https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/august/boern-prim.jpg
Selvudvikling

Sådan får du ungerne til at rydde op!

28. august 2013
af Oprydningskonsulent Kamille Sommer
foto: All Over
Bor du også i et hjem med børn, så kender du nok alt til problemet. Rod. Og ikke bare rod på ungernes værelser, men over hele huset. Tit klarer man det lige selv, men det er faktisk en god ide at lære ungerne selv at rydde op…

I mit job som oprydningskonsulent kommer jeg i en del hjem med børn, og det er ikke sjældent, at deres ting ligger i mange dele af huset. Hvis jeg spørger lidt ind til, hvem det er som står for den daglige oprydning, er det som regel forældrene.
Men du gør dit barn en bjørnetjeneste ved at lade det slippe for de daglige gøremål, og du giver samtidig dig selv en masse ekstra arbejde. Gør i stedet dig selv en tjeneste at inddrage barnet i oprydningen.

OM KAMILLE SOMMER

Kamille Sommer er uddannet oprydningskonsulent og Feng Shui konsulent, og arbejder professionelt med oprydning som sin niche. Hun skriver hver onsdag hér på Oestrogen.dk

Se mere på hendes hjemmeside: Oprydningskonsulenten.dk

Lær dit barn gode oprydningsvaner fra starten
I takt med at barnet er så stort, at det kan hjælpe med at putte ting i kasser og ind på reoler, kan du inddrage dit barn i at deltage i oprydningen. På den måde lærer barnet helt fra meget lille, at man skal rydde op, når man er færdig med at lege for i dag. Samtidigt bliver det en naturlig del af selve aktiviteten "at lege" - hvor oprydningen er den sidste del, som viser at legen er slut for denne dag.

Når børn får besøg af andre børn
Nogle forældre vælger at rende og rydde op, når børnene har haft besøg af andre børn, og værelset ser ud som om, at der er skudt en kanon af med legetøj. Hvis forældrene selv rydder op hver gang, viser de børnene, at det er ok at rode, og at der altid er nogen, der gider rydde op efter dem. I stedet få børnene, og barnets gæst, til at rydde op, inden kammeraten bliver afhentet.

Børn lærer hurtigt, at de lige skal rydde op efter endt leg, og det bliver naturligt for dem. For forældrene bliver det ikke så anstrengende, som hvis de ved, at der venter et stort oprydningsarbejde, hver gang barnet har besøg.
Hvis du har indrettet værelset, så det er nemt for barnet at rydde op, bliver det også overskueligt, og tager ikke så lang tid.

3 hurtige tips til oprydning med børn
1. Hav kasser der er opdelte til forskellige ting. F.eks. en til barbier, en til biler osv.
Til de helt små børn, der ikke kan læse, klistr små sedler med billeder på hvad der er i kassen på selve kassen, så er de hurtigt med på ideen, hvilke ting der hører til hvor.

2. Hvis barnet er meget uvillig mod at rydde op, så kan du lave små konkurrencer. F.eks." hvor meget kan du nå at rydde op på 5 minutter". Du kan senere sætte tiden op til 10 minutter. Ros endelig rigtig meget, når barnet har ryddet op. Det handler ikke om at være perfekt, men om at deltage.

3. En gang imellem vil du være nødt til at hjælpe barnet med at få sorteret ud af sine ting. Ikke alle børn er lige gode til at slippe de ting, de ikke længere bruger. Prøv at forklare dem, at et andet barn kan blive rigtig glad for det legetøj, de ikke selv bruger længere. Hvis barnet på ingen måde er villig til at slippe nogen som helst ting, kan du være nødsaget til selv at fjerne ting, de ikke længere leger med. Dette gøres når barnet ikke er til stede, for at undgå at værelset gror helt til i ting og potentielt rod. Dog er det bedst, hvis du kan få barnet til at godkende at du fjerner ting.

Læs også