Selvudvikling
11. marts 2015

Sådan får du mere tid i din hverdag

Det, du bruger din tid på, er det, du bruger dit liv på. Så enkelt kan det siges, men langtfra let er det at presse alt det, du egentlig gerne vil, ind i en travl hverdag. Forfatter og ekspert i personlig effektivitet Dorthe Rindbo viser dig her vejen til mere tid, overblik, overskud og energi.
Af: af Camilla Leyla Lind, Psykologi
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/februar/guide-mere-tid-prim.jpg

Foto: All Over

1 Lær at sige nej
Hvis du altid har ja-hatten på, kan du nemt ende med at føle, at du aldrig har tid til de ting, der virkelig betyder noget for dig og dit liv. Bliv derfor bevidst om, hvad der er vigtigt for dig, og hvad der ikke er vigtigt for dig. Tag eventuelt et kig i din kalender, og gør op med dig selv, om der er noget, du egentlig gerne vil sige nej tak til. Hvad har du ikke lyst til at bruge tid og energi på? Og vær opmærksom på, at det kan være svært at sige fra med god samvittighed. Du kommer sikkert til at skuffe, irritere eller såre andre ved at sige fra. Sådan er det. Det er en del af det at sætte grænser. Øv dig derfor i at rumme det ubehag, der ofte naturligt følger med ved at sige nej.

OM DORTHE RINDBO

Dorthe Rindbo er ekspert i personlig effektivitet og er desuden forfatter til bogen Travle kvinders guide til mere tid.

Se mere på Dortherindbo.dk, hvor du gratis får opskriften på, hvordan du laver en effektiv og stressfri to do-liste.

KØB BOGEN HER

2 Lad andre komme til
Den hurtigste genvej til mere tid og mindre stress er uddelegering. Du ved det sikkert allerede: Du behøver ikke at gøre alting selv. Tværtimod. Øv dig i at uddelegere - og husk at uddelegering handler om at give slip. På opgaven. På kontrollen. Hav tillid til, at andre kan gøre det lige så godt som dig - ja, måske endda bedre. Især vi kvinder er udfordret. Vi vil gøre det hele selv og synes, at vores måde at gøre tingene på er den rigtige og bedste. Derfor skal vi lære at træne vores uddelegeringsmuskel ved at bruge den, så den bliver stærkere. Start med at uddelegere små opgaver, og put derefter flere og flere større ting på uddelegeringslisten, så muskelen langsomt bliver stærk. Der er nemlig meget tid at hente - især hvis du tør give helt slip.

3 Planlæg hver dag
Det betaler sig at planlægge. For hvert minut du bruger på at planlægge en opgave, sparer du 10 minutter, når du skal lave den. Lav en realistisk to do-liste hver dag, over hvad du vil nå. Læg buffertid ind til uforudsete ting og afbrydelser. Planlæg som tommelfingerregel kun 60 procent af din tid. 20 procent går nemlig med afbrydelser og de sidste 20 procent med uforudsete ting - altså ting, der kommer ind fra højre. Det er samtidig vigtigt, at din to do-liste består af små lette opgaver. Den næste opgave på listen skal gerne virke let og overskuelig, så den er lige til at gå til. Har du nogle større opgaver, skal du bryde dem ned i mindre bidder. På den måde minimerer du også overspringshandlinger, da det er nemmere at tage hul på en lille, hurtig og nem opgave.


Er du god til at sige fra? Tag testen her

4 Skyd genvej
Perfektionisme kan være en slem tidsrøver, hvis den får lov til at leve for fuld udblæsning. Din perfektionisme kan i sidste ende også sætte en stopper for, om du overhovedet kommer i gang med en opgave eller får gjort den færdig. For hvornår er det godt nok? Hvornår er nok nok? Prøv at skyde genvej og springe over, hvor gærdet er lavest. Bag pulvermuffins til venindebesøget, og lav rugbrødsmadder til aftensmad. Bare en gang imellem. Hvad er egentlig det værste, der kan ske?
Spørg dig selv: Er det her strengt nødvendigt, eller kunne jeg bruge min tid på noget bedre og mere vigtigt?

5 Slå to fluer med ét smæk
Hvis du både vil nå at dyrke motion, se vennerne og have tid til at hygge med børnene, kan det være en god idé at kombinere tingene. Og det gælder på alle områder af dit liv. Har du for eksempel en time i bilen hver dag, og vil du gerne lære fransk, så køb en lyd-cd, og brug tiden i bilen på at lære det. Tænk over hvad du kan kombinere i dit liv. To typiske områder er transporttid og ventetid. Udnyt den slags tid, måske endda til egen-tid. Vær i det hele taget opmærksom på, hvor du har noget tid, du kan udnytte på en anden og bedre måde.

Er du ved at brænde ud? Test dig selv her

6 Bliv tidsdetektiv
Et godt udgangspunkt for at få mere tid i en travl hverdag er at finde ud af, hvad du reelt bruger din tid på. For ved du egentlig, hvad din tid går med? Du tror måske, at du ved det, men det gør du sandsynligvis ikke, medmindre du har skrevet dit tidsforbrug ned. Skriv derfor dit tidsforbrug ned i en uge, og opdag hvor din tid forsvinder hen. Hvem ved, måske finder du en tidslomme eller to. Mange bliver overrasket over, hvad de bruger deres tid på, og hvilke ting de bruger lidt og meget tid på. Det er især en god øvelse for dig , der sidder med følelsen af, at tiden ofte forsvinder mellem hænderne på dig.

7 Sluk fjernsynet
Du har helt sikkert hørt dette råd før, men her er der virkelig også tid at hente. Vi danskere ser i gennemsnit fjernsyn tre timer og ni minutter om dagen. Tænk, hvor meget tid du kunne få ved at skære lidt ned på at se nyheder, underholdningsprogrammer og film. Det er et meget let sted at skære ned, hvis du står og mangler tid.

Læs mere om:

Læs også