https://imgix.femina.dk/media/heleneprim.jpg
Selvudvikling

Sange fra en poetisk engel

28. januar 2013
af Lonnie Kjer
foto: Sigrid Nygaard
Drømmende, alfeagtigt og supersmukt. Hun synger som en engel og svæver et sted mellem lys og mørke. Fuld af længsel, ’Men med åbne øjne’. Navnet er Helene Blum, og hendes fjerde soloalbum udkommer i dag!

Du har muligvis aldrig hørt navnet før, og det er helt urimeligt. Ikke kun, fordi sangerinden, musikeren og fortolkeren er en garvet rotte i sit fag, heller ikke bare fordi, hun ikke lyder som alle de andre og er en sjælden smuk afstikker i det danske musikunivers. Men allermest fordi, hun har noget på hjerte - og gør det mere end almindelig godt - også selvom ordene oprindeligt kommer et andet sted fra og er lånt fra både H.C. Andersen og Jeppe Aakjær. Dét gør ingenting, når man fortolker som Helene Blum.

Langt under overfladen
For det er gammel, velsmagende vin på spritnye, musikalske flasker. Det dufter skønt af folkpop, men kald det, hvad du vil, og ta' det ind, for der en dybde og et nærvær, man skal lede længe efter. Det er da også dén, hun selv søger.
"Overflade gør mig faktisk angst og apatisk. Livet skal bruges og opleves med alt, hvad det indeholder, og vejen i mit liv er ofte gået ret igennem mørket i stedet for at vige udenom," siger sangerinden, der har kalenderen proppet med jobs og i øvrigt synger sine danske sange rundt om i verden. Med en succes, der ikke måles på hitlisterne og antallet af dansere i en musikvideo, men mere i dén stemning, der skabes, når kunst og publikum mødes, og når den, der giver, har gjort sig umage.

Når kun det bedste er godt nok
Dét gør Helene Blum på 'Men med åbne øjne', som hun altid efterstræber det bedste.
"Altid er jeg gået efter det optimale på alle planer og det kan let blive en stress. Men midt i følelsesmæssigt kaos kan et digt eller et stykke musik pludselig skabe klarhed og sætte alt i relief så man får kontakt til kernen igen, og hjælp til at slippe kontrollen, og måske forsøger jeg på en måde altid at skabe et soundtrack til min længsel" fortæller sangerinden, der som regel har gemalen og violinisten Harald Haugaard ved sin side, når hun synger landevejene tynde.

Med masser af længsel 'Men med åbne øjne' …
Og det kan godt være, at 'film skal ses i biografen,' og man bliver også ramt af en længsel efter at se - og høre - Helene Blum dér, hvor musikken er allerbedst … live. Men et lyt til en særligt univers på hendes album er det næstbedste, og i dette tilfælde er det altså' slet ikke så ringe', som vi siger i det jyske. Og lidt til! For hun ridser i lakken, dykker langt ned under overfladen … og så synger hun altså bare fantastisk.
"Måske forsøger jeg på en måde altid at skabe et soundtrack til min længsel. Det er let at vælge det lette, men går man ned under overfladen, er belønningen stor."
Det er den også, når du begraver dig i 'Men med åbne øjne'. Albummet udkommer i dag.

Følg med på Oestrogen og vind Helene Blums album

Mød forfatteren, der fik angst …

"Det slører stadig" - læs mere her!

… sko til halv pris i Shoppen!

Læs også