https://imgix.femina.dk/media/df966c0d287b408d80dad6ccad6b8145.jpg
Selvudvikling

Sådan modtager du ros

2. september 2011
af Julie Svarrer, Illustration Nathalie Nystad
Den er svær at give, men nok sværere at modtage. Alligevel bør vi ikke undgå den, for ros motiverer og gør os gladere. Her får du en række gode råd til at håndtere de vanskelige komplimenter.

Sådan giver du ros

1. Tænk bredt
Mange relaterer komplimenter til udseendet.
Men nogle gange er det en fordel at tænke begrebet lidt bredere. Måske kan du rose for kollegaens håndtering af en vanskelig situation på arbejdet eller fortælle kæresten, at maden smager fantastisk i dag.

2. Vær ærlig
Den gode kompliment kommer fra hjertet, den er altså ærlig. Vi fanger lynhurtigt, hvis folk lyver over for os, så derfor virker en falsk ros sjældent efter hensigten - nærmest tvært-imod.

3. Fremhæv detaljerne
En god ros er præcis og detaljeret. Det kan selvfølgelig være meget rart, hvis manden siger: »Hvor ser du dejlig ud i dag, skat!«. Men faktisk er det bare en standard-kompliment, der ikke siger ret meget. Prøv i stedet at sætte ord på, hvorfor det lige netop er i dag, personen ser ekstra godt ud. Er det øreringene? En ny frisure? Et dejligt smil?

4. Vær spontan
De fleste holder af børns komplimenter, fordi de er så spontane: »Nej, hvor er hun flot mor, hende med den gule hat!«. Hvem bliver ikke glad for sådan en bemærkning? Den gode ros er nemlig ofte spontan. Går du og tænker for meget over at få den serveret helt rigtigt, kommer komplimenten ofte til at virke påtaget i stedet for oprigtig.

5. Fornem dig frem
Skab øjenkontakt med modtageren, så kan du lettere fornemme, om du overtræder en grænse. En kompliment skal nemlig ikke gå så tæt på, at den krænker personen. Formålet er at glæde - ikke at skabe usikkerhed.

6. Start på sikker grund
I stedet for at kaste dig over en fremmed på gågaden så begynd med den nærmeste familie. Senere kan du så bevæge dig ud på mere gyngende grund og forsøge dig med arbejdskollegaen eller måske postbudet.

7. Øvelse gør mester
»Man skal kunne kravle, før man kan gå,« lyder et gammelt, kendt ordsprog. Og sådan er det også med komplimenter. Måske lykkes det ikke at servere roserne helt perfekt første eller anden gang, men med tiden bliver du bedre til det og får integreret dem naturligt i din hverdag.

Sådan modtager du ros

1. Start indefra
Hvis du har svært ved at modtage ros, så start med at give
dig selv komplimenter. På den måde »vænner« du dig til de pæne ord. Samtidig må man aldrig leve på andres ros alene, da det ofte vil gøre dig til et skuffet menneske med lavt selvværd, fordi du ikke får ros, når du forventer det. Fortæl for eksempel dig selv: »Hvor er det flot, du nåede at støvsuge i dag, inden gæsterne kom, det møde klarede du egentlig meget godt eller, hvor er den farve bare pæn til dig«.

2. Drop undskyldningerne
Lad være med at bortforklare komplimenten. Mange af os gør det hver gang og næsten uden at tænke over det: »Nååå, nej det var nu ikke noget særligt. Det ville enhver have gjort« eller: »Jamen jeg er da ellers bare lige hoppet ud af sengen og cyklet herind«. Andre kaster straks komplimenten tilbage til modtageren uden at tage den rigtig til sig: »Jamen du ser da også fantastisk ud i dag«.

3. Sig tak
Næste gang du modtager en kompliment så nøjes med et tak! Eller: »Tak, det betyder meget for mig, at du siger det«. Giv dig selv lov til at tage imod rosen og blive glad for den.

4. Brug afledningsmanøvre
Hvis undskyldningen bare vil over dine læber, hver gang du modtager en kompliment, så lav en afledningsmanøvre, der kvæler ordene. Det kan være en dyb indånding, at tælle til ti eller måske fokusere på blomsten i vindueskarmen.

Læs også