sukkertrang
Selvudvikling

Sådan spænder du ben for din sukkertrang

14. marts 2017
af Eva Boholm
Foto: Panthermedia / all over press / oversættelse: Marianne Arnvig
Sukkertrang begynder oftest i hjernen og kan stoppes med psykologiske værktøjer. Tjek, hvordan du kan omprogrammere dig selv med en trekant, en cirkel og en bølge – og finde nye former for trøst og belønning.

Lad trekanten styre din sukkertrang

https://imgix.femina.dk/trekanten.png
HVAD? Kbt-trekanten viser, hvordan følelser styrer tanker, der så har held med at styre dine handlinger. Ved at være ekstra bevidst kan du stoppe den automatiske proces og blive mindre impulsstyret. Du får bedre styr på det og ”havner” ikke bare i en situation, hvor du for eksempel spiser forkert. HVORNÅR? Hver gang du er lige ved at give efter for en fristelse, så tænk over, hvad der startede processen. Hvorfor vil jeg nu trøstespise igen? Hvad er der sket, siden jeg har lyst til det? SÅDAN GØR DU: Sig stop, og vent, når impulsen til trøstespisning melder sig. Spørg dig selv, om du er sulten, tørstig, eller om der er sket noget, der har sat gang i sukkertrangen. Gennemgå situationen, og tænk over dine følelser. Hvilke tanker får du? Bestem dig for at gøre noget andet end at spise, hvis du har brug for trøst og opmuntring. Læs også: Er du styret af din sukkertrang?

Surf på bølgen

https://imgix.femina.dk/boelgen.png
HVAD? Bølgeøvelsen viser, at ingen følelse er konstant. Det gælder alt fra panikangst til sukkertrang. Følelsen skyller ind, stiger til en bølgetop og falder så ned igen. HVORNÅR? Lav bølgeøvelsen, hver gang du bliver overvældet af sukkertrang. Sørg for at smage på følelsen, og betragt bølgebevægelsen. SÅDAN GØR DU: Indentificer følelsen: Aha, kagemonstret er her. Surf på bølgen: Beslut dig for, at følelsen eksisterer uden at give efter for den. Det går snart over. Tag tid: Kig på klokken, og tjek, hvor lang tid det tager for trangen at toppe og efterfølgende aftage og forsvinde. Mæthedsfølelsen: Hvor stærkt føles det på en skala fra 1 til 10? Lokaliser følelsen, og læg mærke til, hvordan bølgetoppene bliver lavere, for hver gang du laver bølgeøvelsen.

Cirklen

https://imgix.femina.dk/cirkel.png
HVAD? Kraftcirklen er en øvelse, som hjælper dig med at skifte sindsstemning og opleve velbehag og magt. Cirklen hjælper dig med at bryde et vanemæssigt mønster, hvor en negativ følelse gør, at du vil trøste dig med for eksempel slik. Med cirklen trigger du en positiv oplevelse uden sukker. HVORNÅR? Hvis du føler dig deprimeret, urolig, misfornøjet og bare må have noget lækkert, kan cirklen give dig styrke til at modstå fristelserne. SÅDAN GØR DU: Forestil dig en cirkel foran dig, ca. en meter i diameter. Giv den en energifarve og funklende lys. Begynd med at stå ved siden af den og bare kig på din farvestrålende fantasicirkel. Gå efterfølgende ind i cirklen. Oplev, hvordan kraften, varmen og følelsen af magt vokser i kroppen. Mærk, hvordan kroppen reagerer – pulsen stiger, temperaturen stiger, dit åndedrag bliver dybere. Fremkald positive minder, og lad lykkefølelsen strømme igennem kroppen. Føl dig som en uovertruffen kraftkilde.

Læs også