https://imgix.femina.dk/media/e4c9c408224d4bfe897443994d8eb72d.jpg
Selvudvikling

Sådan undgår du spritkørsel

17. juni 2011
af Julia Schmiegelow, alive.dk
foto: all over press
Få opskrifter på opførsel og drinks, så du og dine venner kan køre sikkert i trafikken

Solskin og lange, lyse aftener indbyder til havefester, spontane fredagsøl og grillhygge med vennerne. Og hermed er sommeren også højsæson for spritulykker.

Fra 2006-2010 kom i alt 4897 personer til skade eller døde i en spritulykke, fordelt på 416 dræbte, 2199 alvorligt tilskadekomne og 2282 lettere tilskadekomne. Det viser tal fra Rådet for Sikker Trafik.

- Det kan være rigtig svært at gribe ind og stoppe et andet menneske på vej ind bag rattet, hvis man er i tvivl om, personen har drukket. Man kan også frygte personen bliver sur i selve situationen. Men husk på, at du gør et andet menneske en tjeneste ved at gribe ind og stoppe spritkørsel, siger Michelle Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Alkoholfrie alternativer
Derfor sparker bl.a. Rådet for Sikker Trafik kampagnen "Rigtige Venner hjælper hinanden sikkert hjem" i gang. Kampagnen skal sætte fokus på, hvordan man forebygger, at venner, familie og kollegaer bevæger sig ud i trafikken med promiller i blodet.

En af måderne er at sørge for spændende alkoholfri drinks til "chaufførerne". Postevand eller sodavand er ofte de eneste alternativer til alkohol, når man er til fest. Skal man køre hjem kan disse alternativer godt forekomme lidt kedelige, og man kan lokkes til lige at tage et par glas vin, et par øl og/eller et par drinks. Se mere på sikkertrafik.dk.

Test selv promillen
Det kan være svært at spørge sin onkel, kollega eller ven, om han har fået lidt for meget indenbords til at kunne styre bilen hjem. For at forhindre det, kan man have sjov med at downloade et fupalkometer på din smartphone og brug den. Find det på sikkertrafik.dk eller i Android Market.

Læs også