https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/dig-og-dit-liv/familie/2012/12/1250-saa-fordoemmende-er-moedre/1250-fordoemmende-moedre-copy.jpg
Selvudvikling

Så fordømmende er mødre i dag

17. december 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck
Foto: Pantherstock
Kampen om at være en god mor er intens blandt kvinder i dag

I gamle dage holdt kvinderne sig til kødgryderne, strygejernet og vasketøjet, og moderrollen var dermed defineret i nogle ret faste rammer.

Men i dag har moderskabet en identitetsskabende rolle, og det har faktisk gjort, at kvinder er mindre tolerante over for andre kvinders måde at være mødre på. Der er simpelthen kamp om, hvordan man er 'rigtig' mor i dag, siger Lisa Holmfjord, der er formand for Dansk Kvindesamfund.

- De fikse og travle karrierekvinder opfatter speltmødre som værende for familie- og omsorgsorienterede, mens speltmødrene ser erhvervskvinde-mødre som au pair-afhængige. Og både spelt- og karrierekvinderne opfatter provinsmoderen som værende uambitiøs og umoderne. Indvandrerkvinderne er anbragt i en hel fjerde kasse og overses desværre ofte i debatten. Og selv om grupperne mener, at de hver især besidder definitionen af hvad 'den rigtige mor' er, gør debatten og den bekrigende retorik, hvor alle anbringer sig selv og andre i stereotype kasser, at alle er mere begrænsede end de er frie, siger Lisa Holmfjord i det nye nummer af Kvinder&Samfundet.

Prioriter familien og skab rammer der giver overskud - her får du 7 tips til overskud i familien

Kvinder kæmper stadig mod kønsroller
Ifølge Birthe Linddal Jeppesen, der er sociolog og fremtidsforsker, handler det om, at moderskabet er et slags udstillingsvindue for kvinder i dag.

- Moderskabet er dermed langt mere identitetsskabende for kvinder i dag end tidligere. Derudover er det i dag et meget bevidst tilvalg at få børn. Man tager derfor sig selv og 'projekt moderskab' meget seriøst. Det fylder enormt meget i bevidstheden, hvordan 'projektet' forløber, og hvad det tilfører individet at være den ene eller anden type mor, siger Birthe Linddal Jeppesen.

Det skyldes især, at de moderne kvinder i dag stadig kæmper mod de gamle kønsroller.

- Moderskabet er blevet moderne igen - men ikke husmoderskabet. I dag kæmper nogle kvinder for retten til at gå på arbejde og have en karriere, mens andre kæmper for retten til at have lov til at vælge det fra, lyder det fra Birthe Linddal Jeppesen.

Renée Toft Simonsen hjælper en læser, hvis mor kalder hendes barnebarn for 'lorteunge'. Læs om dilemmaet på her

Læs også