Sarah Mosgaard
Annonce
Selvudvikling

Sarah Mosgaard: ”Der er noget smukt i at prioritere sig selv i en hård situation”

3. maj 2024
Annonce for Parodontax
Sarah Mosgaard står midt i sit livs krise. Det lysner dog forude, og allerede nu har hun gjort sig nogle dyrebare erfaringer, hun ikke ville have været foruden; blandt andet betydningen af at tage hånd om sig selv, når man har det svært.
https://imgix.femina.dk/2024-05-01/parodontax_Logo_CMYK-1200x1200px.png

’Når drømme brister.’

Sådan indleder Sarah Mosgaard sin tekst på Instagram, hvori hun fortæller sine følgere, at hun og nu eksmanden Jonas ikke længere er sammen, men derimod er blevet skilt og flyttet fra hinanden – det hele på bare tre dage.

– For snart to måneder siden blev hele mit liv vendt på hovedet. Jeg gik fra kernefamilie i den store villa til at bo alene med mine to drenge i en lejlighed i midtbyen. Og det gik meget hurtigt. Det var aldrig noget, jeg havde forestillet mig skulle ske med den familie, jeg selv har været med til at skabe.

Der var dog ingen tvivl om, at Sarah skulle dele sin nye livssituation med sine følgere. Hun understreger selv, at hun jo bruger sin kanal til netop at bryde med det perfekte og at sætte ord på følelser, der kan være ubehagelige. Hun ville simpelthen føle sig uærlig, hvis hun ikke delte ud, uagtet at hun i situationen følte sig ’rundt på gulvet, kogt, træt og stadig rundtosset’.

https://imgix.femina.dk/2024-05-01/1.png
Sarah Mosgaard er 28 år gammel og lever af at være influencer, efter hun sidste år sagde sit job op som socialrådgiver for familierådgivningen i Esbjerg. Lige nu bor hun i midtbyen i Esbjerg med sine to drenge på knap to og tre et halvt år. Det gør hun, fordi hun for to måneder siden blev skilt efter to års ægteskab og cirka ni års forhold.

Selv om alt på daværende tidspunkt føltes både hårdt og uoverskueligt, fortæller Sarah, at hun er glad igen nu. Hun italesætter selv, at det er relativt hurtigt, men at den gode kommunikation mellem hende og eksmanden har gjort det hele lettere.

– Jeg tror også, det er gået så godt på grund af drengenes alder. Der har været brug for at snakke meget sammen, fordi de er så små – så glemmer man en bamse, som man skal forbi med, og så skal man koordinere hentetider. Jeg kan jo kun tale for os selv og vores liv, men i vores situation har det været rigtig godt ikke at blive mere distancerede.

– For mig er den største sorg, at jeg har mistet kernefamilien. Den bliver jo aldrig den samme igen, uanset hvor god en situation vi får op at køre. Men så er det klart et plaster på såret, at vi snakker så godt sammen, FaceTimer sammen hele familien, og at drengene får lov at se os på den måde.

Man kan mere, end man tror

Sarah står nu på den anden side med følelsen af, at beslutningen var den rette. Og så oplever hun en stolthed over måden, hun er kommet igennem det hele på.

– Jeg er stolt over, hvad jeg fik stablet på benene på få dage, da det pludselig blev nødvendigt. Jeg fandt en lejlighed, flyttede familien og formåede at fastholde vores rutiner. Og jeg gjorde det med fuldstændig ro i sindet og en følelse af power. Jeg har holdt hovedet højt, og når noget har været svært, har jeg kunnet lægge det ned i en kasse og så deale med det senere, når jeg ikke længere havde drengene. Så jeg kan med hånden på hjertet sige, at jeg synes, jeg har klaret det rigtig godt.

Hvilke erfaringer har du gjort dig undervejs?

– Jeg kan mere, end jeg tror. Det har helt sikkert været den største læring. Og så har jeg lært, at jeg godt må sætte forventningerne ned til mig selv. Det har jeg jo altid gået og sagt, men de sidste måneder har virkelig været beviset på, at den er god nok. Det er kun dig selv, der har de dér strenge krav. Og mine børn kan godt mærke, at jeg gør mit bedste.

– Jeg har også lært, at det er okay at sætte ord på, at man har det svært. Folk har mere forståelse for situationen, end man regner med, og hvis de ikke har forståelse, så har de respekt.

Sarah har også ændret sin opfattelse af skilsmissen undervejs. Hvad der i starten føltes som et nederlag, føles nu som det helt rigtige. Hendes børn har også en meget gladere mor nu, fortæller hun.

– Det har på mange måder været frygten for den nye konstellation, der har fyldt. Det er nok også derfor, at mange måske bliver i et forhold længere, end de egentlig har kunnet holde til. Fordi man tror, man gør det for børnenes skyld. Så for mig har det fjernet 45 kilo fra mine skuldre at se, hvor godt de stadig har det.

Vigtigheden af at prioritere sig selv

Skilsmisse ser ikke så godt ud på Instagram. Det er ikke pænt på samme måde som graviditet og bryllupper, reflekterer Sarah. Alligevel har der for hende vist sig ar være noget smukt i omstændighederne.

– Jeg synes, der er noget smukt i at prioritere sig selv i en hård situation. For mange er det selvfølgelig et tab og en sorg, men man er meget mere end en label i panden med prædikatet ’fraskilt mor’. Jeg er personligt også en, der prioriterer mig selv og gjorde det, der var bedst for mig selv, mine børn og min fremtid. Det er der virkelig noget fint i.

Hvordan har du prioriteret dig selv i den her periode?

– Jeg har faktisk altid prioriteret mig selv og min sundhed. Så jeg sagde til mig selv fra begyndelsen, at det ville jeg holde fast i. Jo bedre du har det, jo bedre en mor og veninde er du også. Så jeg har prioriteret mine egne interesser og de ting, der gør mig glad. Psykisk har det for eksempel været at invitere veninderne over til pizza og vin eller at besøge min far, og fysisk har det været at holde fast i at være aktiv. Jeg cykler 40 kilometer dagligt, når jeg har drengene, for at hente og bringe, og det gør mig glad.

– Så er der også noget mere lavpraktisk som at holde fast i mine gode rutiner. Om morgenen skal jeg have min kop kaffe, og jeg skal pleje min hud og mine tænder. Det har været vigtigt, fordi jeg i starten havde svært ved at opretholde mit selvværd; jeg skulle et sted hen, hvor jeg følte mig tryg, i fokus og smuk igen, og det er jeg blandt andet kommet gennem rutinerne her.

https://imgix.femina.dk/2024-05-01/2.png
– Det at passe på min sundhed, min hud og mine tænder, det gør, at jeg føler mig smuk, både indvendig og udvendig, fortæller Sarah.

Hvorfor prioriterer du en god tandrutine?

– Der er to aspekter i det. På den korte bane, så er det absolut værste for mig, når jeg står og snakker med nogen og næsten ikke tør se dem i øjnene, fordi jeg kan mærke, at jeg har dårlig ånde. Og så er det vigtigt for mig at have pæne og rene tænder, så jeg kan føle mig smuk.

– På den lange bane, så er det jo ekstremt vigtigt i forhold til at forebygge tandproblemer, som kan føre til sundhedsmæssige udfordringer. Vi skal passe på de tænder, vi har, for der kommer ikke flere. Det er en del af vores sundhed, som jeg godt kan føle, bliver lidt overset. Det er jo ikke en del af et lægetjek, og man betaler selv for at holde sine tænder i god stand. Så på den lange bane er det både af økonomiske og sundhedsmæssige årsager, at jeg prioriterer den gode mundhygiejne.

En god mundhygiejne er nemlig vigtig for vores sundhed, men faktisk lider 35 procent voksne i Danmark af blødende tandkød. Det lyder måske ikke så voldsomt, men hvis blødende tandkød ikke behandles, kan det føre til dårlig ånde, rødt og hævet tandkød og i sidste ende tandtab.

Af netop den årsag har Sarah også valgt at bruge tandpasta fra Parodontax.

– Den passer på mine tænder og mit tandkød og giver mig ro og tryghed i, at hvis jeg børster mine tænder, som jeg skal, så skal den nok sørge for resten. Den daglige rutine skal ikke være mere omfattende, end hvad jeg ligesom kan magte, så derfor er det vigtigt for mig at bruge en effektiv tandpasta.

For Sarah har det været ekstremt vigtigt at holde fast i disse små daglige rutiner gennem hele oplevelsen. De gør hende klar til dagen og tillader hende at afslutte den ordentligt.

– De er simpelthen helt basale for, at jeg kan give slip, når jeg lægger mig i sengen om aftenen.

https://imgix.femina.dk/2024-05-01/3.png
– Jeg er særligt glad for at bruge Parodontax, fordi den er så effektiv mod plak. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg allerede kort efter en tandbørstning har følt, at mine tænder var beskidte igen. Men det gør jeg ikke med Parodontax. Det er det, jeg mener med, at den gør det sidste arbejde for mig, så længe jeg børster, som jeg skal. Og så bliver jeg ikke så selvbevidst om min mundhygiejne i løbet af dagen, fortæller Sarah.

Om Parodontax

I forbindelse med den internationale Gum Health Day 2024 sætter Parodontax fokus på, hvordan man kan passe godt på sit tandkød – og hvorfor det er vigtigt.

Parodontax er et tandpastabrand, som blev lanceret i Danmark i 2023 og er specialiseret i tandkødssundhed. Tandpastaen har en anden virkningsmekanisme end andre tandpastaer og indeholder natriumkarbonat, som løsner laget af plak. Det gør den 4 gange mere effektiv end en almindelig tandpasta til at fjerne plak*, som er hovedårsagen bag blødende tandkød. Hvis plak ikke fjernes, kan det føre til tilbagetrukket tandkød, løse tænder og i sidste ende tandtab.

Parodontax’ sortiment består af 3 tandpastaer: Ultra Clean, Extra Fresh and Complete Protection.

Læs mere her.

*sammenlignet med en almindelig tandpasta ved brug 2 gange dagligt, efter en professionel tandrensning

Læs også