sara blædel
Selvudvikling

Sara Blædel om ny bog: Jeg var i praktik som bedemand

3. juni 2016
- af Rikke Hast, redigeret af Sofie Nymand Nielsen, foto: Heidi Maxmiling
Hovedpersonen er skiftet ud og rammerne ændret, når den populære krimiforfatter Sara Blædel på fredag udkommer med ny bog. Læserne kan forvente en historie med personlig erfaring.

Sara Blædel: Ny bog fra den populære krimiforfatter

På fredag udkommer krimiforfatteren Sara Blædel, 51, med en ny bog, der er noget helt andet end serien om kriminalassistenten Louise Rick, som hun er kendt for. Hun har nemlig sat Louise Rick på standby og præsenterer derimod sin nye hovedperson Ilka.

– ”Bedemandens datter”, som den hedder, har jeg skrevet for min egen skyld. Og måske derfor er den ekstra vigtig for mig. Hvis jeg nu havde været et fornuftigt menneske, havde jeg nok skrevet nummer ti bog med Louise Rick. Men det her nye univers lyste så klart for mig, at jeg måtte skifte spor, også selv om min revisor kommer til at sidde og hoppe ovre i hjørnet.

Sara Blædel: " Mangel på alene-tid stresser mig"

- Men den her bedemandshistorie trængte sig på. Den var ved at eksplodere oppe i hovedet på mig. Jeg havde konturerne af en hovedperson og var også godt klar over, at det var en historie om relationer.

Kæmpe hjælp

Baggrunden for bogen er meget personlig. Og Saras store drivkraft skal findes i et møde, der inspirerede hende til at skabe et helt nyt univers. Det begyndte med en ulykkelig hændelse for tre år siden, da Sara mistede sine forældre med tre dages mellemrum.

– Uden for min dør stod denne her yngre og superkompetente kvinde. Den måde, hvorpå hun ordnede alt: Følelsen af at blive grebet, når man er revet op af sorg og fortvivlelse. Jeg var i et stort tomrum, og det var en kæmpe hjælp for mig, at der kom en og omsorgsfuldt greb det hele. Jeg var fuld af respekt for hende.

https://imgix.femina.dk/soendag_sara_blaedel.jpg

Bøger om bedemænd

Sara havde mødt bedemanden Christina, som med sin professionalitet og omsorg skabte overblik i nogle ellers fortvivlede dage. Professionen gjorde stort indtryk på den erfarne forfatter.

– Bedemandsfaget er på én gang både supervigtigt og også virkelig mærkeligt, og egentlig forstår jeg ikke, hvorfor der ikke er blevet skrevet om det før. Jeg spurgte Christina, om hun ville hjælpe mig med at lære branchen at kende. Det ville hun gerne, så jeg kom i praktik i hendes forretning.

Sara lærte om bedemandsbranchen til at kunne skrive rammerne for det plot, hun gik med i hovedet. Og hun har nu planer om tre bøger i serien om Ilka:

– Jeg har en sætning inde i hovedet, som dækker de tre bøger, og den lyder: Der er ikke noget, der er så slemt, at det ikke kan blive værre. Hvis Ilka synes, at det, hun kastes ud i her, er slemt, så bare vent. Lavinen ruller…

Læs også