Sæt dig selv i centrum
Foto: Claus Boesen
Det er selvfølgelig meget individuelt, hvordan man holder frikvarter. For nogle er det madlavning, det handler om, andre har brug for at komme ud at gå eller løbe, mens endnu andre bare har brug for et par minutter i løbet af dagen, hvor hovedet bliver tømt.
- Det handler om at finde ud af, hvad man slapper bedst af med. Du skal hvile din hjerne i løbet af dagen og skifte fokus - ellers kan du ikke koncentrere dig. Det handler om at få ladet op og blive frisk igen, siger psykolog Margit Whitta.
Men problemet kan være, at det er svært at få presset fl ere aftaler ind i kalenderen - der er allerede job, indkøb, børnepasning, tøjvask osv. Og hvis der så også skal stå "mit frikvarter" fl ere gange om ugen, så sprænger man måske kalenderen i luften.
- Vi kan alle beslutte os for at have tid til det. Men det kræver en aktiv beslutning - og det kræver, at man tager sig selv alvorligt, hvilket vi kvinder kan have svært ved. Den pause, vi har brug for, tager vi, når vi har serviceret alle andre - dvs. sent på aftenen, når vi er helt udmattede, og så er det for sent, mener hun.
Margit Whitta mener, at vi kvinder først synes, vi har fortjent at få den pause, når vi har ydet en helt masse. Vi har en udpræget pligtfølelse, som går langt forud for vores egen trivsel.
- Det handler om at tage en pause, selv om huset roder, og børnene ikke har fået lavet lektier. Men det kan vi ikke få os selv til, og det er en stor fejl. For på sigt kan det betale sig. Man er jo ikke noget værd, hvis man går ned med stress, siger hun.
Men hun mener også, at det kræver nogle kampe at få retten til sit frikvarter. Selv om det ikke er så let endda, handler det om at stå fast.
- Både inde i kvinderne selv og udefra vil mange møde en holdning til, at det er egoistisk at kræve sin alenetid. Men man skal stå fast på det. Det er for længe at vente, til børnene er flyttet hjemmefra, mener Margit Whitta.
Arbejde, børn, mand, venner, madlavning. Rækken af ting, som
kvinder skal tage sig af, er lang. Det kan være svært at finde tid til
et frikvater - og det er tilsyneladende specielt svært for kvinder.
Det er sjældent muligt at ligge på sofaen og slappe af, mens huset flyder, og børnene larmer, så det er med at komme ud.
- Man skal ud i den friske luft - se noget andet end de pligter, man har. Så må tingene vente. Når man kommer hjem, har man større overskud til at tage sig af børnene, siger Margit Whitta.
Men hvorfor pokker er det sådan? Hvorfor skal det være så svært for kvinder at prioritere sig selv, når det tilsyneladende går rimeligt gelinde for mænd?
- Det handler om, at vi skal se at få lært at sætte os selv i centrum - acceptere, at det er i orden. Af en eller anden grund har mænd ikke de kvaler. Og man skal altså være klar i mælet over for sin mand. De fleste mænd vil respektere det, men hvis hun ikke er helt sikker i sin sag, så synes han, det er meget bekvemt, at hun er derhjemme. Det er ikke, fordi han vil ødelægge det, men det kommer til at virke sådan, siger hun.
Margit Whitta mener, at det er svært for os kvinder at prioritere os selv, fordi det ligger så indgroet i kønsrollemønstrene. I samfundet generelt, men især i os selv.
- Mændene kan slippe af sted med meget mere, end vi kvinder kan. Man bliver meget hurtigt en dårlig mor. Mændene skal mest performe på jobbet, hvorimod vi kvinder skal performe på mange arenaer: På arbejdspladsen, i hjemmet - være en god mor for børnene, være en god kone, veninde, datter. Sådan føles det i hvert fald. Det må vi selv prøve at få lavet om på, siger hun.
Læs om hvordan du kan få større livsglæde med yogacoaching her
Når du at holde dit frikvarter og hvem står for hvad hjemme hos jer? Skriv om dine erfaringer i kommentarfeltet og del dem med FEMINA og dine medlæsere.