Sådan spotter du en kvindelig psykopat
Selvudvikling

Sådan spotter du en kvindelig psykopat

21. maj 2021
af Stine Troense, redaktionen
Udgivet første gang 21. juli 2014. Foto: All Over
Psykopater findes i alle samfundslag og miljøer. Selvom det er sværere at spotte en kvindelig psykopat, findes hun, og der er 3 særlige kendetegn at holde øje med hos den kvindelige psykopat, fortæller en psykiater.

Hun tænker kun på sig selv, er blottet for følelser og opfører sig hensynsløst.

Dét er nogle af de personlighedstræk, der kendetegner en psykopat. Og selv om tre gange så mange mænd som kvinder er psykopater, så findes der også kvindelige psykopater.

Og netop fordi hun er mere sjælden, får hun ofte mere spillerum end den mandlige, siger psykiater Henrik Day, der har skrevet bogen ”Hverdagens psykopater”.

- Mange tror, det kun er tatoverede Brian fra socialgruppe 5 eller en økonomisk uansvarlig direktør, der er psykopat. Det betyder, at det er let at overse den kvindelige psykopat, og det kan hun udnytte til egen fordel, siger Henrik Day.

Psykopatiske træk hos kvinder

Mellem 2 og 3 procent af danskerne lider af en personlighedsforstyrrelse som psykopati, og på overfladen ligner psykopaten enhver anden. Men kradser man i overfladen, finder man en person, der afviger fra flertallet.

- Han eller hun er meget selvoptaget og skyr ingen midler for at nå sine mål. Den kvindelige psykopat kan være den dominerende kone, der udadtil spiller rollen som hengiven og elskelig.

- Hun kan være en tyran af en mor, der dog får alle til at snakke om, hvor god en mor, hun er, siger Henrik Day.

Generelle kendetegn hos psykopater

  • Grov ligegyldighed over for andres følelser
  • Manglende ansvarsfølelse og respekt for sociale normer og forpligtelser
  • Manglende evne til at fastholde forbindelser med andre
  • Lav frustrationstolerance og aggressionstærskel
  • Manglende evne til at føle skyld eller lade sig påvirke af erfaringer (gælder også straf)
  • Bortforklaring- og udadsprojektions-tendens
  • Opfylder man mindst tre af kriterierne, har trækkene været der siden barn- eller ungdommen, og kan andre sygdomme udelukkes som forklaring, er man psykopat.

Kilde: WHO og bogen ”Hverdagens psykopater – mennesker der skader andre”

Psykopaten kan også være den dygtige og flittige chef eller kollega, der i virkeligheden springer over, hvor gærdet er lavest og tager al æren for en gruppepræstation. Uanset det magtmiddel, hun bruger, er målet altid at få succes og blive beundret.

- Den rige, berømte eller karismatiske psykopat omgiver sig gerne med rygklappere, der bifalder alt, hvad hun gør, siger og tager på. Hvorimod personer, der stiller spørgsmålstegn ved hende, skælder hun enten ud, nedgør eller er ondskabsfuld overfor. Hvis psykopaten er chef, vil hun fyre sine kritikere, siger Henrik Day og fortsætter:

- Psykopaten er ligeglad med, om hendes mand får et nervøst sammenbrud, bare han laver mad, henter børn og fortæller historien om, at hun er den perfekte mor og kone, som alle kvinder ønsker at ligne.

- At vække misundelse og komme op på en piedestal er den kvindelige psykopats ønske nummer et, siger Henrik Day.

Særlige kendetegn hos kvindelige psykopater

Ifølge forsker i kvindelig psykopati Jason M. Smith peger studier forsigtigt på tre kendetegn blandt kvindelige psykopater, som mændene oftest ikke besidder, det skriver videnskab.dk.

Sådan spotter du kvindelige psykopatiske træk:

  • Et interpersonelt behov

Det betyder, at de er mere afhængige af, at andre mennesker giver opmærksomhed og hjælp. Mandlige psykopater er som regel mere afkoblede og individualistiske

  • Et ødelagt selvbillede

Kvindelige psykopaters ødelagte selvbillede betyder, at de har behov for andres hjælp. De er selvcentrerede og egoistiske, men virker samtidig også selvkritiske. Det ser du ikke hos mandlige psykopater.

  • Voldsomme følelsesudbrud

...som udmønter sig i impulsiv adfærd. En kvindelig psykopat kan for eksempel i et anfald af selvhad kaste sig ud i at tage stoffer, køre for stærkt eller at udvise en seksuel adfærd, som overskrider hendes normale grænser.

Forskning af kvindelige psykopater

En af hovedårsagerne til, at vi ikke hører det store om kvindelige psykopater, er, at der ikke bliver forsket nær så meget i dem som i mandlige psykopater.

Forskningen af kvindelige psykopater går nemlig kun 30 år tilbage.

Antallet af kvindelige psykopater er ifølge forskningen også lavere end mandlige psykopater. En af grundene til det er blandt andet, at kvindelige psykopater er sværere at opspore.

Forskning i psykopati foregår ofte i fængsler og retspsykiatrien, hvor der er færre kvinder – derfor er færre kvinder også udredt for psykopati.

Kilde: videnskab.dk.

Læs også