hele tiden opstår blandt læger og forskere - en vidensdeling, som oftest foregår på netop den type konference, som nu afholdes i København.

Om Multipel sclerose

Multipel sclerose (MS) er en kronisk sygdom, som angriber centralnervesystemet.

700 får hvert år stillet diagnosen, og flere kvinder end mænd får sclerose.

Sclerose viser sig i form af attakker, som er sygdomsangreb, hvor man oplever symptomer som usikker balance, nedsat kraft i arme og ben, føleforstyrrelser, synsproblemer, lammelser eller såkaldte kognitive symptomer som hukommelses- og koncentrationsbesvær.

Sygdomsforløbet varierer fra person til person. Nogle patienter med sclerose oplever kun enkelte attakker og vil derfor kunne leve et stort set almindeligt liv, mens andre kan blive stærkt invaliderede af sclerose i løbet af en årrække.

Kilde: Scleroseforeningen

Sclerosepatient, kørelærer … og marathonløber

En af de patienter med sclerose, der nyder godt af de lægevidenskabelige fremskridt er den 34-årige selvstændige kørelærer, mor og hobby-marathonløber, Thine Melgaard. Hun har kæmpet for at få den rigtige behandling for sin sclerose og kan dag både passe arbejde og familie, løbe maraton og er ved at træne op til triathlon. Men både sclerose og bivirkningerne ved behandlingen havde nær sat en stopper for de hele.

"Jeg fik mit første attak som 18-årig, hvor jeg over en weekend blev lam i halvdelen af kroppen og hverken kunne snakke, spise eller huske. Jeg kom i behandling for sclerose og fik trænet kroppen op igen, og det var selvfølgelig det vigtigste, og derfor levede jeg med de bivirkninger i form af influenza-symptomer og hovedpine, som der nu engang var" udtaler Thine Meldgaard.

Sclerose-medicin uden bivirkninger, tak!

Da sclerose i sig selv er så voldsom, affinder alt for mange sclerosepatienter sig med meget generende bivirkninger, men for mange handler det faktisk bare om at finde netop den behandling, som er bedst for den enkelte patient med sclerose. Her kan man i dag, i samråd med sin læge, med fordel prøve sig lidt frem, for der er faktisk gode chancer for et endnu bedre live med sclerose. Som Thine Melgaard gjorde det.

"Efter en medicin-fri graviditet i 2005 og et nyt attak måtte jeg op i dosis. Derefter blev bivirkningerne af sclerose-medicinen og behovet for stærkere smertestillende medicin gradvist et større og større et problem for mit arbejds-, familie og fritidsliv. Men et nemt behandlingsskift for 3-4- år siden, som betyder, at jeg nu skal tage én daglig injektion, vendte det hele på hovedet for mig. Det blev starten på et liv uden bivirkninger, som har muliggjort et stort set normalt liv som sclerosepatient, og, som noget ret unormalt, gennemførelsen af to maratonløb - trods sclerose." udtaler Thine Melgaard

Portrætbog giver inspiration til et godt liv med sclerose!
Hent den som ebog
her!

Mailcoaching af psykolog Kisser Paludan. Se her!

Læs også