Sara Blædel
Selvudvikling

Sara Blædel: ”Historierne kommer, når de melder sig”

25. november 2019
af Rikke Hast, redigeret til web
Foto: Heidi Maxmiling
Sara Blædel er landet i sig selv – og i København – efter halvandet år i New York sammen med sønnen Adam. Nu er hun aktuel med sin længe ventede 10. krimi om Louise Rick. Vi har mødt hende til en snak om at skrive og om ikke at være i et forhold, men til gengæld have livslange venskaber, der giver hende ro og tryghed.

SØNDAG har mødt Sara Blædel

Forfatter Sara Blædel er blevet blond. Det klæder den kendte krimiforfatter, for det lyse hår giver hende en lethed og markerer en slags ny begyndelse. Sara kom sidste år hjem til Danmark igen efter halvandet år i New York, og hun er nu efter sin trilogi om Ilka, bedemandens datter, klar med sin 10. bog om efterforsker Louise Rick: "Pigen under træet".

– Det er på flere måder en ny start for mig. Og en slags transformation, jeg har været igennem. Da jeg kom hjem fra New York, landede jeg for alvor i mig selv. Det havde gjort mig godt at være derovre. Jeg kan huske en situation, hvor min søn Adam og jeg, lige efter vi var flyttet derover, sad på trappen foran den ejendom i New York, som vi skulle bo i. Vi havde ingen møbler, men vi fik gradvist bygget en base op derovre og kom videre. Og tiden i New York viste sig at være det, der skulle til for, at jeg kom igennem en periode med sorg og savn.

I 2013 mistede Sara begge sine forældre med få dages mellemrum. Hun var blevet skilt og var flyttet ind i et ellers dejligt hus, som hun bare aldrig rigtig faldt til i. Da Saras søn Adam skulle på et kursus på New York Film Academy, og Sara samtidig skrev på trilogien om Ilka, der jo hovedsageligt foregår i USA, var det nærliggende for hende at flytte med derover i en periode.

– Jeg flyttede hjem til Danmark sidste år, men Adam er blevet derovre for at gå på skuespillerskole. Jeg har lige været på besøg. Der er en ekstrem glæde i at opleve, at han trives, og at det går ham godt. Indimellem savner jeg ham da, så det hviner i tænderne, men jeg gør, hvad jeg kan for ikke at være en "kvælende" mor. Han er voksen, og jeg er også stolt over, at han kan klare at bo derovre alene uden danske relationer, siger Sara, der selv har bosat sig i en lejlighed i hjertet af København.

Forsvundet på Bornholm

I "Pigen under Træet" tager Sara os med ud af København og til Bornholm. En ung pige forsvinder under et lejrskoleophold. Ingen ved tilsyneladende, hvor hun er. Heller ikke veninderne, som bekymrede og bange må drage med klassen retur til Sjælland. Flere år senere bliver Louise Rick involveret, da et lig bliver fundet bag en klippeblok i Ekkodalen. Historien spindes, og ind væves problematikker fra Louises eget liv og nærmeste familie. Det går hurtigt op for hende, at hvis hun skal hjælpe sine kære, må hun finde nogle svar.

– Efter "Kvinden de meldte savnet", vidste jeg helt ærligt ikke, om der kom en nummer 10 med Louise Rick. Jeg syntes heller ikke, at jeg skyldte hende noget. Jeg havde efterladt hende på en laber strand i Mexico med en lækker kæreste, som hun skulle giftes med, en orlov på seks måneder og et job som drabschef. Og så kastede jeg min fulde energi ud over min trilogi om Ilka – bedemandens datter, siger Sara.

Men Louise Rick var ikke sådan lige at efterlade, viste det sig. En februardag, mens Sara boede i New York, gik det op for hende, at Louise skulle tilbage.

– Ikke som drabschef, men som pårørende, fordi det denne gang er hendes nære familie, der bliver ramt. Louise kommer ind i historien, fordi hendes bror har forsøgt at tage sit eget liv. Han er før blevet forladt af sin kone og kan ikke magte at gennemleve det igen. Det er alt for overvældende for ham, og han ved nu, at han ikke kan komme igennem det en gang til.

Louise Rick er i "Pigen under træet" selv på et sårbart sted i sit liv, men må alligevel finde kræfter til at rejse sig for at redde sin bror.

LÆS OGSÅ: Sara Blædel: Jeg gider at være søde, men jeg gider ikke at lefle

Historierne kommer, når de melder sig

"Pigen under træet" er en krimi. Men det er også – som trilogien om Ilka – en bog om relationer og om de hemmeligheder, vi går rundt og har, som kan få uanede konsekvenser.

– Jeg har lært noget af at skrive om Ilka. Relationer, det, som foregår mellem os, er blevet meget vigtigt for mig, når jeg skriver, siger Sara, der godt kan more sig over, at det nu er Ilka, hendes læsere efterspørger.

– Hvis man tænker på, hvor meget modstand der var, da jeg begyndte at skrive om Ilka, og hvor mange der dengang efterspurgte en ny bog med Louise Rick, så er det jo lidt sjovt. Men for mig kommer historierne, når de melder sig. Det er den historie, som er i mit hoved, der er den vigtige for mig. Hvad der er praktisk og godt for min revisor eller min bank, er ikke rigtig det, der driver mig, understreger Sara, der oplevede det at skrive "Pigen under træet" som en god proces for hende.

– Det gled så godt at skrive den. Jeg skrev og skrev, og man bliver helt høj af det, når man er inde i det rum. Det er ganske enkelt der, jeg har det allersjovest, siger Sara, der stort set isolerer sig, når hun skriver sine bøger.

LÆS OGSÅ: Sara Blædel: Jeg er ikke god til særlig meget

Livslange venskaber

Sara har ikke en mand eller kæreste at tage hensyn til, når hun isolerer sig for at arbejde. Hun er nemlig ikke i forhold, og hun søger det heller ikke som sådan, fortæller hun.

– Jeg har oplevet, at jeg nogle gange skal undskylde det, at jeg ikke er så voldsomt interesseret i at møde nogen. Og jeg kan se, at nogle tænker: Det siger hun sgu bare. Men nej, det er sådan, jeg har det. Jeg har ikke lyst til den der indledende periode i et forhold. Hvis jeg kunne, ville jeg meget hellere springe fire år ind i et forhold, så man kendte hinanden godt. De første par år, glem det! Jeg tror simpelthen ikke, jeg orker det. Jeg vil meget hellere være i et velkendt setting. Alle de der ups and downs og sliben kanter af, jeg tror ikke, jeg egner mig til det mere. Jeg ville være alt for sensitiv, og jeg ville ikke få et øjeblik til at skrive, siger Sara, der også indrømmer, at hun nok med årene har slået lidt ring om sig selv.

– Jeg har nok vænnet mig til at stå med alting selv. På den måde er jeg jo så også den eneste, der bestemmer. Og der er så mange fantastiske ting i mit liv: Rejser og oplevelser. Jeg kunne selvfølgelig godt tænke mig at dele dem med en, for det er da vidunderligt at være et match. Men jeg behøver det ikke for at føle, at jeg har et rigt liv. Mine forældre var sammen stort set hele livet, og tanken om, at jeg ikke har en livsledsager, kan da godt af og til være sorgfuld, siger Sara.

Til gengæld har hun to meget tætte veninder, som hun har haft, siden hun var barn. Det er venskaber, som giver hende ro og tryghed.

– De kender hele mit liv, og det betyder så meget for mig, at der er andre, der kan huske følelsen af, hvordan det var at sidde hjemme i mit barndomshjem. De er der altid for mig og omvendt. De er mine tætteste og har været det i 50 år.

Kort om Sara Blædel

  • Født 6. august 1964.
  • Opvokset i Hvalsø.
  • Mor til Adam på 22 år.
  • Har, før hun blev forfatter, haft en lang række forskellige jobs som bl.a. tjener og journalist. Sara har også haft sit eget forlag "Sara B".
  • Udover serien om Louise Rick har Sara bl.a. udgivet trilogien om Ilka, bedemandens datter.
  • Lige nu er Sara aktuel med sin 10. krimi i serien om Louise Rick: "Pigen under træet".
  • Saras bøger udgives i ikke færre end 38 lande, og rettighederne til at filmatisere serien om Louise Rick er blevet købt af et amerikansk filmselskab
https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også