Moden kvinde maler
Selvudvikling

Sådan bliver du mere kreativ

10. januar 2017
af Lene Jæger Klausen
Foto: Panthermedia
Vil du gerne være kreativ? Kigger du længselsfuldt efter keramikfigurer, akvareller og broderier og ville ønske, at det var dig, der var kreativ? Så læs med her, og få tips og ideer af Danmarks eneste professor i kreativitet, Lene Tanggaard.

- Hvis man gerne vil være kreativ og arbejde kreativt, er det vigtigste element, at man sætter sig for at gøre der. Man skal simpelthen træffe en beslutning og så bare gøre det. Man kan nogle gange få fornemmelsen af, at rammerne skal være de helt rigtige, før man kan komme i gang med at arbejde kreativt, og jeg kender mennesker, som har arrangeret ophold på fjerntliggende steder for endelig at få tid til at fordybe sig i kreativiteten og så har oplevet, at det bare ikke virkede. Jeg tænker, at det svarer lidt til at vente med at løbe, til man møder op til et maraton. Har du ikke trænet på forhånd, så bliver det alt for hårdt og al sandsynlighed taler for, at du ikke gennemfører. Men arbejder du hverdag med din kreativitet og dit håndværk, så er du også meget bedre rustet til at tage på sådan et ophold, hvis du har lyst til det.

Sanne Salomonsen: Det gør mig lykkelig at være kreativ

For at være kreativ skal du turde fejle

En anden vigtig forudsætning for at kunne arbejde kreativt er, at du skal være villig til at fejle. For selvom Lene Tanggaard begyndte med at understrege det positive og opbyggelige i kreativitet, så er det ikke sikkert, at det lykkes at skabe noget værdifuldt første gang, du forsøger.

- Der ligger ofte mange mislykkede forsøg bag de virkeligt gode resultater, så når du nu har besluttet dig for at arbejde kreativt, kan du også passende beslutte sig for, at du ikke skal give op, fordi det ikke lykkes de første gange. Men du kan passende bruge fejltagelserne som læring, siger hun.

Så i stedet for at blive irriteret over at dekorationen af en kage mislykkes, så gælder det om at tænker over, om eksempelvis skummet var for fast eller for blødt, havde det en passende temperatur, var de redskaber, du bruge de rigtige, eller var det simpelthen håndelaget og erfaringen, du manglede?

Kreativ dessert - prøv de lækre cupcakes

Find kreativ inspiration

Et tredje element, der kan hjælpe dig til at blive mere kreativ, er at finde nogle ligesindede at arbejde kreativt sammen med og lade dig inspirere af.

- Når vi ser på store filmproduktioner, bliver der ofte talt meget om hovedrolleindehavernes præstationer, men kreativitet er ikke en solopræstation. Hovedrolleindehaverne får ganske vist lov til at stråle og give interviews om deres bidrag, men lysmanden, kameramanden, lydmanden, instruktøren, manuskriptforfatteren og et hav af andre mennesker, som har sikret, at der er de rette steder at optage scenerne, at tøjet er det rigtige, og at der er fundet de rigtige skuespillere til rollerne, er en lige så stor og nødvendig del af den kreative produktion. Det har vi bare ikke altid så meget fokus på, og det er heller ikke altid, at de berømte kunstnere kan lide at tale om det på den måde, men i min forskning har jeg fundet ud af, at det stort set altid er tilfældet. Kreativitet er en holdpræstation.

Det betyder ikke, at du skal samle dig et hold af mennesker, som vil støtte op om dine præstationer, før du kan begynde at arbejde kreativt, men hvis du kan finde nogle, du har fælles interesser med, kan I sammen udforske faget, håndværket eller materialerne sammen med. Det kan være helt lavpraktisk, hvor I eksempelvis forsøger at arbejde med forskellige ingredienser til kager, farver til små malerier eller garntyper til strikketøjet.

7 tips der kan gøre dig mere kreativ

Beslutningen: Det første, du skal gøre, er at træffe beslutningen om, at du vil arbejde kreativt. Kreativt arbejde består ligesom det meste andet arbejde af konkrete handlinger. Derfor skal du ikke sidde i sofaen og vente på at kreativiteten indfinder sig. Gå ud i køkkenet, ud i haven eller find dit håndarbejde frem, hvis det er det, du gerne vil arbejde kreativt med.

Find tiden: Det kreative arbejde tager ligesom alt andet tid – sæt tid af til arbejdet i hverdagen, så du hele tiden arbejder på dine projekter. En del kreative mennesker oplever at netop begyndelsen er det svære, så det kan være en god idé bare at kaste sig ud i det – også selv om du kun har 15 minutter til rådighed. Gør det du kan, så er du allerede i gang.

Lær et fag: Faglighed og kreativt arbejde hænger uløseligt sammen. Du skal lære alle reglerne og materialerne at kende, så du senere kan anvende dem på en ny og kreativ måde – uanset om du arbejder med matematik eller malerier, så er en god indsigt i faget fundamentet for, at du kan skabe noget nyt og værdifuldt.

Accepter når det fejler: Når du arbejder på at udvikle noget nyt, er det ikke sikkert, at det lykkes hver første, anden eller fyrretyvende gang. Forsøg at lære af din fejl, så du bruger dem til at blive dygtigere. Husk også at vurdere resultatet. Selv om resultatet er et andet, end det du havde tænkt, kan det godt være værdifuldt alligevel.

Udfordr dig selv med begrænsninger: Nogle oplever, at det er nemmere at blive kreativ, hvis alt ikke er muligt. Du kan beslutte dig for at fjerne nogle af dine yndlingsredskaber eller tvinge dig selv til at bruge en særlig ingrediens.

Find inspiration og få kreative venner: Kreativitet er på mange måder en holdpræstation, selvom det kan føles som en solopræstation, mens man er i det. Søg inspiration i verden omkring dig – både indenfor og uden for dit fag. Og omgiv dig med mennesker, der inspirerer dig. Det kan også være, at du kan finde nogle at arbejde sammen med på et projekt.

Bryd rutinerne og hold pauser fra arbejdet: En høj produktivitet skal kombineres med pauser fra arbejdet. Den opskrift oplever de fleste hjælper dem til at komme på gode kreative ideer og løsninger. I pauserne skal du fjerne dig helt fra arbejdet og gøre noget helt andet. Komme ud i naturen, være sammen med andre mennesker eller dyrke motion. Et enkelt glas alkohol eller to kan faktisk også gavne kreativiteten, men drikker du mere end det, lader det til at skade kreativiteten igen.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også