Selvudvikling
18. marts 2016

Sådan holder du en god tale

Det sværeste ved at skulle holde en tale er din forestilling om, hvordan det er at holde den. Men det er hverken svært eller farligt – følg blot disse ni trin.
Af: Lizl Rand
https://imgix.femina.dk/media/article/shutterstock_173250299_0.jpg

1. Respekt. Du vil holde en tale. Sejt. Du gør noget, som de fleste frygter allermest. Faktisk er flere mennesker mere bange for at holde tale end for at dø. Tænk på, at publikum vil synes, du er modig, og at de færreste ville turde gøre, hvad du nu gør. Klap allerede nu dig selv på skulderen.

2. Afklar, hvad målet med talen er, og hvem hovedpersonen er. Det er ikke taleren, der er hovedpersonen – husk det. Det handler ikke om dig. Du formidler blot et budskab, en følelse.

Læs også: Lær at lytte til din mavefornemmelse

3. Gør det kort. En tale må ikke vare mere end 5-10 minutter. Tænk selv tilbage på alle de taler, du har hørt på, fra fulde onkler og den slags. De talte jo i evigheder. Kedeligt, ikke?

4. Lad en indledning, hvor du siger noget sjovt, personligt og uventet, og undgå floskler som ”jeg er jo ikke den store taler”, eller ”så blev det endelig den store dag”.

5. Øv dig på talen. Læs den højt, og sortér skriftsprog fra. Læs igen højt – stil dig op og stå evt. foran et spejl. Når talen er klar, så udvælg et kærligt publikum. Det kan være din hund eller mand/kæreste/barn – deres rolle er at træne dig til at stå at tale foran andre. De skal derfor tie og blot lytte (du kan selvfølgelig også bede om input). Jo mere du træner, jo mindre nervøs vil du være. Og det er helt naturligt at føle nervøsitet, når du øver med publikum. Det er faktisk godt, at du mærker, hvordan det er, og derfor kan vænne dig lidt til det. At du finder ud af, at det ikke er så slemt, selv om hjertet banker, hænderne måske ryster, og munden er tør.

6. Er du bange for at ryste på hænderne, er det en god idé ikke at stå med et stort, flagrende A4-ark. Fold papiret en eller flere gange. Mærker du nervøsitet, så smil, og stræk hals, for det beroliger dit system. Træk vejret. Tal langsomt. Tal højt. Hold pauser. Søg øjenkontakt med publikum. Det giver ro, og det virker nærværende.

Læs også: Ingen panik: Her er en liste over gaveidéer til mænd

7. Går klappen ned, så sig det. Alle i selskabet ønsker dig det bedste og vil gerne hjælpe dig med at tage tråden op. ”Hvor kom jeg fra?” Siger du noget, som du fortryder – så sig det. Hellere mens du er på end bagefter.

8. Hold fast i, hvad du vil sige, selv om du er nervøs. Tro på dit budskab, og hvad du vil med din tale. Tænk på modtageren. Du er stadig ikke hovedpersonen.

9. Efter talen vil du få forskellige kommentarer. Lad være med at undskylde eller forklare eller tale dig selv ned. Bare sig tak og smil.

I Q hver måned guider vi dig trin for trin til at springe ud i noget, der kræver lidt mod. Klik her for at få et godt tilbud på et abonnement!

https://imgix.femina.dk/abbo_til_web_-_nye_2016-1.jpg

Læs mere om:

Læs også