https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/juni/flowprim.jpg
Selvudvikling

Sådan finder du dit flow!

23. april 2014
af Lonnie Kjer
Foto: All Over
Provokér dit humør, tving dig til at være positiv eller ’fake it till you make it’. Med lidt held og lidt slid opnår du måske fornemmelsen af at være i flow. Og det er ikke så dumt. Dér giver det hele nemlig mening.

Du kender nok fornemmelsen … det kører bare for dig, tiden går hurtigt, du er i gang med et superspændende projekt - du er i flow. Så længe det varer, altså.
Men fornemmelsen kan du godt træne og minde dig selv om, så du kan finde tilbage den igen og igen, siger psykolog Mette Holm.

"Den er så nem at komme ud af, men når man er i tilstanden, skal man faktisk dyrke den. Ha' fokus på fornemmelsen, hold fast i den og tag meget mere af alt det gode."


Hun er Autoriseret psykolog og medlem af Dansk Psykolog Forening

Hendes kerneområde er selvværd, parforhold og trivsel i familien med særligt fokus på, hvordan vi som mennesker tackler de problemstillinger, vi står i.

Hun tager bl.a. udgangspunkt i følgende terapeutiske retninger.

Kognetiv terapi
Systemisk terapi
Psykodynamisk terapi
Eksistentialistisk terapi

Think positive - og kom i flow!
Og det er - næsten - så simpelt, som det lyder. Med dét lille aber dabei, at det kræver, du er positiv og ikke lader kedelige tanker spolere energien. Og kommer de i vejen, må du lade som om og fake!

"Man kommer tilbage i flow ved at være specifikt positiv på noget," siger Mette Holm.

"Hold op, vejret er godt i dag … det bliver fedt i aften, når jeg skal dét og dét ... og alt muligt andet kan sætte gang i det. For nogle er det musik, for andre kan det være en opringning, og det drejer sig om at finde sin egen formel," lyder rådet.

Når hele hjernen er med …
For når man først er der, kører det hele. Og det er der en god forklaring på.

"Man bruger begge hjernehalvdele, når man er i flow. Man har adgang til det hele, både det følelsesmæssige og det logiske," forklarer Mette Holm.

Det har sine fordele. For når der er lukket voldsomt ned for den rationelle afdeling, kan vi føle for lidt, og omvendt går det heller ikke, når vi kun føler og ikke rigtig kan træffe de logiske, rationelle beslutninger.

"Flow er en tilstand, hvor tid og sted ophører. Du er lige nu, og din hjernekapacitet bliver boostet, og det er en tilstand, man lige så godt kan forsøge at nærme sig igen og igen."

Negativitet er en dårlig vane!
Og vi kan altså tvinge os selv ud - eller ind - i den behagelige tilstand, hvor dagen bare bliver lidt nemmere ved at være til stede lige her- og lige nu.

"Hvis du kigger tilbage, bliver du deprimeret, ser du frem, bekymrer du dig om fortiden. Det handler om lige nu, og selvom der er skrevet tykke bøger om det, skal man øve sig, og én metode er altså at insistere på det og provokere dig selv med dét, der lige præcis virker for dig," siger Mette holm.

HER

Læs også