Selvudvikling
2. december 2009

Renée: 10 bud på danske værdier

Kan man tvinge nogen til at tro noget bestemt? Og hvis man kan, hvem skal så lige bestemme, hvem der skal tvinges og til hvad?
Af: af Renée Toft Simonsen
https://imgix.femina.dk/media/article/renee-2.png

Danske værdier skal tvinges ind i muslimske friskoler - sådan lød overskriften, og den fik mig til at reflektere over lige netop det der med danske værdier og det med at tvinge nogen til noget. For hvad handler det at have danske værdier egentlig om? Og kan man tvinge nogen til at tro noget bestemt? Og hvis man kan, hvem skal så lige bestemme, hvem der skal tvinges og til hvad?

Den artikel, jeg læste, handlede om, at det var nødvendigt at skærpe tonen over for de muslimske parallelsamfund, og jeg tænkte straks på, om det der med at skærpe tonen overhovedet er en dansk værdi? Parallelsamfund findes jo over hele verden, et eksempel er Solvang i USA eller danskerkolonien i Fuengirola i Spanien, hvor man synger "Der er et yndigt land" og spiser flæskesteg til jul og rugbrød med spegepølse til frokost, købt i det lokale supermarked, der har tonsvis af importerede danske produkter. Jeg tror ikke, hverken Spanien eller USA har skærpet tonen over for dem, der bor i Fuengirola eller Solvang, heller ikke selv om de synger en anden nationalsang. For mig er parallelsamfund ikke som grundregel en trussel, men derimod et bidrag til helheden og en mangfoldiggørelse af den helhed. Uanset, hvilket land man bor i, må man naturligvis føje sig for det lands love og regler, det siger sig selv.

I artiklen stod der, at man ikke kunne sidde det overhørig, hvis folk f.eks. ikke interesserede sig for bl.a. ligestilling og demokrati, og om nødvendigt måtte vi lovgive om det. Jeg tænker, at det ville være rigtig godt, hvis folk gjorde det, men at lovgive om det er måske lige i overkanten. Jeg mener, så får vi da godt nok travlt med at straffe eller smide folk ud af landet, hvis altså det er det, man vil gøre, hvis folk ikke interesserer sig for ligestilling eller demokrati. For halvdelen af den danske befolkning er altså midt i "Forbrydelsen" eller "X-faktor". Hvis det er et krav, at man SKAL interessere sig for demokrati, skal man måske opspore alle dem, der ikke stemte til kommunalvalget eller EU-parlamentet sidste gang, og det var så vidt jeg ved en betragtelig del af befolkningen.

Jeg må indrømme, at jeg ikke synes, det virkede så gennemtænkt, det der med, hvad der lige er eller ikke er danske værdier, og hvorvidt det er muligt at lovgive sig ud af det. Jeg fik da også tænkt lidt på, hvad jeg synes, 10 bud på danske værdier kunne være: Åbenhed, rummelighed, gæstfrihed, gavmildhed, ærlighed, mod, tænksomhed, frihed, kreativitet og tolerance. For netop det med værdier er vel op til diskussion i et demokratisk samfund?
Kærlig hilsen
Renée

Læs mere om:

Læs også